Varsler 200 millimeter nedbør på tre døgn

Telemark må forberede seg på enorme nedbørsmengder. I løpet av de neste tre døgn er det ventet 200 millimeter nedbør. Meteorologisk Institutt vurderer ekstremvarsel.

obs-varsel sør-norge

ØKT OVERVÅKING: Det er et potensiale for omlag 50-100 millimeter nedbør på 24 timer i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Torsdag er det ventet omtrent like mye nedbør i de samme områdene.

– Det blir veldig vått i store deler av Telemark, sier statsmeteorolog Siri Wiberg Horjen.

Men også i Aust-Agder, Vestfold og Buskerud kan det komme mellom 100 og 150 millimeter regn fra og med mandag kveld til og med torsdag kveld.

LES OGSÅ: – Aldri sett så store vannmengder

Overvåker situasjonen nøye

Meteorologisk Institutt sender derfor ut et nytt OBS-varsel mandag ettermiddag.

– Vi sender ut et såkalt Fase A-varsel. Det betyr at vi overvåker situasjonen ekstra nøye, og at det kan bli aktuelt å sende ut ekstremvarsel. Publikum må sjekke TV/radio/internet for oppfølgende meldinger, oppfordrer Siri Wiberg Horjen.

Det kan bli aktuelt å sende ut ekstremvarsel. Publikum må sjekke TV/radio/internet for oppfølgende meldinger

statsmeteorolog Siri Wiberg Horjen

Hun understreker at det nye OBS-varselet foreløpig må vurderes som anslag på potensial, og ikke et detaljert ekstremvarsel.

Det blir noe mindre mengder nedbør i Østfold, Oslo og Akershus, men også her kan det bli mye nedbør, og situasjonen overvåkes fra time til time.

LES OGSÅ: 180 millioner til flom- og skredsikring

To bølger med nedbør

Det er et kraftig lavtrykk i sørlige del av Nordsjøen som nå dirigeres inn mot den sørlige delen av Sør-Norge natt til tirsdag. Det blir kuling på kysten, men mindre vind i innlandet.

Den første bølgen med nedbør kommer i løpet av 24 timer. Da er det ventet opp mot 100 millimeter regn i Telemark. Deretter roer det seg litt på onsdag før et nytt nedbørssystem kommer inn over de samme områdene.

Syklonen «Henri» herjet i Bermuda for noen dager siden, og rester av denne er nå på vei mot oss

statsmeteorolog Siri Wiberg Horjen

– Igjen er det Telemark, Aust-Agder, Vestfold og Buskerud som får mest nedbør. Vi venter da omtrent like mye regn som i den første runden. Til sammen er det snakk om 200 millimeter regn i de mest utsatte områdene i Telemark, sier statsmeteorologen.

LES OGSÅ: – Vannet flommet over togskinnene

Rester av tropisk syklon

Den siste bølgen med nedbør er rester fra en tropisk syklon utenfor den amerikanske østkysten.

– Syklonen «Henri» herjet i Bermuda for noen dager siden, og rester av denne er nå på vei mot oss, forteller Siri Wiberg Horjen.

Foruten de fire nevnte fylkene vil også Vest-Agder, Oslo og Akershus få mye nedbør, men ikke så store mengder som i nabofylkene lenger sør.

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) har høynet farenivået for flom til nivå 3, som er neste høyeste nivå før rød beredskap.

LES OGSÅ: Slik unngår du vannskader i høst

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger