Vant på skatter og avgifter

Partiet som ser ut til å bli valgets vinner, Høyre, har særlig hentet stemmer på sin skatte- og avgiftspolitikk.

Erna Solberg
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

37 prosent av velgerne som synes skatter og avgifter er den viktigste saken ved kommunestyrevalget, har gitt sin stemme til Høyre.

Målingen gjort av Norstat for NRK viser at Fremskrittspartiet følger tett i sin oppslutning blant velgerne som rangerer skatter og avgifter på topp, med 34 prosents oppslutning.

SV miljø-velgernes favoritt

Miljø ble på forhånd spådd å være den viktigste saken ved årets valg, og på dette temaet er det SV som har sanket flest stemmer. 26 prosent at velgerne som synes miljø er den viktigste saken ved kommunestyrevalget, har gitt stemmen sin til SV, tett fulgt av Venstre og Arbeiderpartiet med 24 prosent av stemmene hver.

Blant partiene som har fått færrest stemmer av miljø-velgerne, er Fremskrittspartiet og Høyre, som har fått 3 prosent hver.

Fornøyd, men regjeringen straffet

Et klart flertall av velgerne synes regjeringen har gjort en god jobb. Allikevel går de tre regjeringspartiene klart tilbake sammenlignet med valget i 2003.

Målingen viser at 67 prosent sier at regjeringen har gjort en god jobb.

Men valgdagsmålingen viser at regjeringspartiene Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet sammen går tilbake med totalt 4,9 prosentpoeng sammenlignet med 2003-valget.

22 prosent av de spurte mener regjeringspartiene de to årene de har sittet med makten, har gjort en dårlig jobb, mens 4 prosent synes regjeringens jobb bør karakteriseres som "svært dårlig".

Like mange, 4 prosent, er svært fornøyd med regjeringspartienes innsats.

Skole og utdanning viktigst

Målingen viser at det er skole og utdanning, eldreomsorg og skatter og avgifter og miljø på delt 3. plass som har vært de viktigste sakene for velgerne ved årets kommunestyrevalg.

Blant velgerne som synes skole og utdanning er det viktigste temaet, er det Arbeiderpartiet som har fått klart flest av stemmene, med 35 prosent. Her følger Høyre etter med 24 prosent av stemmene.

Arbeiderpartiet henter også mange stemmer på sin eldreomsorgspolitikk. 39 prosent av dem som synes dette er viktigst, har gitt sin stemme til Arbeiderpartiet. Her får imidlertig regjeringskollegaene i Senterpartiet og SV henholdsvis fire og tre prosents oppslutning.

Og på temaet skatter og avgifter, som altså også har vært et viktig tema for velgerne, er det ingen av de tre regjeringspartiene som har sanket store deler av stemmene. Blant velgerne som synes dette er det viktigste temaet, har Arbeiderpartiet fått en oppslutning på ti prosent, Senterpartiet fem prosent og SV tre prosent, mens her scorer de borgerlige partiene høyt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger