Hopp til innhold

Vær på vakt mot «venner i nød» på Facebook

Sikkerhetseksperter advarer mot mer sofistikerte og målrettede svindelforsøk mot godtroende nordmenn.

Vennesvindel Facebook

LURT: Slik kan en vennesvindelsamtale framstå. En «venn» i nød ber om pengehjelp, men er i virkeligheten en kriminell.

Foto: KAREN BLEIER (Illustrasjonsbilde) / Afp

En venn du kanskje ikke har hørt fra på en stund tar kontakt med deg på Facebook. Hun sier hun er på ferie og har blitt frastjålet mobiltelefon og penger.

Nå sitter hun på en internettkafé og spør pent om du kan sende henne noen penger via betalingstjenesten Paypal så hun kommer seg ut av knipa.

Kaprer profiler

Hans Marius Tessem

ØKNING: Svindlerne ser ut til å legge mer ressurser i svindelforsøkene mot norske facebookbrukere, sier Hans Marius Tessem i NorSIS.

Foto: NorSIS

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) sier de har merket en generell økning i svindelforsøk den siste tiden.

Såkalt «vennesvindel» via sosiale medier blir brukt i særlig stor grad.

– Med denne metoden kommer svindlerne seg innenfor tillitsbarrieren din. Da er det lettere å la seg lure, sier seniorrådgiver Hans Marius Tessem i NorSIS til NRK.

For i motsetning til falske profiler med lettkledde kvinner på jakt etter kjærlighet, utgir svindlerne seg nå for å være personer du kjenner fra før.

– Enten fordi de har fått tak i brukernavnet og passordet til vennen din, eller så oppretter de en falsk profil med bilder og innlegg fra din venns konto, sier Tessem.

Tidligere har svindelforsøk mot norske nettbrukere båret preg av dårlig oversatt norsk, men også språkkunnskapene har blitt bedre.

– I noen av tilfellene kan det virke som om det er nordmenn som står bak oversettelsen. Det er ikke lenger et entydig råd å bare se på språket, sier Tessem.

Attraktive nordmenn

Også de falske profilsidene ser mer troverdige ut enn før, noe som kan tyde på at svindlerne legger mer tid og krefter ned i forsøkene på å loppe folk for penger.

– Svindel er også et kostnadsspørsmål. Jo mer jobb det er, jo mindre attraktivt blir det. Men fortsatt er vi langt unna at det ikke lønner seg.

Mens svindlerne tidligere nøyde seg med å kopiere profilbildet, gjør de seg nå flid med å poste innlegg og sørge for å ha et mer troverdig antall venner.

Også firmaer blir utsatt for at svindlere oppretter falske sider. Eksempelet under er av en norsk databutikk hvor den falske siden er til forveksling lik originalen:

Laster innhold, vennligst vent..

– I de tilfellene hvor de klarer å kapre en ekte profil, er det langt mindre jobb.

Foreløpig ser det ut til at svindlerne velger sin ofre tilfeldig, men ifølge Tessem har nordmenn med årene blitt et svært attraktivt mål.

– Vi er langt framme teknologisk og er vant til transaksjoner over nett. Dersom du er vant til å bruke Paypal, vil det være en mindre barriere å overføre penger til en venn i nød.

– Dessuten har vi mye penger, og vi har lett for å stole på hverandre.

Vær kritisk

Dersom du skulle bite på, må du trolig innse at pengene er tapt. Gjerningspersonene er godt organisert og sitter trygt, sier Tessem.

– Det er ikke noe å hente hos banken hvis man blir lurt. Det bør ringe en bjelle hvis en venn av deg ber om penger via Facebook, sier fagsjef i Finans Norge Hilde E. Johansen til NRK.

Kripos har ikke oversikt over hvor mange nordmenn som har latt seg lure.

– Det er viktig å være kritisk til hvem man faktisk kommuniserer med, og man bør alltid forsøke å få bekreftet på annen måte hvorvidt en man kjenner faktisk er i problemer eller trenger hjelp, sier seksjonsleder Thomas Stærk til NRK.

– De færreste som kommer i slike problemer vil nok velge å løse dette ved å ta kontakt med venner og bekjente gjennom e-post eller sosiale medier.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger