Hopp til innhold

Utsetter prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsfeiring

Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 18 år og blir myndig 21. januar. Det skulle ha vært feiret med brask og bram, men koronasituasjonen setter en foreløpig stopper for det.

Prinsesse Ingrid Alexandra

UTSETTES: Både regjeringsmiddagen og gallamiddagen i anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag i januar, blir utsatt på grunn av koronapandemien.

Foto: Lise Åserud / POOL / NTB

Prinsesse Ingrid Alexandra skulle opprinnelig ha vært feiret flere dager til ende, blant annet med regjeringsmiddag i Oslo dagen før bursdagen og med gallamiddag på Slottet på selve 18-årsdagen.

Begge deler blir nå utsatt inntil videre på grunn av koronasituasjonen, opplyser regjeringen.

Dermed ligger det an til en forsinket bursdagsfest for prinsessen – i likhet med mange andre nordmenn som har fått sine store dager rammet eller påvirket av pandemien.

«En merkedag i norsk historie»

«Ettersom prinsessen er tronarving, er hennes myndighetsdag en merkedag i norsk historie. Den offisielle feiringen av dagen må dessverre utsettes på grunn av koronasituasjonen,» heter det i en pressemelding fra regjeringen.

Regjeringens gave til prinsesse Ingrid Alexandra var en festmiddag på Oslos nye bibliotek Deichman Bjørvika dagen før bursdagen, med musikk og andre kulturinnslag.

Det var planlagt bred deltakelse fra hele landet, særlig av unge mennesker.

– Myndighetsdagen er en stor begivenhet i alle unge menneskers liv. Det gjelder ikke minst for en tronarving som skal representere Norge og det norske folk. Jeg hadde sett frem til å feire prinsesse Ingrid Alexandra på myndighetsdagen, men smittesituasjonen gjør det dessverre ikke mulig nå. Jeg håper likevel hun får en fin feiring med sine nærmeste, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Den offisielle feiringen av dagen, inkludert gallamiddagen på Slottet som skulle vært på selve bursdagen 21. januar, blir utsatt til smittesituasjonen gjør det forsvarlig med store arrangementer, heter det i pressemeldingen.

Kongefamilien på Slottsbalkongen 17. mai 2021

SKULLE HA FEIRET: Her er prinsesse Ingrid Alexandra og resten av kongefamilien på Slottsbalkongen 17. mai i år. I januar skulle de igjen ha feiret på Slottet, men den store 18-årsfeiringen utsettes.

Foto: Lise Åserud / POOL / NTB

Hedres med salutt

Men en viss markering av myndighetsdagen blir det uansett.

Fra før har nemlig Forsvarssjefen besluttet at Forsvaret vil hedre prinsessen med salutt fra alle landets saluttstasjoner klokken 12 på bursdagen.

Det vil da salutteres med 21 skudd, slik det er vanlig ved spesielle markeringer i kongehuset.

Besøkte maktene

Forrige gang en tronarving i Norge ble 18 år, var det et omfattende program. En tronarvings myndighetsdag er nemlig ikke helt som 18-årsdager flest.

Kronprins Haakon får omvisning i Stortinget av Jo Benkow før kronprinsens 18-årsdag

SPESIALOMVISNING: Dagen før kronprins Haakon fylte 18 år, fikk han omvisning i Stortinget, samt i Høyesterett og SMK.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

For da prinsesse Ingrid Alexandras far, kronprins Haakon, fylte 18 år i 1991, var han på besøk og fikk en spesialomvisning og innføring i Stortinget, Statsministerens kontor og Høyesterett. Et besøk hos statsmaktene for ham som skal bli landets neste statsoverhode.

På kronprins Haakons 18-årsdag kom også representanter for det offisielle Norge til Slottet for å gi gaver til jubilanten og gratulere med dagen.

Prinsesse Ingrid Alexandra skal trolig gjennom det samme programmet som sin far, men det er foreløpig ikke klart når det kommer til å skje.

Måtte beklage kongelig bursdagsfest i Nederland

Det har vært flere kongelige myndighetsdager i Europa nå. I likhet med prinsesse Ingrid Alexandra, skal nederlandske Catharina-Amalia en dag bli dronning.

Kong Willem-Alexander og kronprinsesse Catharina-Amalia av Nederland

NEDERLAND: Kronprinsesse Catharina-Amalia av Nederland fylte 18 år i forrige uke. Her med far kong Willem-Alexander.

Foto: RVD / Reuters

Men mens 18-årsfeiringen blir utsatt her i landet, er historien en litt annen i Nederland.

Kronprinsesse Catharina-Amalia av Nederland fylte 18 år i forrige uke. Nå beklager den nederlandske kongefamilien at de holdt en bursdagsfest mens det er strenge koronarestriksjoner i landet.

– Familien forsøkte å etterfølge koronareglene på ansvarlig vis med utendørssamling og ved å ivareta forholdsregler som testing og sosial avstand, skriver statsminister Mark Rutte i et brev til nasjonalforsamlingen.

– Kongen informerte meg om at det i ettertid ikke viste seg å være noen god idé å holde samlingen, skriver Rutte videre.

Det er ikke første gang den nederlandske kongefamilien er på kant med koronaregelverket.

Kong Willem-Alexander måtte krype til korset og be om unnskyldning etter at han og familien dro på ferie til Hellas rett etter at Nederland stengte ned i fjor høst. Populariteten sank som en stein. Ferien måtte avbrytes.

Kong Willem-Alexander, kronprinsesse Amalia og dronning Maxima av Nederland

BEKLAGER: Her er kronprinsesse Cathaina-Amalia av Nederland på vei inn til ekstraordinært statsråd sammen med foreldrene, kong Willem-Alexander og dronning Maxima, da kronprinsessen fylte 18 år. Nå beklager Nederlands kongefamilie at de feiret myndighetsdagen med en fest, mens landet har strenge koronarestriksjoner.

Foto: FRANK VAN BEEK / AFP

Ingrid Alexandra fløy F-16

Prinsesse Ingrid Alexandra har i forkant av 18-årsdagen besøkt Forsvaret, som hun blir øverstkommanderende for når hun en dag blir Norges dronning.

Prinsessen Ingrid Alexandra besøker Rena Leir

BESØKTE JEGERTROPPEN: Prinsesse Ingrid Alexandra besøkte i november Rena leir og Forsvarets spesialkommando.

Foto: Annika Byrde / NTB

For tre uker siden besøkte prinsessen Jegertroppen i Forsvarets spesialkommando på Rena. Besøket var Forsvarets konfirmasjonsgave til prinsesse Ingrid Alexandra i 2019.

Under besøket hos Spesialkommandoen kledde den hun seg i militæruniform og kastet seg ut fra et hoppetårn, der soldatene trener på fallskjermhopp.

Sist lørdag var prinsessen igjen ikledd uniform, da hun fløy med F-16 i Bodø. Jagerflyene er i ferd med å fases ut etter 40 år i tjeneste for Norge, og prinsesse Ingrid Alexandra ble dermed en av de siste som fløy F-16 i Norge.

Prinsesse Ingrid Alexandra fikk fly med F-16.

Prinsesse Ingrid Alexandra fikk fly med F-16.

Generalmajor Rolf Folland, sjef for Luftforsvaret, kunne før flyturen fortelle at prinsessen selv skulle styre spakene deler av turen.

– Prinsessen skal fly F-16 selv, og det går helt sikkert bra, sier Folland til NRK.

Om prinsesse Ingrid Alexandra velger Forsvaret etter videregående skole, slik far og bestefar gjorde, er ikke avgjort ennå, ifølge kongehuset.

AKTUELT NÅ