Hopp til innhold

Unge kvinner dropper krefttest

Bare halvparten av kvinner mellom 25–29 år tester seg for livmorhalskreft. Thea Steen (26) fikk livmorhalskreft, og oppfordrer nå unge jenter til å ta testen. – Jeg unner ingen å oppleve det jeg har gått igjennom, sier hun.

Thea Steen (26) har livmorhalskreft og er på vei til behandling. Om håp.

Thea Steen (26) på vei til siste sin uke på sykehuset. Hun er så klar for å bli ferdig med behandlingen, og kunne leve det livet hun vil igjen.

Thea har nå vært igjennom et halvt år med behandlinger og går til etterkontroller. Hun er bedre, men det er også dårlige dager.

– Jeg har dager hvor kroppen merker at den har vært gjennom intens strålebehandling og cellegift. Da kan det være vanskelig for meg å bevege meg. Den minste bevegelse gjør vondt. Det er uvant for en relativt frisk 26 åring, sier hun.

Hun har også kjent på det psykiske aspektet.

– Ting har skjedd så sinnssykt fort at jeg ikke har rukket å ta det innover meg. Nå begynner det å demre hva det er som faktisk har hendt, sier hun.

– Gjør det jeg kan

Nå må hun gjennom fem år med oppfølgingstimer før hun forhåpentligvis erklæres som frisk.

– Det har ikke vært noe særlig kreft i familien min. Jeg har aldri tenkt på at det kunne skje meg å få kreft i så ung alder, sier hun.

Hun unner ingen å gå igjennom det hun har.

– Hvis jeg kan gjøre noe for å forhindre at noen må oppleve det jeg har opplevd så bruker jeg det jeg har av krefter på nettopp det, sier hun.

Kreftforeningen og Det Nye kjører igang en kampanje for å få jenter til å teste seg.

Kreftforeningen og Det Nye kjører i gang en kampanje for å få flere unge jenter til å ta celleprøve for å sjekke om det er forandringer som kan utvikle seg til livmorhalskreft.

– Rammer også unge

Antallet som tar celleprøven i aldersgruppen 25–29 år har sunket fra 71,4 prosent i år 1991 til 55,9 prosent i 2014, ifølge Kreftregisteret.

Anne Lise Ryel

Generalsekretæren i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel ber unge jenter ta celleprøver for å forhindre flere tilfeller av livmorhalskreft.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– De yngre tenker kanskje at kreft er noe som rammer eldre, men akkurat denne formen kan også ramme yngre. Det lille grepet med å oppsøke legen kan være en billig livsforsikring, sier generalsekretæren i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Fra man er 25 år får man en påminnelse i posten om at man bør ta celleprøve.

– Grunnen til at mange velger det bort er nok at man selv må bestille en time. Vi jobber for å se om kvinnene kan få en konkret henvisning og mer hjemmetesting, sier Ryel.

Kreftforeningen og Det Nye kjører kampanjefilmer for at jenter skal ta livmorhalskrefttest.

Mange norske kjendiser fra ulike bransjer deltar i kampanjen. Her er skuespiller Gitte Witt sin film.

Kjendiskampanje

Nå kjører Kreftforeningen og Det Nye i gang kampanjen #sjekkdeg.

– Vi har fått 12 kjendiskvinner til å snakke om hvor viktig det er å teste seg. Fra 7. september vil vi prøve å vekke unge kvinner i Norge med kampanjen, sier Ryel.

De har også med seg Thea Steen og de vil dele bloggen sin på deres hjemmesider.

– Bakgrunnen er at vi ser at mange unge kvinner ikke benytter seg av screening for livmorhalskreft, sier Ryel.

Nettopp denne screeninga kan redde mange liv. 300 personer får nå sykdommen i året og 70 dør av den.

– Screeningen gjør at man kan se celleforandringer tidlig, som igjen betyr at man kan få oppfølging ved behov. Da kan man hjelpe flere før de eventuelt utvikler sykdommen, forklarer Ryel.

AKTUELT NÅ