Unge Høyre reagerer på godteriforslag fra Høie

– Høies godteriutspill føyer seg i en rekke forslag til reguleringer fra regjeringen, mener nestleder i Unge Høyre Sandra Bruflot.

Godteriforslag fra Høie kritiseres

KRITISERER FORSLAG: Sandra Bruflot synes helseministerens forslag om å flytte godteri vekk fra kassa, er dårlig Høyre-politikk.

Foto: Varfjell, Fredrik / NRK/Scanpix

Helseminister Bent Høie (H) vil ha godteri vekk fra kassa i butikken. Til VG sa han mandag at han vil samarbeide med butikkjedene for å få fjerne sukker og søte fristelser fra området man står i kø i.

– Dette er et merkelig forslag fra Høie, sier Unge Høyres Sandra Bruflot.

– Foreldres ansvar, ikke helseministerens

I Politisk kvarter tirsdag argumenterte hun mot partifelle Høie.

– Høyre har alltid ment at frihet til å velge betyr at man skal ha frihet til å velge feil. Barn har lyst å spise godteri, og drikke saft i stedet for vann. Men det er fortsatt foreldres ansvar å si nei, ikke en Høyre-statsråds, sier Bruflot.

På Høyres nettsider er det poengtert at politikerne skal konsentrere seg om oppgavene som bør løses i fellesskapet, ikke detaljstyring, og at det må settes grenser for politikk:

Skjermdump, Høyre.no
Foto: Hoyre.no (skjermdump)

Bruflot mener hun ser en ny tendens hos Høyre-Frp-regjeringen.

– Dette forslaget føyer seg inn i en rekke forslag til reguleringer og forskrifter fra regjeringens side, som begrunnes i at man skal hjelpe folk å velge det som er riktig, sier Bruflot.

Hun viser blant annet til Høies forslag om standardiserte snusbokser og røykpakker, og sier hvert slike forslag er «ett forslag for mye»

– Slike forslag kan man forvente fra de rødgrønne, ikke fra en Høyre-statsråd.

Mener dialog er bedre enn forbud

Helseministeren mener det er stor forskjell på å forby godteri og å invitere butikkjedene til en dialog om hvor godteriet skal plasseres i butikken.

Bent Høie

VIL HA VEKK GODTERI: Helseminister Bent Høie (H).

Foto: NRK

– Dette er etter min oppfatning en god Høyre-løsning på et stort samfunnsproblem, nemlig å samarbeide med næringslivet om å gjøre det lettere å gjøre de sunne valgene. Hvis vi fortsetter som i dag, risikerer vi at helsetjenesten bryter sammen, sier Høie.

At en politiker har meninger om hvor godteri skal plasseres i butikken, har engasjert mange. På Twitter jubler noen, mens andre, som Krf-er Erik Lunde, sier det må finnes grenser for politikk:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Ikke detaljstyring

Påsketilbud

MÅ LANGT UNNA DISKEN: Bent Høie vil at godteri ikke skal plasseres der folk står i kø til kassa.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Diabetesforbundet og Kreftforeningen er blant de som heier på forslaget fra Høie, men han får ikke støtte fra regjeringspartner Frp. Til VG sier Frps helsepolitiske talsmann Bård Hoksrud at Norge ikke trenger Høie som «godteri-poltiti».

Helseministeren selv nekter for at han driver detaljstyring.

– Skal man tro det som står på hjemmesidene deres, ville man tro at det var lurt å opplyse folk om hvor mye sukker det er lurt å få i seg, og så la folk bestemme selv?

– Nei, da trekker vi oss tilbake fra det som er et stort samfunnsproblem. Det har ikke god nok virkning, og det vil gi et skjevt utslag, sier Høie.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger