Unge Høyre: – Beste snus-stopp er mattelærer med pris under leppa

Unge Høyre mener forslaget til ny røykelov som forbyr snus på videregående skoler må stoppes.

Snus

Snusleppe som forebyggende tiltak? Unge Høyre tror at en lærer med snusleppe ikke akkurat frister elevene til å begynne selv.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Denne loven bør stoppes. Dette bør være opp til hver enkelt skole, sier Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy.

Les: Snusing på skoler kan bli kriminelt

Han mener at lovforslaget bærer galt av sted, og ønsker ikke at politikerne på Stortinget skal gå til krig mot alle snusbrukere på norske skoler.

Torsdag ble det kjent at regjeringen i et nytt forslag til røykelov går inn for å forby snusbruk på videregående skoler.

Unge Høyre politiker Paul Joakim Sandøy fra Molde.

Unge Høyre politiker Paul Joakim Sandøy mener forslaget til ny røykelov må stoppes før det vedtas i Stortinget.

Foto: Birkeland / Birkeland

Forslagene til endringer i tobakksskadeloven skal behandles av helse- og omsorgskomiteen i begynnelsen av mars, skriver Bergens Tidende.

I sju norske fylker er det allerede et totalt tobakksforbud på videregående skoler, men nå kan det altså bli forbudt ved lov.

Det har ikke Unge Høyre noen som helst tro på at vil virke etter hensikten.

– Tilhengerne av loven argumenterer med at lærere er forbilder, men hvor kule tror de egentlig at elevene synes læreren er? Min erfaring er tvert imot at den beste måten å få elever til å slutte er en mattelærer med en diger pris i overleppa, sier lederen i Unge Høyre til NRK.

Regjeringen ønsker å bruke skolen som forebyggingsarena

Helseminister Jonas Gahr Støre har tidligere uttrykt til NRK at han er bekymret for at antall unge snusere ikke ser ut til å gå ned – slik antall røykere blant de unge har gått ned de siste årene.

– Jeg er bekymret for økningen blant unge som snuser. Dette må vi ta på alvor og jeg vil se på hvilke muligheter vi har til å motvirke denne tendensen, sa Jonas Gahr Støre til NRK tidligere denne måneden.

Les også: Økt snusing bekymrer Støre

Kjersti Toppe

Kjersti Toppe i Senterpartiet vil stemme for lovforslaget i Stortinget.

Foto: Paul Sigve Amundsen

Nå vil regjeringen forby snusbruk for elever og lærere på videregående skoler.

– Skolen er en viktig forebyggende arena, og det er jo 18 års aldersgrense for kjøp av tobakk. Da er det naturlig at vi ikke tillater bruk av tobakk som røyk og snus på skolen, sier Kjersti Toppe fra Senterpartiet som er første nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget som skal behandle lovforslaget.

Hun støtter regjeringens forslag til ny lov som dermed vil forby snus på norske videregående skoler.

– Vi vet at for hvert år unge er tobakksfrie øker sjansen for at de aldri begynner, sier Toppe til NRK torsdag morgen.

Ungdomspartilederen fra Unge Høyre reagerer derimot på hvordan regjeringen nå vil kriminalisere alle snusbrukere som tilfeldigvis har yrket sitt på en videregående skole.

Mener snus er mindre farlig enn røyk

– I praksis betyr dette en yrkesnekt for tobakksbrukende ansatte. Det er helt absurd at en lærer ikke kan sitte på lærerrommet etter at elevene har dratt hjem og ta seg en snus, sier Paul Joakim Sandøy i Unge Høyre.

Unge Høyre-lederen mener det er et argument at det har vært en forflytning fra bruk av tobakk som sigaretter til snus.

Flere og flere nordmenn velger å kutte røyken, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Samtidig er det et skår i gleden for norske helsemyndigheter:

Stadig flere tyr til snus, og økningen er ekstra stor blant unge jenter. I 2012 var det 14 prosent av jenter mellom 16–24 som opplyste at de snuser av og til eller daglig, en betydelig oppgang fra 11 prosent året før.

Ifølge Sandøy er ikke dette bare galt.

– Loven setter likhetstegn mellom snus og røyk. Vi vet at snus er mye mindre farlig, og det er bra at færre røyker og går over til å snuse. Likevel fortsetter helsedepartementet å gå til krig mot snuserne, sier Unge Høyre-lederen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger