Hopp til innhold

UD endret Algerie-reiseråd i august

I august i fjor var UD så bekymret at de endret sitt reiseråd for det sørlige Algerie.

Den norske ambassaden i Algerie var gjennom 2012 stadig mer bekymra for sikkerhetssituasjonen i landet. I fjor høst endra Utenriksdepartementet sine reiseråd, og fraråda nordmenn å oppholde seg i området der gassanlegget In Amenas ligger. Statoil skal nå vurdere om de har tatt for stor risiko for sine ansatte i Algerie.

Den norske ambassaden i Algerie var gjennom 2012 stadig mer bekymra for sikkerhetssituasjonen i landet. I fjor høst endra Utenriksdepartementet sine reiseråd, og fraråda nordmenn å oppholde seg i området der gassanlegget In Amenas ligger.

Fra da av ble norske borgere frarådet alle reiser eller opphold til Sahel-området der gassanlegget In Amenas ligger.

Statoil bekrefter at de var kjent med norske myndigheters økende bekymring for sikkerheten.

Advart av diplomater

I en halvårsrapport datert juni 2012 stå det at store mengder våpen har blitt tilgjengelig i Sahel-området, og har falt i hendene på en rekke grupper.

«Dette har økt terrorfaren i hele regionen», rapporterte ambassadør Arild Øyen hjem i fjor sommer.

I en annen rapport som også Dagens Næringsliv omtaler i dag, stå det:

«Utlendinger er fortsatt mål for AQIM (Al Qaida In Maghreb) og bør utvise den aller største aktsomhet.»

– Den type informasjon som UD har formidlet har vært en del av vårt underlag, men det er klart at nå vil vi måtte gå inn og se om de vurderinger vi har gjort, de beredskapsplaner vi har hatt og de tiltak som er iverksatt av oss og partnerskapet der nede har vært gode nok, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil.

Alt om angrepet mot Statoil-anlegget i Algerie

Selskapet erkjenner at risikoen har vært høy.

– Det har vært kjent at det har vært risiko knyttet til det, men vi har hatt militær tilstedeværelse fra landets myndigheter for å ivareta sikkerheten, sier Lindbæk til NRK.

– Når man ankommer anlegget i In Amenas blir man eskortert med væpnede vakter, nettopp fordi algeriske myndigheter har vurdert at trussel om terror har vært til stede, og derfor har de valgt ikke bare å bevokte anlegget, men transporten til og fra anlegget, uttaler Lindbæk.

– Etablering her er ekstremsport

Kjell-Ola Kleiven

Kjell-Ola Kleiven, administrerende direktør i Risk Information Group

– Det å etablere seg og drive business i Nord-Afrika-regionen er ekstremsport. Grunnene er enkle. Det finnes 21 terrornettverk som operer i regionen. De beveger seg hele tiden og flyter mellom de forskjellige landene, uttaler Kjell-Ola Kleiven, administrerende direktør i Risk Information Group, og utdyper:

– Det blir som ekstremsport å regne fordi du vet aldri når du blir angrepet. Det å angripe vestlige og vestlige anlegg er hverdagslig i Nord-Afrika. Det skjer hver dag, poengterer Kleiven.

Han lever av å vurdere risiko for norsk næringsliv i utlandet.

Han mener hele Nord-Afrika har vært ekstremt turbulent i lang tid.

– Der bedrifter spør oss om råd, så fraråder vi etablering i regionen, sier Kleiven.

Kleiven tror Statoil har vært klar over risikoen da de etablerte seg i Algerie.

– Statoil har nok tatt en kalkulert risiko, hvor de ser at finnes en stor oppside, og hvor de ser at det finnes en nedside, men de har vært villige til å ta den risken.

– Hvorfor det?

– Fordi det finnes gode penger, og at man føler man har backing fra lokale myndigheter. De har nok tatt en kalkulert risiko som de finner forsvarlig. Jeg tror Statoil har sett på fordelene og ulempene når de har gjort den etableringen.

Les også: Statoil bekrefter tredje offer i Algerie

Risiko

Lindbæk sier Statoil nå må vurdere om risikoen har vært for høy?

– Hva svarer du på påstanden om at det er ekstremsport, men at selskaper gjør det fordi avansen er så høy?

– Nå har vi vært i landet i en del år og vi har erfaring med at myndighetene er i stand til å ivareta sikkerheten rundt de installasjonene der vi har interesser. Så vil de vurderingene som kommer i de nærmeste uker og måneder vise om dette har vært godt nok.

– Har dere tatt for stor risiko i Algerie?

– Det er av de tingene vi nå må vurdere, hvorvidt våre vurderinger knyttet opp mot vårt ansvar har vært gode nok, svarer Lindbæk.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger