Hopp til innhold

- Uaktuelt å kutte post på lørdager

- Det viktigste for oss er å beholde seks dagers omdeling i hele landet, sier Anne Marit Bjørnflaten (Ap) fra Stortingets transportkomité.

Anne Marit Bjørnflaten
Foto: Nyhetsspiller

Onsdag gikk Posten Norge ut med beskjeden om at Staten vil spare rundt 300 millioner kroner ved å kutte postlevering på lørdager .

Stortinget skal senere i år se nærmere på Postens virksomhet, og tildele ny konsesjon fra 2011. Posten Norge synes derfor det var riktig å dra i gang en debatt rundt dette nå.

Responsen fra Stortingets transportkomité er klar og tydelig.

- Det er uaktuelt for Ap å kutte ut postombæring på lørdager. Mange rundt omkring i landet får avisene sine med Posten, både lokal- og riksaviser. Det kan også i verste fall føre til at enkelte lokalaviser kan bli nedlagt, sier Bjørnflaten.

Posten distribuerer i dag 12 prosent av lørdagsavisene.

- Kan vurdere andre sparetiltak

Posten Norge mener det er mye penger å spare på å kutte postelevering på lørdager. Årsaken er at volumet med post har sunket med 30 prosent siden 2000.

Bjørnflaten mener man heller må se på andre tiltak for å spare penger.

- Vi kan selvsagt vurdere andre sparemuligheter, blant annet kan vi se på om vi kan redusere Postens banktjenester, sier Bjørnflaten.

Mener folk må endre vaner

Konserndirektør i Posten Norge, Elisabeth Gjølme, ønsker at politikerne tar denne diskusjonen nå.

- I Sverige og Finland blir det ikke levert post på lørdager. I Danmark har det vært et forslag om å kutte ut post på mandager, og også i USA er det blitt foreslått femdagers postleveranse, sier Gjølme.

Hun er enig i at distribusjon av aviser er en utfordring, men tror det finnes løsninger.

- Vi må finne andre løsninger, men vi har ikke svaret på hva det er ennå. Folk må endre vanene sine og politikerne må diskutere dette, sier Gjølme.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ