Tybring-Gjedde føler seg dolket i ryggen av Bertheussen

OSLO TINGRETT (NRK): Ingvil Smines Tybring-Gjedde reagerte på at Laila Bertheussen ikke ønsket mer overvåking, og at hun var overraskende rolig etter ting som skjedde ved hjemmet.

dN5y9FpPRLU

VITNER: Tidligere samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde i Oslo tingrett. Hun har status som fornærmet i saken.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Tidligere samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines-Tybring Gjedde forklarte seg onsdag i rettssaken mot Laila Bertheussen. Bertheussen er blant annet tiltalt for å ha sendt et trusselbrev til ekteparet Tybring-Gjedde i januar/februar i fjor.

Etter å ha forklart seg inngående om den økende mistanken mot Bertheussen, ville PSTs politiadvokat Thomas Blom vite om hun føler seg dolket i ryggen av 55-åringen.

– Ja, det tenker jeg «goes without saying», sier Tybring-Gjedde.

På pressekonferansen etter rettsdagen presiserte hun dette:

– Jeg sa at HVIS det er tiltalte som har gjort dette, så føler jeg meg dolket i ryggen.

I en Facebook-gruppe opptrådte hun som venn med Bertheussen. Likevel reagerte hun etter hvert på at Bertheussen så ut til å ta de mange trusselhendelsene med knusende ro.

– Det slo meg allerede da at jeg tenkte «har hun spilt på flere hester»? sa Smines Tybring-Gjedde i retten.

Hun viste da til korrespondanse mellom henne og Bertheussen om å tipse journalister om den første trusselhendelsen mot Bertheussens bolig, 6. desember 2018.

Kom sammen med ektemannen

Den tidligere samfunnssikkerhetsministeren ankom onsdag morgen tinghuset sammen med ektemann Christian Tybring-Gjedde, der de begge vitner som fornærmede i dag.

Christian Tybring-Gjedde og Ingvil Smines Tybring‐Gjedde sammen med bistandsadvokat Hermann Skard

ANKOMMER: Christian Tybring-Gjedde og Ingvil Smines Tybring‐Gjedde sammen med bistandsadvokat Hermann Skard onsdag morgen.

Foto: Terje Ben / NTB

Ekteparet mottok et truende brev 5. februar 2019. Brevet er trolig satt sammen av bokstaver fra Morgenbladet og nesten identisk med det som ble sendt til Wara/Bertheussen en uke tidligere

Tybring-Gjedde fortalte om en mistanke som styrket seg etter hvert som flere ting skjedde.

Samtidig fortsatte vennegruppen å eksistere på Facebook.

– Jeg opplevde gradvis at Bertheussen ble mer og mer intens. Noe lo vi av, andre ting var mer egnet til å undre seg over, sa Tybring-Gjedde.

Tor Mikkel Wara fulgte med i salen, mens Laila Bertheussen fulgte vitnemålet fra et annet rom i tinghuset.

– Var underlig rolig

Tybring-Gjedde sa hun ble kontaktet av Wara etter hendelsen med pulver i postkassen. Hun sier det var alarmerende informasjon. Hun fortalte at hun hadde besøk den dagen og ikke ville at barna skulle bli redde. Deretter kom det politi til stedet.

Konvolutten som ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. NRK har sladdet adressen.

KONVOLUTT: Konvolutten som ble sendt til Tybring-Gjedde 5. februar 2019.

Foto: Politiet

– Jeg registrerer at hun var underlig rolig. Det var en følelse av at hun virket uforstyrret av hendelsene, til tross for at det skjedde nye ting på hennes bolig, sier Tybring-Gjedde.

Dommeren ville vite hvordan Ingvil Smines Tybring-Gjedde varslet om mistanken.

– Jeg var redd for ikke å bli trodd, eller være en som kastet ved på bålet, sa Tybring-Gjedde.

Hun varslet via en departementsråd.

– Hvor konkret var du? spurte dommeren.

– Det var noe av de samme som jeg sier nå, at det ble mer og mer intenst, og at vedkommende ikke tok imot sikkerhetstiltak, svarte Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Senere konkluderte hun:

– Vi backer hverandre, men det fins en grense for når backingen går bort.

Varslet Statsministerens kontor

Hun sier at hun varslet Statsministerens kontor via en departementsråd noen dager før pågripelsen av Bertheussen, men hun kunne ikke si eksakt dato.

Hun ville ikke utdype konkret hva som ble sagt, men sier til NRK at hun varslet om Bertheussen.

– Det er en sak mellom de jeg har varslet til og meg, sa Tybring-Gjedde.

– Ubehagelig og vanvittig flaut

Da hun innledet vitnemålet, startet Ingvil Smines Tybring-Gjedde med å tordne mot lekkasjer. Hun reagerte voldsomt på at en Messenger-samtale med tiltalte Laila Bertheussen er lekket til pressen.

I samtalen snakket de to om teaterstykket «Ways of Seeing». Begge mente privatlivet hadde blitt invadert.

– Jeg ønsker å peke på hva denne saken startet med. Det startet med reaksjoner på at navngitte personer ble konstruert inn i et rasistisk nettverk i teaterforestillingen «Ways of seeing». Noen av oss som ble eksponert for dette, reagerte. Jeg var en av dem. Det opplevdes som en invasjon av mitt privatliv, sa hun i retten.

Wara og Bertheussen i retten

VITNEBOKS: Tor Mikkel Wara, med tiltalte Laila Bertheussen ved siden av, tegnet i retten.

Illustrasjon: Esther Maria Bjørneboe

Hun omtaler det som en lekkasje fra PSTs innhentede dokumenter.

Tybring-Gjedde sier gruppen var privat. Hun sier hun likevel har forståelse for at gruppechatten blir brukt som bevis i saken, fordi Bertheussen var med der.

– Saken i seg selv har lite med en privat Messenger-tråd å gjøre. Denne, la oss kalle det gruppen, er opprettet som en ventil av privat karakter. Jeg gjentar en gang til, av privat karakter. Den var aldri ment for offentligheten, sier hun.

– Slikt sett handler det ikke om hvem som var der eller hvilken makt man hadde, min tilstedeværelse i denne gruppen hadde ingenting med min politiske profesjon å gjøre, hverken som statssekretær eller som statsråd, sier Tybring-Gjedde.

Hun legger til at hun har forståelse for at meldinger sendt i gruppen har blitt lagt frem i retten

– Fordi tiltalte var en del av gruppen, og fordi PST har hentet ut en del av dette som bevis. Selv om jeg personlig synes det er utrolig ubehagelig og vanvittig flaut.

Konvolutten som ble sendt til Wara/Bertheussen

Konvolutten som ble sendt til Wara/Bertheussen.

Brev sendt til Bertheussen/Wara. Lignende brev ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. Brevet var påført et brennmerke og spor av urin.

Dette brevet ble sendt til Wara/Bertheussen.

Dette brevet ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde.

Brevet som ble sendt til Tybring-Gjedde.

Konvolutten som ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. NRK har sladdet adressen.

Konvolutten som ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde.

Sammen i Messenger-gruppe

På Messenger var Ingvil Smines Tybring‐Gjedde i hyppig kontakt med Bertheussen i perioden teaterstykket hadde premiere.

Filter Nyheter har omtalt en rekke meldinger som er del av straffesaken. 27. november 2018 skrev Ingvil Smines Tybring‐Gjedde dette i en dialog med Bertheussen:

«Dagbladet laver en skikkelig drittsak! Håper Tor Mikkel går statsadvokaten til å vurdere alle juridiske aspekt ved dette!!!! Vi fikk innført en ny paragraf 266a for slikt som dette! Vær så snill å vurdere dette!!!!! Jeg klikker snart!!!! Jeg er så forbannet! Har fått MANGE henvendelser fra folk som mener rettssikkerheten er truet! Vi (Frp) kan ikke være på vakt og la dette skje!!!!»

På pressekonferansen etter rettsdagen ble hun konfrontert med denne meldingen.

– Kan man tolke det som at du mente Wara som justisminister ville agere overfor teateret?

– Absolutt ikke. Tor Mikkel Wara var en fantastisk justisminister. Han gjorde en veldig god jobb. Det du refererer til var en privat, personlig meningsutveksling mellom privatpersoner, sa Tybring-Gjedde og fortsatte:;

– I den situasjonen som jeg har redegjort for, om det truende bildet som har vært mot oss. som ektepar og familie, så var jeg opprådd. Når du føler at ingen hører på hvor redd du er, eller gjør noen ting. Det var uttrykk for det. Selvfølgelig hadde jeg ingen påvirkning av hva justisministeren gjorde med dette, svarte hun.

Chat-gruppen med navnet «Hækaveh» besto av daværende statssekretær (senere beredskapsminister) Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), den nylig avgåtte statssekretæren Line Miriam Sandberg (Frp), Rita Karlsen i Human Rights Service, Gry-Anette Rekanes Amundsen (Frp) og ytterligere to kvinner.

Bertheussen-saken

FORNÆRMET I SAKEN: Forsvarer John Christian Elden (t.h.) i samtale med Christian Tybring-Gjedde, Ingvil Smines Tybring‐Gjedde og bistandsadvokat Hermann Skard under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Bildelekkasje

Påtalemyndigheten har vært kritiske til at et bilde av hærverket havnet hos mediene. Bertheussen fortalte selv at hun delte det i Messenger-gruppen.

Dagen etter følte Tybring-Gjedde behov for å fortelle at det ikke var hun som hadde delt bildet med mediene.

– Den slags driver selvfølgelig ikke regjeringen med i disse sakene. Jeg har heller ikke lekket noen bilder til mediene, det gjorde tiltalte selv, sa Tybring-Gjedde.

Bertheussen forklarte i retten at hun hadde kontakt med Tybring-Gjedde mens politiet etterforsket trusselhendelsene.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde har vært til stede i retten de aller fleste rettsdagene. Christian Tybring-Gjedde møtte opp for første gang i dag.

Ekteparet var veldig kritiske til teaterstykket etter at det ble vist.

24. november 2018 sa Ingvil Smines Tybring‐Gjedde at hun var redd for hva bildene av boligen deres kunne føre til, og omtalte stykket som farlig i et intervju med nettstedet Human Rights Service.

– Vi har ikke adressen vår offentlig noe sted på grunn av tidligere trusler. Og her har altså noen ligget i hekken utenfor hos oss og filmet hjemmet mitt! uttalte Tybring-Gjedde.

Dagen etter skrev Christian Tybring-Gjedde på Facebook: «Blackbox Teater legitimerer sitt hat mot nordmenn gjennom en absurd statsfinansiert teaterforestilling».

NRK kunne senere avsløre at det ikke var ekteparets hus som hadde blitt filmet, men et hus som tilhører noen i familien.

Mottok truende brev

Ekteparet Tybring-Gjedde har status som fornærmede i saken. 5. februar 2019 mottok de et brev som påtalemyndigheten mener hadde et truende innhold. Teksten var satt sammen med deler av et intervju i Morgenbladet med skuespiller Hanan Benammar fra teaterstykket «Ways of Seeing».

Dette brevet ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde.

BREV: Brevet som ble sendt til Tybring-Gjedde.

Foto: Politiet

«Jeg må bare le av dem. Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene. Når de sier at de er redde, må jeg bare le. Vi ses 26 02 kl. 20. Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller i et hyggelig samfunn?»

Påtalemyndigheten mener det er Laila Bertheussen som har laget og sendt brevet. I tiltalen skriver de at «handlingen anses som en trussel mot samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og var egnet til å påvirke hennes arbeid som minister».

Tybring-Gjedde fortalte i retten at hun ble sint, frustrert og redd etter at hun fikk trusselbrevet, og at hun blant annet begynte å undersøke om det var noe under bilen.

– Vi hadde gitt støtte til en som trengte trøst, og så var det hele kanskje en lek. Jeg ble også bekymret over at Bertheussen ikke utviste en redsel for det som skjedde, til og med når hun var alene hjemme.

Tybring-Gjedde sa også at Bertheussen virket irritert over sikkerhetstiltakene.

– Det virket som det var mer irriterende enn selve truslene.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

 • 21. november 2018
  Premiere på Ways of Seeing

  Teaterstykket Ways of Seeing har premiere på Black Box teater i Oslo. Teateret skriver om stykket at skaperne har «kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». I stykket vises fasaden til huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Bertheussen. Det vises også video av det som hevdes å være huset til Frp-ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (daværende samfunssikkerhetsminister) og Christian Tybring-Gjedde. Sistnevnte skriver på Facebook dagen etter at teateret «legitimerer sitt hat mot nordmenn» gjennom forestillingen.

  Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»
  Foto: Privat
 • 24. november 2018
  Bertheussen filmer stykket

  Laila Bertheussen og en bekjent ser Ways of Seeing på Black Box. Berheussen blir filmet mens hun selv står og filmer stykket. Noen dager etter stykket er regissør Pia Maria Roll Jessen på Dagsnytt 18. Hun sier Bertheussen filmet aggressivt, på en måte som gjorde det vanskelig å gjennomføre oppsetningen. Bertheussen har benektet dette i retten. Hun sier hun stod under forestillingen, fordi helseplager gjør det ubehagelig å sitte.

 • 1. desember 2018
  Bertheussen raser i kronikk

  Bertheussen skriver kronikk i VG med tittelen «De kaller det kunst, jeg kaller det en grov invasjon av mitt privatliv». I kronikken skriver Bertheussen at hun etter Dagsnytt 18-seansen ikke lenger har noe annet valg enn å gå ut i offentligheten med sin fortelling.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. Dette ble oppdaget av Wara på morgenen. Påtalemyndigheten mener Bertheussen skrev «rasisit» med rød tusj og spraymaling på huset, tegnet hakekors og skrev rasist på familiens bil, brøt opp bensinlokket, la inn hyssing og tente på.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Trusselbrev

  Påtalemyndigheten mener Bertheussen i forkant av 17. januar skrev et trusselbrev og sendte det i posten til seg selv om justisministeren. «Trekk ANMELDELSE neste gang får VI det til», skrev hun i brevet ifølge tiltalen. Brevet settes i sammenheng med at Bertheussen 19. desember 2018 politianmeldte flere personer i teaterstykket «Ways of Seeing» for blant annet hensynsløs atferd. Anmeldelsen blir senere henlagt, en avgjørelse som opprinnelig endres av statsadvokaten. Senere henlegges saken på nytt.

  Trusselbrev sendt til Wara/Bertheussens bolig, sendt kort forut for 17. januar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. Påtalemyndigheten mener Bertheussen startet brannen i søppeldunken med papiravfall med rødsprit og åpen ild. Wara ble varslet på Gardermoen.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 29. januar 2019
  Nye trusselbrev

  Den 29. januar skal Bertheussen ha sendt et nytt trusselbrev til seg selv og samboeren, ifølge tiltalen. Teksten i brevet, som delvis bestod av utklipp av et Morgenbladet-intervju med Ways of Seeing-skuespiller Hannam Bennammar, var: «Jeg må bare le av dem. Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene. Når de sier de er redde, må jeg bare le. Vi ses 26.02 kl. 20. Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller et hyggelig samfunn? HA HA HA». Datoen viser ifølge tiltalen til at Ways of Seeing skulle nyoppsettes 26. februar. I ettertid har det vist seg at brevet var påført urin.

  Brev sendt til Bertheussen/Wara. Lignende brev ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. Brevet var påført et brennmerke og spor av urin.
  Foto: POLITIET / Scanpix
 • 5. februar 2019
  Trusselbrev til Tybring-Gjedde

  Et brev som er nesten identisk med det som ble sendt til Wara/Bertheussen 29. januar, mottas av stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

 • 11. februar
  Brennbar væske under parets bil

  11. februar mener påtalemyndigheten at hun festet lange remser med tøy til flere plastflasker inneholdende bensin bak på samboerparets bil. det ble oppdaget av politiet som holdt vakt ved boligen da hun kom hjem.

  Isklar-flasker med bensin festet under Wara/Bertheussens bil i februar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen. «JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE. DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME. VI VENTER PÅ DERE», sto det i brevet ifølge tiltalen. Det skal ha vært Tor Mikkel Wara som fant brevet i postkassen. I bunn av postkassen ble det også funnet hvitt pulver.

  Trusselbrev sendt til Tor Mikkel Waras adresse
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  10. mars klokken 01.30-tiden på natta mener påtalemyndigheten at Bertheussen startet en brann i bagasjerommet på familiens bil. Det ble brukt rødsprit, opptenningsposer og åpen ild. det ble ripet inn «RASIST» på bakskjermen. Brannen ble oppdaget og slukket av forbipasserende. Wara ble varslet i utlandet.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST sikter og pågriper samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for å ha tent på bilen. Hun er foreløpig ikke siktet for de andre hendelsene, og blir ikke varetektsfengslet. Tor Mikkel Wara tar permisjon fra stillingen som justisminister.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak samtlige trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister, og sier at familien trenger ham mer enn regjeringen gjør. Bertheussen nekter straffskyld.

 • 14. mai
  Elden mottar første konvolutt

  To måneder etter pågripelsen mottar Elden en boblekonvolutt med tekst og en nødhammer i en brødpose med hyssing rundt. Elden varsler PST. Kripos slår fast at pakken sannsynligvis ble postet 30. april, i en periode Wara og Bertheussen var på ferie.

  Den første pakken som ble sendt til Eldens kontor etter at Bertheussen ble pågrepet
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • Våren/ sommeren 2019
  E-poster til journalister

  Journalister i Dagbladet og NRK mottar e-poster fra påståtte gjerningspersoner. I e-postene skriver avsenderne at de har avlyttet huset til Wara og Bertheussen siden januar samme år. I kontakt med Dagbladet ga avsenderen informasjon om brevet Elden mottok noen uker tidligere, ifølge påtalemyndigheten.

 • 25. juni 2019
  Avviser klage

  Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises teatrets klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

 • 25. juli 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Elden varsler PST om en ny forsendelse. En boblekonvolutt inneholder plastremser med tekst, samt bilnøkkelen til en Ford S-Max. Dette er bilen som ble satt i brann i mars samme år. Avsenderne hevder at de har oppholdt seg i huset til Wara, ifølge aktor Marit Formo.

  Bilnøkkel i Bertheussen-saken, sendt i brev til Elden
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 13. september 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Påskrift «Fun burn fra Mars 8». I pakken lå det tre glassbiter. Trolig poststemplet 10. september, ifølge Kripos. Avsenderen gjentar at Bertheussen ikke står bak trusselhendelsene.

  Glassbiter i forsendelse til Elden ifm. Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 23. januar 2020
  Bertheussen tiltalt for åtte tilfeller

  Laila Anita Bertheussen tiltales for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven. Bakgrunnen er hendelsen ved egen bolig, samt brevene til samboeren Tor Mikkel Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld i saken, og mener at det noen andre som står bak truslene.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • 6. august 2020
  Nytt brev til Elden

  Elden varsler PST om et nytt brev, elleve måneder etter det forrige. Det maskinskrevne brevet er poststemplet i Sverige 3. august. I brevet står at Bertheussen ikke står bak truslene. Avsender hevder å ha vært i huset flere ganger, og kan koden på ytterdøren.

 • 13. august 2020
  Siste brev til Elden

  Politiets bombegruppe rykker ut til Advokatfirmaet Eldens kontorer i Oslo etter varsel om et brev med pulver adressert til advokat John Christian Elden. Brevet førte til full utrykning og evakuering av Eldens kontorer. Pulveret viser seg å være av samme type som i en tidligere forsendelse, fra legemiddelet Nozinan. Brevet ble poststemplet i Sverige 10. august.

  Hvitt pulver fra den siste forsendelsen til advokatkontoret Elden i Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 8. september 2020
  Rettssaken starter

  Rettssaken mot Laila Bertheussen starter i Oslo tingrett. Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter. Samboer Tor Mikkel Wara er i retten for å støtte samboeren. Wara skal også vitne i saken. Bertheussen har med seg en veske i retten, med et sitat hennes forsvarer har fått fra PSTs politiadvokat Thomas Blom. Sitatet går ut på at det er påtalemyndighetens oppgave å bevise skyld i saken.

  Skannede dokumenter
  Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger