Hopp til innhold

Statsministerens kontor: Ble ikke varslet om Bertheussen-mistanke

Ingvil Smines Tybring-Gjedde sier hun bestemte seg for å varsle Statsministerens kontor om sin mistanke noen dager før Laila Bertheussen ble pågrepet. Statsministerens kontor sier varselet aldri nådde dem.

Bertheussen-saken

ETTER VITNEMÅLET: Ingvil Smines Tybring-Gjedde i Oslo tingrett onsdag.

Foto: Gorm Kallestad

Ekteparet Tybring-Gjedde har status som fornærmet i saken. Onsdag vitnet begge i Oslo tingrett.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde sa at hun kommer til å føle seg dolket i ryggen av Bertheussen, dersom det viser seg Bertheussen er skyldig.

Tybring-Gjedde fortalte at mistanken mot Bertheussen økte gradvis etter de mange trusselhendelsene ved Bertheussens hjem. Tybring-Gjedde reagerte særlig på at Bertheussen kimset av de alvorlige hendelsene, og ikke ønsket å ta imot sikkerhetstiltak anbefalt av PST.

På et tidspunkt mente Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som da var samfunnssikkerhetsminister, at statsminister Erna Solberg burde få vite om mistanken mot Bertheussen.

Tybring Gjedde sier hun diskuterte spørsmålet med Rita Karlsen i Human Rights Service. Karlsen var også en del av en mye omtalt Facebook-meldingstråd med Laila Bertheussen.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde sier hun bestemte seg for å varsle Statsministerens kontor om sin mistanke noen dager før Laila Bertheussen ble pågrepet. Statsministerens kontor sier varselet aldri nådde dem.

– Hun ble mer og mer intens

Tybring-Gjedde bestemte seg for å rette en bekymringsmelding til SMK om mistanken, via departementsråden sin i Justis- og beredskapsdepartementet.

I retten fortalte Tybring-Gjedde at dette skjedde «noen dager før pågripelsen». På spørsmål fra dommer Yngvild Thue om hva som ble formidlet i varselet, svarte Tybring-Gjedde slik:

– Jeg sa det samme som her, at hun ble mer og mer intens, og at hun ikke tok imot sikkerhetstiltak som var nøye vurdert av PST. Det var knyttet til intensiteten i meldingene og aktivitetene mot Bertheussen og Waras hjem. Det fikk vi ikke til å stemme, så det var en generell redsel for at det vi trodde stemte. Jeg syntes det var vanskelig å ta det opp.

I et intervju med pressen etter at retten ble hevet i dag, ønsket ikke Tybring-Gjedde å gå i detalj om varselet. Hun bekreftet samtidig at det ble gjort muntlig, og at Bertheussen ble navngitt i møtet.

– Det er en sak mellom den jeg varslet til og meg, sier Tybring-Gjedde.

SMK varslet av PST

På en pressekonferanse 14. mars, samme dag som Bertheussen ble pågrepet, uttalte Erna Solberg at hun hadde blitt informert av PST om pågripelsen kort før PSTs pressekonferanse.

Solberg sa også at hun allerede dagen før hadde fått høre «spekulasjoner» om at Laila Bertheussen kunne stå bak truslene.

– Dette kom fra presse og ikke fra andre, sa Solberg på pressekonferansen, ifølge en Dagbladet-artikkel om pressekonferansen.

Statssekretær Rune Alstadsæter (H) svarer følgende på spørsmål om ikke varselet fra Ingvil Smines Tybring-Gjeddes nådde Solberg før pågripelsen:

– Statsministerens kontor ble varslet på telefon om at Bertheussen var siktet av PST cirka to timer før PST offentliggjorde dette. Dette var første gang Statsministerens kontor ble varslet om at Bertheussen kunne ha hatt en rolle i saken. For øvrig har vi ingen ytterligere kommentarer til den pågående rettssaken.

Statsadvokat Frederik G. Ranke sier til NRK at departementsråden Tybring-Gjedde skal ha kontaktet, ikke er avhørt eller stevnet som vitne i saken, ettersom påtalemyndigheten ikke har sett noe behov for det.

Ranke sier man ikke har sett noe referat fra møtet, og ikke vet hvordan bekymringsmeldingen fra Tybring-Gjedde ble håndtert. Justisdepartementet opplyser til NRK at de ikke kommenterer pågåande saker.

Avviser påvirkning

Laila Bertheussen er tiltalt for å ha truet både sin egen samboer, daværende justisminister Tor-Mikkel Wara, og ekteparet Tybring-Gjedde ved å ha sendt trusselbrev i posten.

Dette brevet ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde.

Brevet som ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde.

Foto: Politiet

Teksten var satt sammen av utklipp fra en artikkel i Morgenbladet om teaterstykket «Ways of Seeing».

Ingvil Smines Tybring-Gjedde var ble utnevnt som samfunnssikkerhetsminister i januar 2019, kort tid før hun mottok brevet.

I retten har aktoratet brukt mye tid på å lese fra en chattegruppe der både Tybring-Gjedde og Bertheussen deltok, sammen med blant andre Rita Karlsen i HRS og tidligere statssekretær Line Miriam Sandberg.

Meldingene som er lest opp i retten har stor grad dreid seg om hvorvidt Bertheussen forsøkte å lekke bilder og informasjon fra trusselhendelsene til media, og hvordan de involverte i teaterstykket «Ways of Seeing» omtales.

Filter Nyheter har publisert et større utdrag av samtalen. Der kommer det blant annet frem at hun hadde hyppig kontakt med Bertheussen i perioden teaterstykket hadde premiere.

I slutten av november skrev hun blant annet:

«Dagbladet laver en skikkelig drittsak! Håper Tor Mikkel går statsadvokaten til å vurdere alle juridiske aspekt ved dette!!!! Vi fikk innført en ny paragraf 266a for slikt som dette! Vær så snill å vurdere dette!!!!! Jeg klikker snart!!!! Jeg er så forbannet! Har fått MANGE henvendelser fra folk som mener rettssikkerheten er truet! Vi (Frp) kan ikke være på vakt og la dette skje!!!!»

Tybring-Gjedde var på dette tidspunktet statssekretær. I et intervju med flere medier etter dagens vitnemål, avviste hun at hun forsøkte å påvirke justisministeren.

– Det var en privat, personlig meningsutveksling mellom privatpersoner i den situasjonen jeg har redegjort for, som henger sammen med det tidligere trusselbildet. Selvfølgelig hadde jeg ingen påvirkning på hva justisministeren gjorde med dette, sier Tybring-Gjedde.

Samme dag som Bertheussen innrømmet å ha delt et bilde fra en av trusselhendelsene i gruppa, avviste Tybring-Gjedde at det var hun som hadde delt det med mediene.

– Den slags driver selvfølgelig ikke regjeringen med i disse sakene. Jeg har heller ikke lekket noen bilder til mediene, det gjorde tiltalte selv, sa hun.

Tor Mikkel Wara forklarer seg under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett torsdag.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde sier hun ikke hadde noen påvirkningskraft overfor daværende justisminister Tor Mikkel-Wara.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

– Betimelig angrep på media

Både hun og ektemannen kritiserte mediene for å ha publisert meldinger hun anser som private. Tybring-Gjedde avviser at hun var statsråd døgnet rundt.

– Jeg er ikke statsråd på Messenger. Heldigvis ikke. Hjemme hos meg selv er jeg Ingvil. Dette er lekkede opplysninger fra en personlig, privat samtale mellom to mennesker i en sårbar situasjon. Her har dere trykket meldinger som har vært helt private. Hvor går grensen moralsk og etisk for mediene? Det er et lite angrep på dere, men jeg synes i denne saken at det er betimelig, sier hun.

Ansvarlig redaktør Harald S. Klungtveit i Filter Nyheter sa til NRK tidligere i dag at han mener gruppe-chatten har offentlig interesse fordi det er sentralt plasserte maktpersoner i regjeringsapparatet som diskuterer justis- og påtalemyndighetens rolle.

– Slikt sett handler det ikke om hvem som var der eller hvilken makt man hadde, min tilstedeværelse i denne gruppen hadde ingenting med min politiske profesjon å gjøre, hverken som statssekretær eller som statsråd, sa Tybring-Gjedde i retten.

– Spesielt å kimse av det

Tybring-Gjedde sa i retten at mistanken mot Bertheussen økte gradvis.

– Det var ganske spesielt å få så store anslag mot seg, og kimse av det. Det er en merkelig sammenheng. Jeg reagerte sterkt på dette. Det henger sammen med det vi har opplevd tidligere. Jeg hadde litt erfaring med å kjenne på følelsen. Første gang jeg opplevde noe liknende, kimset jeg ikke av det, sier Tybring-Gjedde.

Tybring-Gjedde presiserte også at hun anser personene bak teaterstykket «Ways of Seeing» som uskyldige i saken.

– Jeg vet ikke hvorfor vi fikk brev. Jeg tenkte det var en forbindelsen mellom Ways of Seeing og truslene. Men det er ikke Ways of Seeings ansvar. De er ikke skyldige i det som har skjedd i etterkant av forestillingen, sier hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ