Statsministerens kontor: Ble ikke varslet om Bertheussen-mistanke

Ingvil Smines Tybring-Gjedde sier hun bestemte seg for å varsle Statsministerens kontor om sin mistanke noen dager før Laila Bertheussen ble pågrepet. Statsministerens kontor sier varselet aldri nådde dem.

Bertheussen-saken

ETTER VITNEMÅLET: Ingvil Smines Tybring-Gjedde i Oslo tingrett onsdag.

Foto: Gorm Kallestad

Ekteparet Tybring-Gjedde har status som fornærmet i saken. Onsdag vitnet begge i Oslo tingrett.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde sa at hun kommer til å føle seg dolket i ryggen av Bertheussen, dersom det viser seg Bertheussen er skyldig.

Tybring-Gjedde fortalte at mistanken mot Bertheussen økte gradvis etter de mange trusselhendelsene ved Bertheussens hjem. Tybring-Gjedde reagerte særlig på at Bertheussen kimset av de alvorlige hendelsene, og ikke ønsket å ta imot sikkerhetstiltak anbefalt av PST.

På et tidspunkt mente Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som da var samfunnssikkerhetsminister, at statsminister Erna Solberg burde få vite om mistanken mot Bertheussen.

Tybring Gjedde sier hun diskuterte spørsmålet med Rita Karlsen i Human Rights Service. Karlsen var også en del av en mye omtalt Facebook-meldingstråd med Laila Bertheussen.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde sier hun bestemte seg for å varsle Statsministerens kontor om sin mistanke noen dager før Laila Bertheussen ble pågrepet. Statsministerens kontor sier varselet aldri nådde dem.

– Hun ble mer og mer intens

Tybring-Gjedde bestemte seg for å rette en bekymringsmelding til SMK om mistanken, via departementsråden sin i Justis- og beredskapsdepartementet.

I retten fortalte Tybring-Gjedde at dette skjedde «noen dager før pågripelsen». På spørsmål fra dommer Yngvild Thue om hva som ble formidlet i varselet, svarte Tybring-Gjedde slik:

– Jeg sa det samme som her, at hun ble mer og mer intens, og at hun ikke tok imot sikkerhetstiltak som var nøye vurdert av PST. Det var knyttet til intensiteten i meldingene og aktivitetene mot Bertheussen og Waras hjem. Det fikk vi ikke til å stemme, så det var en generell redsel for at det vi trodde stemte. Jeg syntes det var vanskelig å ta det opp.

I et intervju med pressen etter at retten ble hevet i dag, ønsket ikke Tybring-Gjedde å gå i detalj om varselet. Hun bekreftet samtidig at det ble gjort muntlig, og at Bertheussen ble navngitt i møtet.

– Det er en sak mellom den jeg varslet til og meg, sier Tybring-Gjedde.

SMK varslet av PST

På en pressekonferanse 14. mars, samme dag som Bertheussen ble pågrepet, uttalte Erna Solberg at hun hadde blitt informert av PST om pågripelsen kort før PSTs pressekonferanse.

Solberg sa også at hun allerede dagen før hadde fått høre «spekulasjoner» om at Laila Bertheussen kunne stå bak truslene.

– Dette kom fra presse og ikke fra andre, sa Solberg på pressekonferansen, ifølge en Dagbladet-artikkel om pressekonferansen.

Statssekretær Rune Alstadsæter (H) svarer følgende på spørsmål om ikke varselet fra Ingvil Smines Tybring-Gjeddes nådde Solberg før pågripelsen:

– Statsministerens kontor ble varslet på telefon om at Bertheussen var siktet av PST cirka to timer før PST offentliggjorde dette. Dette var første gang Statsministerens kontor ble varslet om at Bertheussen kunne ha hatt en rolle i saken. For øvrig har vi ingen ytterligere kommentarer til den pågående rettssaken.

Statsadvokat Frederik G. Ranke sier til NRK at departementsråden Tybring-Gjedde skal ha kontaktet, ikke er avhørt eller stevnet som vitne i saken, ettersom påtalemyndigheten ikke har sett noe behov for det.

Ranke sier man ikke har sett noe referat fra møtet, og ikke vet hvordan bekymringsmeldingen fra Tybring-Gjedde ble håndtert. Justisdepartementet opplyser til NRK at de ikke kommenterer pågåande saker.

Avviser påvirkning

Laila Bertheussen er tiltalt for å ha truet både sin egen samboer, daværende justisminister Tor-Mikkel Wara, og ekteparet Tybring-Gjedde ved å ha sendt trusselbrev i posten.

Dette brevet ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde.

Brevet som ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde.

Foto: Politiet

Teksten var satt sammen av utklipp fra en artikkel i Morgenbladet om teaterstykket «Ways of Seeing».

Ingvil Smines Tybring-Gjedde var ble utnevnt som samfunnssikkerhetsminister i januar 2019, kort tid før hun mottok brevet.

I retten har aktoratet brukt mye tid på å lese fra en chattegruppe der både Tybring-Gjedde og Bertheussen deltok, sammen med blant andre Rita Karlsen i HRS og tidligere statssekretær Line Miriam Sandberg.

Meldingene som er lest opp i retten har stor grad dreid seg om hvorvidt Bertheussen forsøkte å lekke bilder og informasjon fra trusselhendelsene til media, og hvordan de involverte i teaterstykket «Ways of Seeing» omtales.

Filter Nyheter har publisert et større utdrag av samtalen. Der kommer det blant annet frem at hun hadde hyppig kontakt med Bertheussen i perioden teaterstykket hadde premiere.

I slutten av november skrev hun blant annet:

«Dagbladet laver en skikkelig drittsak! Håper Tor Mikkel går statsadvokaten til å vurdere alle juridiske aspekt ved dette!!!! Vi fikk innført en ny paragraf 266a for slikt som dette! Vær så snill å vurdere dette!!!!! Jeg klikker snart!!!! Jeg er så forbannet! Har fått MANGE henvendelser fra folk som mener rettssikkerheten er truet! Vi (Frp) kan ikke være på vakt og la dette skje!!!!»

Tybring-Gjedde var på dette tidspunktet statssekretær. I et intervju med flere medier etter dagens vitnemål, avviste hun at hun forsøkte å påvirke justisministeren.

– Det var en privat, personlig meningsutveksling mellom privatpersoner i den situasjonen jeg har redegjort for, som henger sammen med det tidligere trusselbildet. Selvfølgelig hadde jeg ingen påvirkning på hva justisministeren gjorde med dette, sier Tybring-Gjedde.

Samme dag som Bertheussen innrømmet å ha delt et bilde fra en av trusselhendelsene i gruppa, avviste Tybring-Gjedde at det var hun som hadde delt det med mediene.

– Den slags driver selvfølgelig ikke regjeringen med i disse sakene. Jeg har heller ikke lekket noen bilder til mediene, det gjorde tiltalte selv, sa hun.

Tor Mikkel Wara forklarer seg under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett torsdag.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde sier hun ikke hadde noen påvirkningskraft overfor daværende justisminister Tor Mikkel-Wara.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

 • 21. november 2018
  Premiere på Ways of Seeing

  Teaterstykket Ways of Seeing har premiere på Black Box teater i Oslo. Teateret skriver om stykket at skaperne har «kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». I stykket vises fasaden til huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Bertheussen. Det vises også video av det som hevdes å være huset til Frp-ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (daværende samfunssikkerhetsminister) og Christian Tybring-Gjedde. Sistnevnte skriver på Facebook dagen etter at teateret «legitimerer sitt hat mot nordmenn» gjennom forestillingen.

  Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»
  Foto: Privat
 • 24. november 2018
  Bertheussen filmer stykket

  Laila Bertheussen og en bekjent ser Ways of Seeing på Black Box. Berheussen blir filmet mens hun selv står og filmer stykket. Noen dager etter stykket er regissør Pia Maria Roll Jessen på Dagsnytt 18. Hun sier Bertheussen filmet aggressivt, på en måte som gjorde det vanskelig å gjennomføre oppsetningen. Bertheussen har benektet dette i retten. Hun sier hun stod under forestillingen, fordi helseplager gjør det ubehagelig å sitte.

 • 1. desember 2018
  Bertheussen raser i kronikk

  Bertheussen skriver kronikk i VG med tittelen «De kaller det kunst, jeg kaller det en grov invasjon av mitt privatliv». I kronikken skriver Bertheussen at hun etter Dagsnytt 18-seansen ikke lenger har noe annet valg enn å gå ut i offentligheten med sin fortelling.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. Dette ble oppdaget av Wara på morgenen. Påtalemyndigheten mener Bertheussen skrev «rasisit» med rød tusj og spraymaling på huset, tegnet hakekors og skrev rasist på familiens bil, brøt opp bensinlokket, la inn hyssing og tente på.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Trusselbrev

  Påtalemyndigheten mener Bertheussen i forkant av 17. januar skrev et trusselbrev og sendte det i posten til seg selv om justisministeren. «Trekk ANMELDELSE neste gang får VI det til», skrev hun i brevet ifølge tiltalen. Brevet settes i sammenheng med at Bertheussen 19. desember 2018 politianmeldte flere personer i teaterstykket «Ways of Seeing» for blant annet hensynsløs atferd. Anmeldelsen blir senere henlagt, en avgjørelse som opprinnelig endres av statsadvokaten. Senere henlegges saken på nytt.

  Trusselbrev sendt til Wara/Bertheussens bolig, sendt kort forut for 17. januar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. Påtalemyndigheten mener Bertheussen startet brannen i søppeldunken med papiravfall med rødsprit og åpen ild. Wara ble varslet på Gardermoen.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 29. januar 2019
  Nye trusselbrev

  Den 29. januar skal Bertheussen ha sendt et nytt trusselbrev til seg selv og samboeren, ifølge tiltalen. Teksten i brevet, som delvis bestod av utklipp av et Morgenbladet-intervju med Ways of Seeing-skuespiller Hannam Bennammar, var: «Jeg må bare le av dem. Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene. Når de sier de er redde, må jeg bare le. Vi ses 26.02 kl. 20. Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller et hyggelig samfunn? HA HA HA». Datoen viser ifølge tiltalen til at Ways of Seeing skulle nyoppsettes 26. februar. I ettertid har det vist seg at brevet var påført urin.

  Brev sendt til Bertheussen/Wara. Lignende brev ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. Brevet var påført et brennmerke og spor av urin.
  Foto: POLITIET / Scanpix
 • 5. februar 2019
  Trusselbrev til Tybring-Gjedde

  Et brev som er nesten identisk med det som ble sendt til Wara/Bertheussen 29. januar, mottas av stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

 • 11. februar
  Brennbar væske under parets bil

  11. februar mener påtalemyndigheten at hun festet lange remser med tøy til flere plastflasker inneholdende bensin bak på samboerparets bil. det ble oppdaget av politiet som holdt vakt ved boligen da hun kom hjem.

  Isklar-flasker med bensin festet under Wara/Bertheussens bil i februar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen. «JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE. DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME. VI VENTER PÅ DERE», sto det i brevet ifølge tiltalen. Det skal ha vært Tor Mikkel Wara som fant brevet i postkassen. I bunn av postkassen ble det også funnet hvitt pulver.

  Trusselbrev sendt til Tor Mikkel Waras adresse
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  10. mars klokken 01.30-tiden på natta mener påtalemyndigheten at Bertheussen startet en brann i bagasjerommet på familiens bil. Det ble brukt rødsprit, opptenningsposer og åpen ild. det ble ripet inn «RASIST» på bakskjermen. Brannen ble oppdaget og slukket av forbipasserende. Wara ble varslet i utlandet.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST sikter og pågriper samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for å ha tent på bilen. Hun er foreløpig ikke siktet for de andre hendelsene, og blir ikke varetektsfengslet. Tor Mikkel Wara tar permisjon fra stillingen som justisminister.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak samtlige trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister, og sier at familien trenger ham mer enn regjeringen gjør. Bertheussen nekter straffskyld.

 • 14. mai
  Elden mottar første konvolutt

  To måneder etter pågripelsen mottar Elden en boblekonvolutt med tekst og en nødhammer i en brødpose med hyssing rundt. Elden varsler PST. Kripos slår fast at pakken sannsynligvis ble postet 30. april, i en periode Wara og Bertheussen var på ferie.

  Den første pakken som ble sendt til Eldens kontor etter at Bertheussen ble pågrepet
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • Våren/ sommeren 2019
  E-poster til journalister

  Journalister i Dagbladet og NRK mottar e-poster fra påståtte gjerningspersoner. I e-postene skriver avsenderne at de har avlyttet huset til Wara og Bertheussen siden januar samme år. I kontakt med Dagbladet ga avsenderen informasjon om brevet Elden mottok noen uker tidligere, ifølge påtalemyndigheten.

 • 25. juni 2019
  Avviser klage

  Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises teatrets klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

 • 25. juli 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Elden varsler PST om en ny forsendelse. En boblekonvolutt inneholder plastremser med tekst, samt bilnøkkelen til en Ford S-Max. Dette er bilen som ble satt i brann i mars samme år. Avsenderne hevder at de har oppholdt seg i huset til Wara, ifølge aktor Marit Formo.

  Bilnøkkel i Bertheussen-saken, sendt i brev til Elden
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 13. september 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Påskrift «Fun burn fra Mars 8». I pakken lå det tre glassbiter. Trolig poststemplet 10. september, ifølge Kripos. Avsenderen gjentar at Bertheussen ikke står bak trusselhendelsene.

  Glassbiter i forsendelse til Elden ifm. Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 23. januar 2020
  Bertheussen tiltalt for åtte tilfeller

  Laila Anita Bertheussen tiltales for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven. Bakgrunnen er hendelsen ved egen bolig, samt brevene til samboeren Tor Mikkel Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld i saken, og mener at det noen andre som står bak truslene.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • 6. august 2020
  Nytt brev til Elden

  Elden varsler PST om et nytt brev, elleve måneder etter det forrige. Det maskinskrevne brevet er poststemplet i Sverige 3. august. I brevet står at Bertheussen ikke står bak truslene. Avsender hevder å ha vært i huset flere ganger, og kan koden på ytterdøren.

 • 13. august 2020
  Siste brev til Elden

  Politiets bombegruppe rykker ut til Advokatfirmaet Eldens kontorer i Oslo etter varsel om et brev med pulver adressert til advokat John Christian Elden. Brevet førte til full utrykning og evakuering av Eldens kontorer. Pulveret viser seg å være av samme type som i en tidligere forsendelse, fra legemiddelet Nozinan. Brevet ble poststemplet i Sverige 10. august.

  Hvitt pulver fra den siste forsendelsen til advokatkontoret Elden i Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 8. september 2020
  Rettssaken starter

  Rettssaken mot Laila Bertheussen starter i Oslo tingrett. Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter. Samboer Tor Mikkel Wara er i retten for å støtte samboeren. Wara skal også vitne i saken. Bertheussen har med seg en veske i retten, med et sitat hennes forsvarer har fått fra PSTs politiadvokat Thomas Blom. Sitatet går ut på at det er påtalemyndighetens oppgave å bevise skyld i saken.

  Skannede dokumenter
  Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe

– Betimelig angrep på media

Både hun og ektemannen kritiserte mediene for å ha publisert meldinger hun anser som private. Tybring-Gjedde avviser at hun var statsråd døgnet rundt.

– Jeg er ikke statsråd på Messenger. Heldigvis ikke. Hjemme hos meg selv er jeg Ingvil. Dette er lekkede opplysninger fra en personlig, privat samtale mellom to mennesker i en sårbar situasjon. Her har dere trykket meldinger som har vært helt private. Hvor går grensen moralsk og etisk for mediene? Det er et lite angrep på dere, men jeg synes i denne saken at det er betimelig, sier hun.

Ansvarlig redaktør Harald S. Klungtveit i Filter Nyheter sa til NRK tidligere i dag at han mener gruppe-chatten har offentlig interesse fordi det er sentralt plasserte maktpersoner i regjeringsapparatet som diskuterer justis- og påtalemyndighetens rolle.

– Slikt sett handler det ikke om hvem som var der eller hvilken makt man hadde, min tilstedeværelse i denne gruppen hadde ingenting med min politiske profesjon å gjøre, hverken som statssekretær eller som statsråd, sa Tybring-Gjedde i retten.

– Spesielt å kimse av det

Tybring-Gjedde sa i retten at mistanken mot Bertheussen økte gradvis.

– Det var ganske spesielt å få så store anslag mot seg, og kimse av det. Det er en merkelig sammenheng. Jeg reagerte sterkt på dette. Det henger sammen med det vi har opplevd tidligere. Jeg hadde litt erfaring med å kjenne på følelsen. Første gang jeg opplevde noe liknende, kimset jeg ikke av det, sier Tybring-Gjedde.

Tybring-Gjedde presiserte også at hun anser personene bak teaterstykket «Ways of Seeing» som uskyldige i saken.

– Jeg vet ikke hvorfor vi fikk brev. Jeg tenkte det var en forbindelsen mellom Ways of Seeing og truslene. Men det er ikke Ways of Seeings ansvar. De er ikke skyldige i det som har skjedd i etterkant av forestillingen, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger