Hopp til innhold

– Skal vise min kjærlighet til Senterpartiet

I natt har Anne Beathe Tvinnereim finpusset på talen som skal overbevise landsmøtet om at hun bør bli partiets første nestleder. Lykkes hun, er Ola Borten Moe ute av toppolitikken.

Anne Beathe Tvinnereim på landsmøtet i Loen 2013

VALGTHRILLER: I 2013 ble Tvinnereim valgt inn i sentralstyret under landsmøtet i Loen. Nå håper hun det ekstraordinære landsmøtet i Lillestrøm gir henne tillit som første nestleder.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

De to har vært aktive i Senterpartiet omtrent like lenge.

Men mens Borten Moe har vært stortingsrepresentant, statsråd og nestleder, har Tvinnereim vært politisk rådgiver, statssekretær og sentralstyremedlem.

– Jeg har alltid gått to skritt bak, sier hun til NRK.no.

Ikke tid til å skrive tale

De siste ukene har Tvinnereim og hennes støttespillere drevet en intens valgkamp internt i partiet. Hun har opprettet en egen Facebook-gruppe for å fortelle hvor hun står politisk, og sagt ja til nærmest enhver henvendelse fra media.

I dag får hun vite om hun lykkes.

Men først får hun én siste sjanse til å overbevise de 300 tilhørerne på landsmøtet i Lillestrøm om at hun blir en bedre første nestleder enn Ola Borten Moe.

Da NRK snakket med henne før helgen, røpet hun at hun trolig ikke rekker skrive ferdig talen før natten før den store dagen.

– Jeg skal tegne et ærlig bilde av hva jeg står for politisk, og gi et oppriktig inntrykk av hvor glad jeg er i partiet. Så får folk velge med hodet og hjertet.

Konkurrenten hennes har gjort det klart at han kun stiller til gjenvalg som første nestleder. Dersom Ola Borten Moe taper, forsvinner han ut av rikspolitikken.

Tvinnereim, på sin side, har ikke stilt noen krav til valgkomiteen. Dermed ligger det an til at hun blir andre nestleder dersom Borten Moe danker henne ut i kampvoteringen.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Tvinnereims Facebook-side

KAMPANJE: Anne Beathe Tvinnereim profilerer seg på Facebook for å nå ut så bredt som mulig.

Foto: Facebook / Skjermdump

Mens flertallet i valgkomiteen ønsker henne som første nestleder og Janne Sjelmo Nordås fra Nordland som andre nestleder, går mindretallet inn for Borten Moe som første nestleder, og Tvinnereim som andre nestleder.

– Grønnere enn Ola

Som NRK fortalte onsdag tar stadig flere av Borten Moes støttespillere nå til orde for denne løsningen. Flere fylkeslag som opprinnelig ville ha Nordås som andre nestleder, vil stemme inn Tvinnereim til den posisjonen på landsmøtet. Målet er å framstille dette som et kompromiss som samler alle fløyene i partiet. På den måten håper de å sikre flertall for Borten Moe.

– Den løsningen representerte ikke noe kompromiss for flertallet i valgkomiteen, som ønsket meg som første nestleder. Jeg satser selvfølgelig på å vinne kampvoteringen, sier Tvinnereim til NRK.

Hvorfor blir du en bedre første nestleder enn Ola Borten Moe?

– Dette handler om politisk retning, og jeg ønsker en annen profil for partiet enn det Borten Moe gjør. Jeg vil bruke kreftene mine på å bygge laget igjen.

Hva skiller deg og Borten Moe politisk?

Jeg ønsker en tydeligere grønn profil og en tydeligere og tøffere holdning til EU og EØS-saker, sier Tvinnereim.

I slutten av mars skrev avisen Nationen at Tvinnereim ville «videreføre dagens Sp-linje». Sp-politikeren sier hun er komfortabel med den politikken Navarsete har ført, men Tvinnereim avviser at hun vil bli en kopi av den avtroppende lederen.

– Jeg har min egen politiske plattform, og også vi var uenige om enkelte ting. Jeg står trygt forankret på Senterpartiets partiprogram. Men samtidig ønsker jeg at partiet skal bli flinkere til å breie seg ut i folkerike strøk gjennom å appellere til nye velgere, sier Tvinnereim.

– Hva gjør du dersom du taper kampvoteringen, og blir stemt inn som andre nestleder under Borten Moe?

– Jeg har sagt at jeg kan samarbeide med alle. Jeg forutsetter at alle som får partiets tillit, nå sørger for å bygge en bedre organisasjonskultur.

Borten Moe: – Trenger alle gode krefter

Ola Borten Moe selv er den første til å love at han skal bidra til det. I et intervju i NRKs nett-tv-serie «Tettere på» ba han om fornyet tillit fra partiet. Han avviser kravet om at også han bør ta sin hatt og gå etter at Navarsete varslet sin avgang for å skape ro i partiet.

– Jeg legger merke til at noen har den analysen at dersom én må gå, så må flere gå. Det er en logikk jeg ikke deler. Jeg tenker at spesielt nå, som partiet er i en krevende situasjon, så er det uhyre viktig at alle gode krefter bidrar, sa Borten Moe.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Ola Borten Moe har et sterkt ønske om å bli med videre som 1. nestleder i Senterpartiet.

VIDEO: Borten Moe om hvorfor han mener han bør få fornyet tillit av partiet.

Samtidig ser han ingen grunn til å endre måten han har vært nestleder på, dersom han vinner kampvoteringen og får fortsette i vervet.

– Jeg tror jeg kommer til å være den samme type nestleder i den forstand at fokus på politikk er uhyrlig viktig for meg. Jeg kommer til å ha en tydelig stemme framover, slik jeg har hatt før. Jeg kommer til å reise rundt i partilag for å inspirere folk til å legge ned en innsats, og jeg vil fortsatt legge til rette for et godt samarbeid i arbeidsutvalget og i sentralstyret, sa den omstridte sørtrønderen.

Rundt klokken 15.15 mandag skal landsmøtet avgjøre hvem av Borten Moe og Tvinnereim som stikker av med seieren. NRK.no sender avstemningen direkte.

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ