Hopp til innhold

Tvangsgiftet kvinne: Jeg døde innvendig den dagen jeg ble giftet bort

«Fatima» opplevde å bli giftet bort mot sin vilje i en alder av 16 år. Da hun prøvde å motsette seg ekteskapet, ble hun drapstruet av sin egen familie.

«Fatima»

LEVER I SKJUL: NRK møter «Fatima» på en kafé et sted på Østlandet. Hun har i dag ingen kontakt med familien, og er livredd for å bli identifisert.

Foto: Gry Veiby / NRK

– Jeg hadde jo mine drømmer jeg også. Drømmer om «prince charming», en kjæreste. En jeg selv fikk mulighet til å velge. Men da jeg var rundt 13 år, skjønte jeg at foreldrene mine hadde helt andre planer for meg, forteller «Fatima» til NRK.

Hun er født og oppvokst i Norge, men da hun var 16, ble hun giftet bort under et ferieopphold i Pakistan.

Hør hele reportasjen i NRK Ukeslutt lørdag.

Ble drapstruet på bryllupsdagen

– Den dagen døde jeg. Jeg var helt død innvendig. Jeg skulle si «I do», men jeg nekta. Jeg sa ingenting. Da kom onkelen min og sa at om jeg ikke gjør det, så tar vi livet av deg. Så kom moren min og sa at hun ville ta livet av seg selv om jeg ikke gjorde det. Du vet ikke hva du skal si.

Først i ettertid skjønte hun hvor lenge familien hadde planlagt tvangsekteskapet.

– Etterpå har jeg fått vite at de hadde valgt mannen jeg skulle gifte meg med allerede den dagen jeg ble født, forteller Fatima.

Får 400 henvendelser i året

Bistandsadvokat Monica Lindbeck

STOR PÅGANG: Bistandsadvokat Monica Lindbeck har representert mange norsk-pakistanske kvinner som er blitt eller forsøkt giftet bort mot sin vilje.

Foto: Ketil Kern / NRK

Bistandsadvokat Monica Lindbeck har hatt en hektisk uke. Klienten hennes, en norsk-pakistansk kvinne på 25 år, er blitt enke etter at mannen hennes ble drept i 2013.

På tiltalebenken sitter foreldrene hennes og en onkel, tiltalt for trippeldrap. Motivet skal være at hun giftet seg mot familiens vilje.

– Jeg tenker dette er svært utbredt i Norge i dag. Jeg har representert ikke rent få høyt utdanna norsk-pakistanske jenter, som også blir presset til ekteskap med personer i Pakistan de knapt kjenner, forteller Lindbeck.

Hvert år får Røde Kors 400 henvendelser i året om tvangsekteskap, æresrelatert vold, eller barn som er etterlatt i utlandet.

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse håndterte på sin side 170 saker første halvår i år. Mørketallene er trolig store.

– Får gåsehud av rettssaken

I trippeldrapssaken har onkelen erkjent at motivet for drapet var ære.

Fatima følger saken nøye, og føler med kvinnen.

– Jeg får gåsehud. Jeg forstår hvor knekt og knust hun føler seg. Hver eneste natt prøver jeg å sette bitene sammen for å prøve å forstå hvorfor familien min gjorde det de gjorde, forteller Fatima.

I dag er hun skilt og har ingen kontakt med familien. Hun er livredd for å bli identifisert, og har i perioder gått med voldsalarm.

– Blir jeg gjenkjent, er løpet kjørt. Jeg kan bli drept. Jeg har mottatt disse truslene før. Hadde det ikke vært for barna mine, hadde jeg ikke holdt ut, forteller hun.

AKTUELT NÅ