TV 2: Krekar sendes ikke til Kyrksæterøra på søndag

Det skal være inngått en hemmelig avtale mellom mulla Krekars advokat Brynjar Meling og politiet, melder TV-kanalen.

Mulla Krekar

Mullah Krekars og hans advokat mener saken er blitt et politisk spill.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Avtalen skal gå ut på at mulla Krekar ikke blir pågrepet når han slippes ut på søndag, ifølge TV 2. Han kan dermed fritt reise hjem til familien sin på Tøyen i Oslo.

Meling svarer unnvikende når NRK spør om dette stemmer.

– Jeg har lovet at dialogen mellom politiet og meg blir mellom oss. Jeg kan ikke avkrefte eller bekrefte noe som helst.

Venter på Oslo tingrett

Meling leverte i kveld en klage på politiets vedtak om å flytte Krekar til Kyrksæterøra.

– Vi har sendt en begjæring til Oslo tingrett med påstand om at vedtaket skal oppheves. Vi har også bedt om en midlertidig avgjørelse, slik at ikke vedtaket kan iverksettes før retten har tatt endelig stilling til kravet, sa Meling til NRK tidligere i kveld.

Politiet vil nå vente med å iverksette tvangsflyttingen til Oslo tingrett har behandlet denne klagen, skriver TV 2.

Meling vil ikke kommentere opplysningene overfor kanalen. Det vil heller ikke justisminister Anders Anundsen, som skal være kjent med avtalen.

Prinsipielt viktig

Meling mener saken er svært viktig, fordi den handler om grunnleggende rettsprinsipper.

– Vi har her et tilfelle hvor man krenker hans grunnleggende menneskerettigheter, hans bevegelsesfrihet og hans rett på privatliv. Da mener vi det ikke er noen grunn til at vedtaket skal effektueres ut ifra situasjonen før retten har tatt stilling til det, når det er av en så prinsipiell karakter.

Vedtaket om å tvangsflytte Krekar kom etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) instruerte politiet om å vurdere å pålegge personer som anses som en fare for rikets sikkerhet et bestemt bosted, samt meldeplikt. Det må også foreligge et utvisningsvedtak på personen. Krekar er den eneste personen som er omfattet av dette vedtaket.

– Politisk spill

Svar på klagen kommer trolig i neste uke. Meling mener de uansett har gode argumenter, og både han og hans klient er klare til å kjempe hardt.

– Vi skal kjøre denne saken så langt vi må. Det er en prinsipiell sak, og den er blitt enda mer prinsipiell nå som det åpenbart er et politisk spill som ligger bak. Da er det også viktig at vi som advokater tar vårt samfunnsansvar og sørger for at ikke politikerne blander seg inn i rettshåndhevelsen slik som de har gjort i denne saken.

SISTE NYTT

Siste meldinger