Hopp til innhold

Vil nekte barn som ikke er vaksinert adgang til skole

Trøndelag Frp går inn for at vaksine mot meslinger blir obligatorisk for alle. I mai skal partiets landsmøte ta stilling til forslaget, som også åpner for at ansatte innen skole og helse kan få sparken hvis de nekter å vaksinere seg.

Sivert Bjørnstad

HARD I KLYPA: Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) vil at alle skal vaksinere seg.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Saken er oppdatert: NRK har etter publisering oppdatert saken med informasjon om den tidligere virksomheten til Kjetil Dreyer og kritikken han har fått for ulovlig markedsføring av produkter overfor syke mennesker.

Flyktninger og asylsøkere skal ifølge forslaget ta vaksinen så snart som mulig etter ankomst. Ikke som i dag, når det skjer først ved bosetting.

Både barnehager og skoler skal kunne stille krav om vaksinering ved inntak.

Og arbeidsgivere får mulighet til å stille vaksinekrav til ansatte innen helse, skole og barnehage. Hvis en ansatt nekter, er det oppsigelsesgrunn.

– Det er klart det må være noen ris bak speilet for å få flere til å vaksinere seg, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp).

Han mener at såpass drastiske tiltak kan være nødvendig for å beskytte de svakeste blant oss mot smitte. Det gjelder for eksempel barn som er for små til selv å være vaksinert.

– Er ikke dette i strid med Frps prinsipper om familienes valgfrihet?

– Også for meg som liberalist så er det sånn at min frihet slutter der din begynner. Og jeg ønsker å ta vare på dem som er mest utsatt, og da må vi gjøre grep for å få til det, svarer Bjørnstad.

Vaksineskeptikere

I Norge blir de fleste barn vaksinert, men ikke alle.

Kjetil Dreyer er en av dem som står bak en facebook-side for vaksineskeptikere med opp mot 6000 følgere.

Han har flere ganger tidligere fått kritikk for å stå bak ulovlig markedsføring av produkter overfor syke mennesker.

Han mener obligatorisk vaksine er i strid med både menneskerettigheter, grunnloven og friheten til å velge når det gjelder egen helse.

– Jeg mener at når det kommer til helse generelt, så må det være frivillig. Det må baseres på frivillighetsprinsippet, og ikke gjennomføres obligatorisk, sier Dreyer.

I 2009 advarte Dreyer mot svineinfluensavaksinen, samtidig som han markedsførte sølvvann som et alternativ til vaksinen, ifølge Dagbladet.

I 2014 uttalte Forbrukerombudet og Statens legemiddelverk at nettbutikken hans, Altshop, drev ulovlig markedsføring av alternative produkter.

Dreyer avviste at produktene han har markedsført ikke er kvalitetssikret. Han uttalte også at han vil ta de nødvendige skritt for å rette opp hvis myndighetene mente det han gjorde var ulovlig.

Les også: Tre vanlige påstander om vaksiner

Smitte-eksplosjon i Europa

Ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon fikk over 82.000 personer i Europa meslinger i fjor, tre ganger så mange som året før.

72 personer døde av sykdommen.

Kjetil Dreyer

DØDSFALL: Meslingdødsfall i Europa ikke grunn til at flere skal vaksineres, mener Kjetil Dreyer. Foto: Privat

Dreyer etterlyser bevis på at de døde ikke var vaksinert. Han mener dødsfallene ikke gir grunnlag for å mene at flere må vaksineres.

– Men om det heller blir en informasjonskampanje som leder til at flere ønsker å vaksinere seg av egen fri vilje, så er det jo helt opp til hver enkelt, sier han.

Les også: Folkehelseinstituttet ønsker å undersøke vaksine-skeptiske miljøer nærmere

Bøter og stengte grenser

Helsepolitiske talsperson i Frp, Åshild Bruun-Gundersen støtter helhjertet forslaget fra Trøndelag om obligatorisk vaksine.

Hun er skremt av økningen for meslinger i Europa, og mener vi har mye å lære av andre land. Island vil stenge grensene for personer som ikke er vaksinerte, og i Italia risikerer foreldre bøter hvis de sender uvaksinerte barn på skolen.

Åshild Bruun-Gundersen

ADVARER: Stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen (Frp) advarer mot vaksinemotstandere

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Verdens helseorganisasjon slår alarm fordi vaksinemotstandere har slått røtter i flere land og skremt familier fra å ta vaksine, sier hun.

– Det er noe vi må ta på alvor i Norge, for meslinger er nå på full fart tilbake. Jeg synes absolutt vi må sette inn tiltak som gjør at flere velger å ta vaksine.

AKTUELT NÅ