Tromsø trues av Nord-Korea

At Nord-Korea støtter Sør-Koreas kandidatur til vinter-OL i 2018, kan være meget dårlige nyheter for Tromsøs OL-planer.

Tromsø
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Stipendiat Dag Vidar Hanstad ved Norges idrettshøgskole sier til Nordlys at han frykter at Sør-Korea og Pyeongchang er en meget sterk kandidat til å få vinter-OL i 2018.

En opptøing av forholdet mellom Nord- og Sør-Korea kan true Tromsøs OL-sjanser.

Frykter Nord-Korea

Hanstad frykter det koreanske kandidaturet mest av alle Tromsøs konkurrenter.

- Pyeongchang har vært nære på to ganger på rad nå, og har nok stor sympati blant mange. Det sies at konseptet deres er forbedret i forhold til forrige gang, sier Hanstad til Nordlys.

Men først og fremst frykter han Pyeongchang på grunn av det koreanske fredskortet de kan komme til å spille. En tilnærming mellom Nord- og Sør-Korea i kjølvannet av et slikt kandidatur kan bli tungen på vektskåla.

- Dersom de klarer å kople OL-konseptet til en slik prosess, for eksempel ved at noen øvelser legges til Nord-Korea, så kan Pyeongchang vinne. Dette er nemlig en dimensjon som IOC er opptatt av, sier Hanstad til Nord-Norges største avis.

- Da vil Tromsø 2018s fredsdimensjon bli litt smålåten, legger han til.

- IOC lever i denne verden

Tidligere har Nord-Korea uttrykt støtte til Sør-Koreas søkerby og ønsket samarbeid. Mange spådde dette ville sikre Pyeongchang lekene i 2014, men som kjent trakk russiske Sotsji det lengste strået. Også til lekene i 2010 ble sørkoreanerne slått på målstreken – den gang av kanadiske Vancouver.

Strategi- og kommunikasjonssjef i Tromsø 2018 Roger Ingebrigtsen sier at også IOC lever i denne verden, og at store politiske begivenheter er med på å påvirke deres beslutninger.

- Men dette blir mer enn spekulasjon. Det er klart at en samlingsprosess mellom de to landene vil være et moment Pyeongchang kan dra fordel av. Likevel er det lite som tyder på at så skulle skje med det første, sier Ingebrigtsen til nrknyheter.no.

- Hva hvis Pyeongchang gir bort enkeltøvelser til nordkoreanerne?

- Da tror jeg de vil bli sjanseløse. IOC legger mye vekt på kompakte leker.

Et dusin kandidater

Men tyskerne kan også stå bak en meget tøff kandidat. I forrige uke ble det klart at München også skal konkurrere om å arrangere vinter-OL i 2018. Ingebrigtsen sa da at dette var den verste konkurrenten Tromsø kunne få.

- Jeg vil ikke rangere München opp mot Pyeongchang, men det er klart at begge er tøffe konkurrenter for oss. Akilleshælen til München er likevel at de ikke har snø, sier Ingebrigtsen.

Til nå har Tromsø 11 mulige utfordrere i kampen om vinter-OL i 2018. Land som Frankrike, Chile og Tyrkia er også interessert i å sikre seg vinterolympiaden, i tillegg til at Genève i Sveits er på banen. Den norske regjeringen har varslet at de til høsten vil bestemme seg for om de stiller statsgaranti eller ikke.

Påmeldingfristen for å delta i 2018-prosessen er oktober 2009, og vertsbyen utnevnes i 2011.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger