NRK Meny
Normal

– Kvinnene fryktet at han ville begå nye overgrep

En tidligere baskettrener er siktet for voldtekt av sju kvinner. Fem av kvinnene har tidligere hatt mannen som trener. Mannen selv hevder samleiene skjedde uten tvang.

Mannen i 30-åra har vært tilknyttet en rekke idrettsklubber på Østlandet, både som spiller og trener. Han regnes som en profil i det norske basketballmiljøet, skriver VG.

I tillegg til å være siktet for voldtekt, er mannen også siktet for å ha utnyttet sin posisjon som trener. Han har erkjent seksuell omgang med de sju kvinnene, men hevder dette skjedde frivillig og nekter derfor straffskyld.

Etterforsket siden mars

Politiet har etterforsket saken siden mars, da den første av de sju kvinnene anmeldte ham for voldtekt. Da han ble pågrepet og fremstilt for fengsling i november i fjor, hadde til sammen fem kvinner anmeldt ham for voldtekt.

I løpet av den første fengslingsperioden, anmeldte ytterligere to kvinner mannen for voldtekt. Like før jul ble mannen varetektsfengslet for fire nye uker.

Kvinnene var i slutten av tenårene og i midten av 20-årene da voldtektene skal ha funnet sted.

– Alle er svært sterkt preget av det som har skjedd med dem. De har det tungt og vanskelig i den prosessen som pågår nå, sier kvinnenes bistandsadvokat, Trine Rjukan til NRK.

Advokat Trine Rjukan

Bistandsadvokat Trine Rjukan representerer de fornærmede kvinnene.

Foto: Advokat Trine Rjukan

– Fryktet at han ville begå flere overgrep

I kjennelsen kommer det fram at dommeren vurderer muligheten for at mannen har blitt utsatt for en konspirasjon. Flere av de fornærmede kjenne hverandre godt, men det legges også vekt på at én av kvinnene ikke har noen tilknytning til de andre.

De første voldtektene skal ha skjedd i 2004, mens den siste skal ha skjedd i 2011.

– Hva er bakgrunnen for at disse anmeldelsene kommer nå?

– Flere av disse kvinnene har hatt det svært tungt helt siden overgrepene skjedde. Samtidig har de forsøkt å fortrenge det, og gå videre og fortsette med livene sine, uten at de helt har maktet det, sier Rjukan.

Hun forklarer at kvinnene mener det er riktig å anmelde forholdet, slik at de kan bearbeide hendelsene.

– De har også fryktet at det var flere kvinne som var utsatt for denne mannen, og de har fryktet at han skulle utsette flere kvinner for overgrep.

Johnny Veum

Johnny Veum representer mannen som er siktet for voldtekt av til sammen sju kvinner.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Ikke tvang

I kjennelsen heter det også at forklaringene fra de fornærmede framstår som troverdige, fordi de også erkjenner frivillig seksuell aktivitet med siktede. Dommeren mener dette viser at de fornærmede gir et nyansert bilde av sine forhold til siktede.

Mannens forsvarer, Johnny Veum, sier den siktede erkjenner å ha hatt samleier med kvinnene, men at dette skjedde uten at det var tvang eller vold inne i bildet.

– Han har gitt sin forklaring til politiet. Han har hatt kontakt med alle kvinnene, men nekter straffskyld da det ikke ble brukt tvang, sier Veum til NRK.no.

Mannen anket avgjørelsen om varetektsfengsling til lagmannsretten, som fredag forkastet anken. De er enige med tingretten i at det foreligger en reel fare for at den siktede vil rømme landet. Dette er forsvareren uenig i, og har anket kjennelsen til Høyesterett.

– Han har sin eneste familie her, og har forklart at han ikke kommer til å forlate Norge. Han har sagt seg villig til å levere inn passet sitt, og melde seg for politiet mens etterforskningen pågår. Dette er en mulighet politiet burde benytte seg av, og varetektsfengsling er dermed ikke nødvendig, sier Veum til NRK.no.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger