FHI: – Ferieland som Italia og Frankrike har fortsatt ikke kontroll på meslinger

Fra januar i fjor er det registrert over 15.000 tilfeller av meslinger i EU-land, mange av dem i land nordmenn liker å feriere i.

Nice

FERIEFAVORITT: I land som Frankrike og Italia har de fortsatt ikke kontroll på meslingspredningen, ifølge Folkehelseinstituttet. Dette bildet er fra stranda i Nice.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Øystein Riise

– VELDIG SMITTSOMT: – Meslinger er utrolig smittsomt, så vi kan få sykdommen hit også, sier overlege Øystein Riise ved Folkehelseinstituttet. Han understreker at det er høy vaksinasjonsdekning i Norge, så smittefaren er liten. 

Foto: Stenersen/Hatling/Linvollen / NRK

– I Europa har det vært meslingutbrudd i veldig mange land i 2017. Ferieland som Italia og Frankrike har fortsatt ikke kontroll på sykdommen. De har jevnlige utbrudd, som ikke begrenser seg til enkelte områder​​​​​​, sier Øystein Riise, overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Ifølge FHI er noen land i Europa ekstra sårbare for meslingutbrudd på grunn av lav vaksinasjonsdekning i befolkningen.

Så lenge smitten er på de stedene vi reiser til og fra, er det en viss sannsynlighet for at man kan dra med seg smitte hjem til Norge, sier Riise.

49 døde i Europa

49 personer har dødd som følge av meslinger i EU-land siden 2016. De fleste var ikke vaksinert, ifølge EUs senter for sykdomsforebygging, ECDC.

Fra januar 2017 til januar 2018 ble det registrert over 15.000 tilfeller av meslinger i EU-land:

  • Romania – 8274 tilfeller
  • Italia – 4885 tilfeller
  • Hellas – 968 tilfeller
  • Tyskland – 919 tilfeller
  • Frankrike – 77 tilfeller
  • Storbritannia – 62 tilfeller
  • Sverige – 26 tilfeller

– Siden meslinger er utrolig smittsomt, kan vi få sykdommen til Norge også, sier Riise.

Han understreker at det er høy vaksinasjonsdekning i Norge, så smittefaren er liten.

Sverige opplever sitt største meslingutbrudd på lang tid.

Fram til meslingvaksina kom til Norge i 1969, døde i snitt ni barn hvert år av meslinger. Siste dødsfall var i 1989, ifølge FHI.

Farlig for spedbarn og de med dårlig immunforsvar

Fram til meslingvaksina kom til Norge i 1969, døde i snitt ni barn hvert år av meslinger. Siste dødsfall var i 1989, ifølge FHI.

De siste åra har det vært få tilfeller av meslinger i Norge, og utbruddene har stanset etter kort tid. Smitten har stort sett kommet fra utlandet.

– Det ytterst sjelden at meslinger fører til dødsfall i Norge. Problemet er at smitten kan spres videre.

Meslinger kan være veldig alvorlig for barn under ett år og de som har svekket immunforsvar, forteller barnelegen.

– 20 til 30 prosent av dem som smittes får komplikasjoner som ørebetennelse, diaré, bronkitt, lungebetennelse eller mer alvorlig hjernehinnebetennelse. Det siste er heldigvis sjeldent, men kan føre til permanent hjerneskade, sier Riise.

Meslingutslett

AVSLØRENDE PRIKKER: Meslinger har mange liknende symptomer som andre virussykdommer, men får til slutt et karakteristisk rødt utslett.

Foto: NRK

For de fleste går meslinger over av seg selv i løpet av to ukers tid. Det finnes ingen medisin, annet enn å holde senga.

– Det som er uheldig er hvis du får smitte inn på legevakt og på sykehus. Da risikerer man å smitte sårbare pasienter, som er for unge til å bli vaksinert, eller personer som ikke tåler meslingvaksine, fordi de har en alvorlig grunnsykdom som for eksempel kreft, forklarer Riise.

– Ikke farlig å reise hvis man er vaksinert

Björn Andersson

– HAR KONTROLL: – Om man vaksinerer seg, er det ikke farlig å reise, men det finnes meslinger i Frankrike og Italia, så det bør man tenke på, og sørge for at man er vaksinert, sier Björn Andersson, sjeflege ved Sahlgrenska Universitetssjukehus i Göteborg.

Foto: Stenersen/Hatling/Linvollen / NRK

Vårt naboland Sverige opplever sitt største meslingutbrudd på flere år. Hittil er 26 personer nå smittet i Göteborg-området. Smitten ble brakt hjem med en person som hadde vært i utlandet.

– Om man vaksinerer seg, er det ikke farlig å reise, men det finnes meslinger i Frankrike og Italia, så det bør man tenke på, og sørge for at man er vaksinert, sier Björn Andersson, sjeflege ved Sahlgrenska Universitetssjukehus.

Ifølge Andersson har Sverige kontroll på meslingutbruddet fordi så mange i landet er vaksinert.

– Det er ingenting som er hundre prosent garanti. Man kan bli smittet selv om man er vaksinert eller har hatt meslinger, men du vil få en mildere form, som ikke er like alvorlig, sier Andersson.

SISTE NYTT

Siste nytt