NRK Meny
Normal

To nye uker i varetekt for Hussain

Islamistlederen Ubaydullah Hussain holdes i varetekt i to nye uker. Det bestemte Oslo tingrett fredag. Politiet anker avgjørelsen.

Kristoff og Holden

Politiadvokat Kathrine Kristoff hilser på advokat Arild Holden (fra advokatkontoret Elden) under fengslingsmøtet for Arslan Maroof Hussain (foran t.h.) i Oslo Tingrett fredag morgen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

John Christian Elden

John Christian Elden forsvarer Ubaydullah Hussain, men var ikke selv til stede i retten fredag.

Retten ga politiet medhold i at det er skjellig grunn til å mistenke Hussain for trusler og heleri og at faren for bevisforspillelse er så sterk at han må holdes i varetekt.

– Retten slår fast at mistanken ikke er svært sterk når det gjelder heleri, og at den bare knytter seg til deler av beløpet, skriver Hussains forsvarer John Christian Elden i en sms til NRK.

NRK kunne denne uken fortelle at politiet mener at Hussain har ført store pengesummer ut av landet, og at politiet mener han ikke kan forklare hvor han har fått disse pengene fra. Pengebeløpet skal være på over fem millioner kroner.

Politiet ønsket å varetektsfengsle Profetens Ummah-lederen for fire nye uker, retten falt ned på at to uker er nok. Hussain får ikke medieforbud eller isolasjon.

Politiet anker

Politiadvokat Kathrine Kristoff sier politiet vil anke kjennelsen.

– Det er et omfattende materiale som må etterforskes, og som vil bekrefte eller avkrefte siktedes forklaring. Dette sammen med faren for bevisforspillelse gjør at vi ønsker en lengre varetekt. Derfor har vi sagt fra til retten at vi kommet til å anke, sier Kristoff til NRK.no.

– Hvordan ser du på det at retten mener mistanken om heleri ikke er svært sterk?

– Vi mener det er skjellig grunn til mistanke, og nærmere etterforskning vil avklare dette forholdet. Derfor vil vi be om mer tid, svarer Kristoff.

Anken vil bli levert så raskt som mulig etter helgen, opplyser politiadvokaten.

Vil ta betenkningstid

Hussain nekter straffskyld for alt han er siktet for, også for truslene, som han mener er innenfor ytringsfrihetens grenser.

– Vi tar betenkningstid, opplyser Elden til NRK.

Arild Holden som var Hussains forsvarer i retten fredag, legger vekt på at forsvaret fikk medhold på vesentlige punkter.

– Det var ikke langt unna at han ble løslatt. Vi tar til etterretning at politiet får noe mer tid til sine undersøkelser, men legger merke til at de skriver at mistanken ikke er særlig sterk når det gjelder helerisaken, sier Holden.

Kjennelsen er unntatt offentlighet.

Arslan Maroof Hussain

Gjennom sin forsvarer sier Ubaydullah Hussain at han vil begrense ytringene når han kommer ut.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Lukkede dører

Fengslingsmøtet i Oslo tingrett fredag morgen gikk for lukkede dører og varte i drøye to timer. Ubaydullah Hussain selv smilte mot pressen da retten ba dem forlate rettssalen og ta turen ut på gangen under rettsmøtet.

Påtalemyndigheten la ned påstand om fire nye uker i varetekt for Ubaydullah Hussain.

– Det er samlet grunnlag av truslene og den siste økonomidelen av siktelsen som gjør at vi ønsker varetektsfengsling. Bevisforspillelsesfaren er da særlig knyttet til økonomi, og etterforskningen der, sa politiadvokat Kathrine Kristoff til NRK etter fengslingsmøtet.

Politiet mener det er skjellig grunn til mistanke for heleri av inntil 5 millioner kroner, og nå kommer det fram at store penger er blitt sendt ut av Norge.

Politiadvokat Kathrine Kristoff i Oslo tingrett

Politiadvokat Kathrine Kristoff sier det særlig er mistanken om heleri av flere millioner kroner som gjør at de fredag begjærte Hussain varetektsfenfgslet i fire nye uker.

Foto: Svein Olsson / NRK

– Det dreier seg om overføring av penger til utlandet, og politiet vil finne ut om dette er lovlige overføringer. Det er et misforhold mellom hans inntekt og disse pengene, sier Kristoff til NRK.

Den siktede har selv forklart seg om pengene både til politiet i avhør, og fredag for retten. Politiet mener han ikke kan forklare hvor pengene kommer fra på en troverdig måte.

Det er ikke Hussains forsvarer enig i.

Forsvarer: Forstår at folk lurer

– Klienten har gjort rede for disse pengene i retten, og jeg kan ikke se at det er noe galt i disse overføringene, sa forsvarer Arild Holden etter rettsmøtet fredag.

Forsvareren påpeker dog at saken gikk for lukkede dører, og kan derfor ikke fortelle i detalj hvor disse pengene kommer fra.

– Forstår dere at det stilles spørsmålstegn ved flere millioner kroner som ikke kan forklares for offentligheten?

– Det har jeg ikke noen problemer med å se, men jeg kan ikke kommentere dette ytterligere, svarte Holden.

Hussain har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet av politiet 25. oktober.

Se det siste intervjuet Ubaydullah Hussain gjorde før han ble varetektsfengslet.

Lederen av den radikale islamistgruppen Profetens Ummah møtte NRK onsdag kveld etter at han hadde lagt ut en melding på Facebook som kunne oppfattes som truende.

Se intervjuet med Ubaydullah Hussain gjort 24. oktober, dagen før han ble pågrepet av politiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger