NRK Meny
Normal

To menn dømt for terrorplanlegging

To menn fra Østfold er i Oslo tingrett dømt til 6 og 7,5 års fengsel for å ha deltatt i terrororganisasjonen IS i Syria og for å ha planlagt terror. En av dem er faren til en 25-åring som ble dømt for terrorplanlegging i fjor.

Terrortiltalt 46-åring i retten

Den 46 år gamle norskpakistaneren i Oslo tingrett i mai.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

En norskpakistaner ved navn Hasan Ahmed (46) og 23 år gamle Adam Idrisovich Magomadov, med bakgrunn fra Tsjetsjenia, ble pågrepet i en koordinert aksjon i Oslo og Fredrikstad i juni i fjor.

Nå er begge dømt til fengsel for både terrorforbund og deltakelse i IS i Syria. Aktor er svært fornøyd med dommen, som han sier vil få betydning for senere fremmedkrigersaker.

– Straffutmålingen er helt riktig. Vi er glade for at retten slår fast at terrorforbundet inntrer når de melder seg for tjeneste for ISIL i Syria. Da har de hatt mange sjanser til å snu, sier statsadvokat Fredrik Ranke til NRK.

Vil anke dommen

Ahmed er dømt til 6 år, mens Magomadov har fått 7,5 år i fengsel. Årsaken til at Ahmed fikk kortere straff, er at han oppholdt seg kortere i Syria enn medtiltalte.

Nils Christian Nordhus i terrorsak i Oslo tingrett

Nils Christian Nordhus er forsvarer for 46-åringen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Skuffelse er reaksjonen. Han mener han er uriktig dømt, og at han ikke har oppnådd rettferdig rettergang, sier forsvarer Nils Christian Nordhus. Ahmed kommer også til å be om å få dommen opphevet på grunn av saksbehandlingsfeil.

46-åringen hevdet i retten at han fikk sjokk da han så IS-flagget vaie etter å ha krysset grensen til Syria. Han sier han havnet i IS-kontrollert område ved et uhell, og han gjorde alt for å komme seg bort. Han nektet straffskyld på alle punkter.

Ahmed hevder også at språkproblemer gjorde at han ved en feil meldte seg til å bli selvmordsbomber.

46-åringen er straffedømt en rekke ganger tidligere, blant annet for medvirkning til drap.

Ikke fornøyd

Retten skriver at Magomadov har fått strafferabatt for at han tilsto deltakelse i IS.

Svein Holden

Svein Holden er forsvarer for 23-åringen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Jeg har orientert vår klient om resultatet, og han var naturlig nok ikke fornøyd med utfallet, sier advokat Svein Holden, som forsvarte Magomadov.

De skal bruke de neste dagene på å avgjøre om de skal anke dommen. 23-åringen erkjente straffskyld for deltakelse i IS i Syria, men nekter straffskyld for tiltalepunktet om terrorforbund.

Fikk opplæring

De var tiltalt for å ha deltatt i og støttet IS, og for å ha inngått terrorforbund etter at de reiste sammen til Syria i august 2014.

Der skal de ha deltatt i IS' opplæringsprogram, og blant annet ha lært adskilling og sammensetning av AK47.

Retten legger i dommen særlig vekt på at terrorforbundet ble inngått med IS, som de betegner som en av de verste terrororganisasjonene i nyere tid.

Terrortiltalt 23-åring sendte bilde av våpen

23-åringen sendte bilde av våpen, men sier det ikke var hans.

Foto: Privat / Politiet

Norsk fremmedkriger var forbildet

Magomadov var en del av en vennegjeng i Fredrikstad hvor flere planla å reise til Syria for å bli fremmedkrigere. Jihadisten Abu Aluevitsj Edelbijev, som ble drept i Syria i 2014, oppfordret ham til å dra.

– Han fortalte at det var hellig krig og at alt var perfekt, og at jeg måtte komme og hjelpe. At det var plikt for alle muslimer å bidra, forklarte han i retten, og sier Edelbijev hadde vært et forbilde for ham.

23-åringen hadde flere bilder av bomber på minnekortet sitt, men hevder de ikke var hans egne. Han har også sendt bilder av våpen.

Terrordømt sønn med pistoler

Sønnen til 46-åringen er tidligere dømt til 8 års fengsel for å ha planlagt terrorhandlinger i Syria.

Foto: PST

Sønnen dømt for terror

Sønnen til Ahmed ble i juli i fjor dømt for å ha planlagt terrorhandlinger i Syria.

Han fikk 8 års fengsel, og siden han trakk sin anke er det den første rettskraftige dommen mot en Syria-farer.

25-åringen fra Fredrikstad kom tilbake til Norge med en skuddskade i beinet februar 2014, og ble pågrepet av PST da han landet på Oslo Lufthavn. Sønnen vitnet også i rettssaken mot faren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger