NRK Meny
Normal

To tiltalt for terrorforbund: – Avtalte å begå terrorhandlinger

Statsadvokaten har tatt ut tiltale mot en norsk-pakistaner (45) og en 23-åring med tsjetsjensk bakgrunn, som PST mener deltatt i terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) i Syria. De to er også tiltalt for å ha inngått terrorforbund.

Frederik Ranke ved Oslo statsadvokatembeter

Frederik Ranke ved Oslo statsadvokatembeter mener påtalemyndigheten har en sterk sak.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

De to ble pågrepet i en koordinert aksjon i Oslo og Fredrikstad i juni i fjor. Begge ble da siktet for deltagelse og støtte til terrororganisasjonen Den islamske staten i Syria. Dette har senere blitt utvidet til også å gjelde terrorforbund, sier statsadvokat Frederik G. Ranke ved Oslo statsadvokatembeter til VG, som først meldte om tiltalen.

Nils Christian Nordhus

Nils Christian Nordhus forsvarer den 45 år gamle norsk-pakistaneren som skal ha vært med på troppeforflytning med IS.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Ranke bekrefter overfor NRK at tiltalen er forkynt de to mennene. I den heter det at de to mennene reiste til Syria i august 2014. Der skal de to mennene ha deltatt i IS' opplæringsprogram, og skal blant annet ha fått opplæring i adskilling og sammensetning av AK47.

– De er tiltalt etter paragrafen om terrorforbund fordi vi mener å kunne føre bevis for at de har inngått form for avtale med personer tilknyttet ISIL om å være med på å begå handlinger som regnes som terrorhandlinger, uten at man kan bevise konkrete handlinge, sier Ranke til NRK.

Opplæring av IS

Den yngste av de to tiltalte skal ha hjulpet terrorgruppa med kommunikasjon, inntil han returnerte til Norge i januar 2015. Om den eldste mannen heter det i tiltalen at han blant annet var en del av en IS-organisert troppeforflytning til Homs-regionen, før han dro tilbake til Norge.

– Han erkjenner ikke straffskyld. Han har allerede rukket å gjennomgå tiltalen, og mener beskrivelsen i den er uriktig, sier Nils Christian Nordhus, som forsvarer mannen i 40-årene til NRK.

Far til terrordømt

Terrordømt sønn med pistoler

Den norsk-pakistanske familiefarens 25 år gamle sønn er tidligere dømt for å ha planlagt terrorhandlinger i Syria.

Foto: PST

Det er tidligere kjent at den norsk-pakistanske familiefaren i 40-årene på 90-tallet ble dømt til flere år i fengsel for medvirkning til drap. Mannen er også faren til en 25 år gammel mann, som ble den første i Norge dømt etter straffelovens 147 a, for å planlagt terrorhandlinger i Syria. 45-åringen ble også innkalt for å vitne i sønnens straffesak.

I den forbindelse sa også sønnens forsvarer John Christian Elden at faren hadde vært i Syria i 2014. Han skal også ha reist til Tyrkia, for å hjelpe sin skuddskadde sønn med å komme tilbake til Norge.

– Formålet med turen har han tidligere forklart seg i detalj om til PST. Han ser frem til også å forklare seg om det til Oslo tingretten, sier Nordhus til NRK.

– Han må forklare seg om dette selv, vi mener det har skjedd en endring i hans livsanskuelse etter at han dro ned for å hente sønnen. Vi mener å kunne føre bevis for at han har inngått terrorforbund, for å ha å vært en aktiv deltager i IS, sier statsadvokat Ranke.

Den 25 år gamle sønnen bestemte seg senere for ikke å anke dommen på åtte års fengsel, fordi han mente terrorangrepet i Paris gjorde at han ikke ville ha fått en rettferdig behandling i ankesaken.

Søkte oppholdstillatelse

holden

Advokat Svein Holden representerer den yngste av de to mennene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Den andre av de to som nå er tiltalt, en 23 år gammel russisk statsborger med bakgrunn fra Tsjetsjenia skal ikke være kjent for politiet fra tidligere. Han er også tiltalt for ikke å fortalt politiet om Syria-turen da han søkte om permanent oppholdstillatelse i Norge i mai 2015.

23-åringens forsvarer Svein Holden, sier til NRK mandag ettermiddag at han ikke har snakket med sin klient, som for tiden sitter varetektsfengslet. Holden ønsker derfor ikke kommentere hvordan den unge mannen stiller seg til skyldspørsmålet.

Rettssaken mot 23-åringen og 45-åringen er forhåndsberammet til å starte 18. mai i Oslo tingrett og vil vare i tre uker. Ranke mener påtalemyndigheten har en sterk sak.

– Det vil bli en gjennomgang av telefonene de har benyttet, hvor man kan følge chattedialog og spille av enkelte lydfiler. I tillegg har vi de tiltaltes egne forklaringer, sier statsadvokaten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger