46-åring hevder han «havnet» i IS-leir: – Hva faen gjør jeg her?

OSLO TINGRETT (NRK): Den terrortiltalte 46-åringen hevder han fikk sjokk da han så IS-flagget vaie etter å ha krysset grensen til Syria. Mannen hevder også at språkproblemer gjorde at han ved en feil meldte seg til å bli selvmordsbomber.

Terrortiltalt 46-åring i retten

Den terrortiltalte 46-åringen forklarte seg i detalj om oppholdet i Syria i retten torsdag. Til høyre forsvarer Nils Christian Nordhus og advokatfullmektig Henrik Bjugan Hegdahl.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Den 46 år gamle nordmannen med pakistansk bakgrunn er tiltalt for deltagelse i terrorgruppa Den islamske staten (IS) og for å ha inngått terrorforbund. Han erkjenner å ha vært en del av et IS-kontrollert område i Syria, men hevder han havnet der ved et uhell.

Nils Christian Nordhus

NEKTER: Nils Christian Nordhus forsvarer 46-åringen som nekter straffskyld for begge tiltalepunktene.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Fredrikstad-mannen har i tidligere avhør sagt at han ble lurt av den medtiltalte 25-åringen til å slutte seg til IS. Senere har 46-åringen endret sin forklaring og sagt at han tok seg inn i Syria av fri vilje, og at planen var å bli med opprørsgruppen «Free Syrian Army».

– Det at vi dro sammen betyr ikke at jeg skulle slutte meg til den gruppen han (25-åringen, journ.anm.) skulle bli med, sier 46-åringen i retten.

– Hvor er det jeg har kommet?

Sammen med den medtiltalte 23-åringen tok Fredrikstad mannen seg inn i Syria via Jarabulus, en by ved grensen til Tyrkia. I retten forteller 46-åringen at han her blir oppmerksom på IS-flagg for første gang.

– Det var bevæpnede folk der, og vi så en pansret bil og et vanntårn. Der så vi IS-flagget for første gang, sier 46-åringen, som også fortalte at han var ruset på amfetamin på turen over grensen.

– «Hva faen», tenkte jeg bare. «Hvor er det jeg har kommet?». Jeg ble redd, og tenkte på at jeg hadde bagen full av røyk og piller, sier 46-åringen.

Meldte seg som selvmordsbomber

46-åringen forteller han etter hvert havnet i en IS-kontrollert sharia-leir nord i Syria. Her ble han fratatt passet, og gjennomgikk en omfattende opplæring i sharia (islamsk lovgivning, journ.anm.), samt noe opplæring i adskillelse og sammensetning av AG3.

46-åringen hevder han hele tiden tenkte på hvordan han skulle komme seg vekk fra leiren, hvor reglene var strenge og rusmidler ikke var tillatt. Språkforvirring førte også til at mannen ved et tilfelle rakk opp hånden, og meldte seg for å bli selvmordsbomber.

– I IS-leiren er han i en slags samling, der noen vil høre hvem som kan melde seg som selvmordsbombere. Han registrerer da at mange personer rekker opp hendene, og for å ikke å skille seg ut, så rekker han også opp hånden selv, sier forsvarer Nils Christian Nordhus.

– En person ved siden av ham behersker det arabiske språket, og spør om han vet hva det innebærer. Da tar han ned hånden med en gang, fordi han aldri har ønsket å drive noen form for virksomhet for IS, sier Nordhus.

Gjerdepåler med hodeskaller

Aktor Frederik Ranke

Statsadvokat Frederik G. Ranke sier påtalemyndigheten ikke fester lit til at 46-åringen havnet i en IS-leir ved en feil.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Mannen forteller at han hele tiden tenkte på hvordan han skulle komme seg ut av IS, og at han derfor fortalte ledelsen at han slet med helsa. Dette førte til at han ble sendt til Raqqa for å få behandling.

I retten fortalte 46-åringen at han her så ting som gjorde inntrykk.

– Han forklarte at han blant annet hadde sett gjerdepåler med hodeskaller på gaten. Dette gjorde inntrykk, og han har slitt med dette psykisk i ettertid, sier forsvarer Nils Christian Nordhus.

Forsvareren mener det er påfallende at mannen i åpen rett tok sterkt avstand fra det han hadde sett, så vel som IS som organisasjon.

– Det første som underbygger hans forklaring, er at han er i IS så kort. Det andre som underbygger den er at mange dialoger mellom sentrale aktører mistenkeliggjør hans retur fra Syria. I retten i dag fortalte han også at han spilte syk for å komme seg ut av IS.

Dømt for drap

46-åringen fra Fredrikstad åpnet sin forklaring med å fortelle om en brokete fortid, med rus og flere opphold i fengsel, blant annet etter å ha blitt dømt for medvirkning til drap på 90-tallet.

Senere kom han inn på forholdet til sønnen, som er dømt til åtte års fengsel for å ha vært en del av IS.

– Jeg fant ut, ved å se på mobilen hans, at han hadde kontakt med Ubay (Ubaydullah Hussain, journ.anm.). Senere sa han at han skulle til en moské i Bergen, med Abu (Aluevitsj Edelbijev, journ.anm.). Da jeg snakket med familien til Abu, sa de at de hadde reist til Syria, sier 46-åringen.

Terrordømt sønn med pistoler

46-åringens 25 år gamle sønn er dømt til åtte års fengsel for å deltatt i IS. Han er innkalt for å vitne i saken mot faren.

Foto: PST

– Skulle hjelpe sivilbefolkning

Det er tidligere kjent at 46-åringen reiste til Tyrkia for å hjelpe sønnen med å komme seg hjem fra Syria i februar 2014, fordi sønnen hadde fått en skuddskade i beinet. PST mener Edelbijev, som hadde tett kontakt med den terrordømte sønnen og den medtiltalte 23-åringen, ble drept i et bombeangrep i Syria i desember 2014.

Påtalemyndigheten mener Tyrkia-turen har vært en del av 46-åringens radikaliseringsprosess, noe han selv benekter. 46-åringen hevder at grunnen til at han i august 2014 reiste til Syria med den medtiltalte 25-åringen, var at han ville hjelpe sivilbefolkningens kamp mot Bashar al-Assad.

– Jeg hadde lest om overgrep mot sivilbefolkningen i media. Det er noe jeg ble beveget av, som traff meg i hjertet, sier 46-åringen.

Statsadvokat Frederik G. Ranke sier at han kan være tilbøyelig til å tro på at språkproblemer førte til at Fredrikstad-mannen ved en feil meldte seg til å bli selvmordsbomber.

At den tiltalte 46-åringen havnet i en IS-leir i Syria ved et uhell, har han derimot ingen tro på, og pekte i retten på at 46-åringen også visste at sønnen var siktet for IS-deltagelse.

Det fester vi ingen lit til. Basert på de øvrige opplysningene i saken høres det helt usannsynlig ut at noen havner i IS ved et uhell.

Terrortiltalt 23-åring sendte bilde av våpen

Den medtiltalte 23-åringen hadde flere bilder av våpen og bomber på sin mobiltelefon da han ble pågrepet av norsk politi.

Foto: Privat / Politiet

SISTE NYTT

Siste meldinger