Terrordømt IS-kriger trekker anke på grunn av Paris-angrep

Nordmannen Ishaq Ahmed (24) tror ikke han ville fått en rettferdig rettssak i lagmannsretten, og vil heller begynne å sone dommen på åtte års fengsel for IS-deltagelse.

Terrordømt sønn med pistoler

DØMT: 24 år gamle Ishaq Ahmed hevder selv at han dro til Syria for å bidra på sin måte i opprøret mot president Bashar al-Assads regime.

Foto: PST

Tiltalte poserte med våpen

VÅPEN: Påtalemyndigheten la i rettssaken i Oslo tingrett fram flere bilder der 24-åringen poserer med våpen.

Foto: PST

Den 24 år gamle Syria-fareren er den første som ble dømt for straffelovens paragraf 147 a, fordi Oslo tingrett fant det bevist at han hadde planlagt terrorhandlinger i Syria.

24-åringen skal ifølge påtalemyndigheten ha vært tilknyttet terrorgruppa Den islamske staten (IS), som hevder å stå bak terrorangrepene i Paris.

Etter planen skulle ankesaken mot 24-åringen starte i dag, men forsvarer Thomas Randby sa i går til P4 at hans klient hadde trukket anken uten å utdype nærmere.

Overfor NRK forklarer Randby hvorfor 24-åringen har valgt å godta dommen på åtte års fengsel.

– Han valgte å trekke anken, til tross for at han mener tingrettsdommen er feil. Grunnen er terrorangrepet i Paris på fredag, sier Randby til NRK.

Tror ikke på rettferdig rettssak

Randby presiserer at hans klient tar avstand fra angrepene i Paris. Samtidig mener 24-åringen at «klimaet som nå eksisterer i diskusjonene rundt borgerkrigen i Syria» gjør det vanskelig for ham å bli behandlet rettferdig.

Thomas Randby

NEKTER: 24-åringens forsvarer Thomas Randby sier mannen nekter for å ha vært tilknyttet IS. Oslo tingrett og PST er uenig i dette.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Det har vært en voldsom hendelse, som har satt et ytterligere negativt fokus på alle som, med rette eller urette, kan knyttes opp mot IS. PST og tingretten har lagt til grunn at min klient har vært involvert med IS, og at han har deltatt på deres side i kampen mot Assad, sier Randby, som påpeker at hans klient er navngitt i media.

– Han stiller spørsmål ved om det i det hele tatt er mulig, under de rådende forhold, å få en rettferdig rettergang, sier Randby, som i rettssaken sammenlignet 24-åringen med «Braveheart» og Franco-kjempere.

Overrasket statsadvokat

Forsvareren understreker at 24-åringen mener tingrettsdommen er feil, også på punktet om at han skal ha vært tilknyttet IS.

– Han har valgt å leve med denne tingrettsdommen, og er innforstått med at han må sone disse åtte årene. Han gjør heller det enn å ta belastningen en ny behandling vil innebære, sier forsvareren.

Statsadvokat Geir Evanger

OVERRASKET: Statsadvokat Geir Evanger var klar til å ta fatt på ankesaken mot 24-åringen i dag.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Statsadvokat Geir Evanger, som har ført saken for påtalemyndigheten, legger ikke skjul på at han er overrasket over 24-åringens avgjørelse.

– Det var ingen indikasjoner på dette i forkant. Jeg har hørt at terrorangrepene i Paris skal ha vært noe av begrunnelsen, men konstaterer at han nå aksepterer en dom på åtte års fengsel, sier Evanger til NRK.

Dommen mot 24-åringen blir dermed den første rettkraftige dommen mot en Syria-farer. Evanger mener dommen er viktig, men legger ikke skjul på at det kunne ha vært nyttig å prøve saken for en høyere rettsinstans.

– Vi er av den oppfatning at tingrettens dom er korrekt, men det er klart at en tingrettsavgjørelse vil ha litt mindre vekt enn en dom i lagmannsretten eller Høyesterett, sier statsadvokaten.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger