Hopp til innhold

Røyking tar livet av to av tre røykere

Ny forskning slår fast at røyking er enda mer skadelig enn man tidligere har trodd.

Illustrasjonsbilde røyking

Hjerte- og karsykdommer er sammen med ulike former for kreft, sykdommer som følger med røyking. To av tre røykere dør av røykerelaterte sykdommer, viser ny forskning.

Foto: Eeg, Jon / Scanpix

En studie gjort ved Australian National University slår fast at to av tre dødsfall blant røykere skyldes røykerelaterte sykdommer. 200.000 australiere er fulgt gjennom flere år, ifølge forskning.no.

Studien viser at røykerne har rundt tre ganger så høy risiko for å dø tidlig, som de som aldri har røykt.

– De som røyker ti sigaretter om dagen, dobler risikoen for å dø tidlig sammenlignet med ikke-røykere. Å røyke en pakke om dagen øker risikoen fire til fem ganger, sier professor Emily Banks som har ledet studien.

Forskningen blir bedre

Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus), er ikke overrasket over studien. Han har sett lignende tall fra amerikansk forskning, og etter 30 år som tobakksforsker har han blitt vant til at tallene har blitt høyere.

Karl Erik Lund foto: Privat

Forskningsleder, Karl Erik Lund, har sett flere studier som slår fast at skadevirkningene av røyking er høyere enn man tidligere har trodd.

Foto: Nejad, Arash A. / nyebilder.no

– Da jeg startet var det tall som sa at én av fire dør av røyking. Etter hvert ble det utvidet til 30 prosent, og så videre til 50 prosent. At det nå er hele to av tre har med å gjøre at forskningen har blitt bedre, sier han til NRK.

Lund forteller at det er minst 50 sykdommer som følger med røyking, og av disse er 20 dødelige. Røyking er en viktig årsak til hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag. Det er i tillegg kreftfremkallende.

Mange blir syke

Mandag publiserte Kreftregisteret statistikk som viser at over 30.000 nordmenn fikk kreft i 2013. Statistikken viser også en nedgang i tilfeller av lungekreft blant menn, og en økning blant kvinner.

Thor Edvardsen er avdelingsleder ved kardiologisk avdeling på Oslo universitetssykehus. Han forteller at det er lite røyking som skal til for at sjansen for hjerte- og karsykdommer øker betraktelig.

– Har man hatt et hjerteinfarkt én gang og man fortsetter å røyke fem sigaretter om dagen, så er det dobbelt så stor sjanse for at man får et nytt infarkt i løpet av to år, sier han.

Edvardsen kan trøste med at risikoen for å bli syk, synker raskt når man slutter å røyke.

– Det kan jo kanskje være en motivasjon for røykerne, fortsetter han.

Færre røykere enn før

Antall røykere i Norge går på sin side ned. Fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at 13 prosent av den norske befolkningen røyker hver dag. Det er en halvering fra 2004, da 26 prosent sa de røykte hver dag. Ni prosent sier de røyker av og til.

(artikkelen fortsetter etter bildet)

Røykevaner 2014

Statistikk fra SSB viser at færre og færre røyker i Norge. I 2014 sa 13 prosent at de røykte hver dag, mot 26 prosent i 2004.

Foto: Statistisk sentralbyrå

– Vi har ikke alltid visst hvor farlig det har vært å røyke. Det er skummelt å tenke på at en adferd som er praktisert av så mange er så farlig som røyking faktisk er, sier Karl Erik Lund.

Han tror røykere dysser ned risikoen ved røyking, mens ikke-røykerne på sin side overdriver farene.

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ