– Det første man tenker når man hører ordet «kreft», er døden

I sine yngre dager tenkte ikke Roald Nystad (69) at solen kunne være farlig. Han ville bli så brun som mulig og droppet solkremen. Så fikk han diagnosen føflekkreft.

Roald Nystad om føflekkreft

– Ganske umiddelbart reagerte jeg ikke, men etter hvert kom reaksjonene. Det første man tenker på når man hører ordet «kreft», er jo døden, forteller Nystad til NRK.

Onsdagens årlige rapport fra Kreftregisteret viste at utviklingen for føflekk- og annen hudkreft fremdeles er urovekkende, til tross for stadige kampanjer og forsøk på gjøre folk oppmerksomme på farene.

Ber folk tenke seg om

Roald Nystad

Roald Nystad synes det er veldig lite voksent av dagens unge å tilbringe så mye tid på solarium. – Det burde nesten vært forbudt, sier han.

Foto: NRK

Da Nystad var barn var det ingenting som het beskyttelse mot solen. Da brukte folk å smøre seg inn med vaselin for å bli mest mulig brun. Heller ikke senere, i voksenlivet, brød han seg så mye om solkrem og skygge.

Men da han i 2008 fikk beskjed fra legen om at han hadde føflekkreft – og at den var ondartet – endret det seg.

– I dag er det veldig viktig med solkrem. Det å unngå soling midt på dagen når solen er sterkest, er også svært viktig. Man tar sine forholdsregler i mye større grad enn tidligere, sier han.

Heldigvis for Nystad ble kreften tatt på et tidlig stadium. Etter operasjonen har han ikke hatt tilbakeslag eller spredning.

Han ber nå nordmenn tenke seg nøye om før de tar solarium eller utsetter seg for altfor mye sol i Syden.

– Jeg synes det er veldig uklokt av dagens unge å tilbringe så mye tid i solarium. Det burde nesten vært forbudt. Det er bevist at det ikke er heldig for huden, sier Nystad.

– Vanskelig å endre atferd

Ingrid Roscher
Foto: NRK

Overlege Ingrid Roscher ved Hudavdelingen på Oslo universitetssykehus ser stadig pasienter med hudkreft. Folk flest vet at for mye sol kan være skadelig, men de har vanskelig for å endre atferd, mener hun.

– Selv om folk vet at det å være overdrevent mye i solen, ikke er det sunneste, så er det vanskelig for mange å begrense solingen. Tydeligvis gjør ikke befolkningen det de vet de bør gjøre, sier hun.

I dagens statistikk fra Kreftregisteret ser vi også at lungekreft blant menn synker. Ifølge Roscher har man kommet mye lengre i kampen mot lungekreft fordi det er lettere å overbevise folk om at tobakk er skadelig.

– Jeg tror det er vanskelig å skjønne det samme om solen. Vi trenger sol for å leve, men for mye av det kan være farlig. Derfor er man nødt til å finne en balansegang, sier hun.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)