Hopp til innhold

1700 får føflekkreft årlig – men vi elsker sola likevel

Rekordmange nordmenn får hudkreft. – Vi glemmer faren og koser oss i sola, sier kreftforsker som ber folk passe bedre på.

Norway Cup 2008

Det er ikke bare soling på stranda som kan gi kreft. Like farlig er den solingen som skjer når du jobber i hagen eller er på fotballkamp, advarer kreftekspertene. Bildet er tatt under åpningenkampen under Norway Cup 26. juli 2008.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Kreftregisterets kreftstatistikk for 2013 som ble lagt frem i dag, viser nedgang for blant annet lungekreft blant menn, men når det gjelder hudkreft peker pilene feil vei for både kvinner og menn.

Ondartet føflekkreft

Ondartet føflekkreft tar 350 liv i Norge hvert eneste år.

Foto: Ingrid Roscher

Rundt 3300 nordmenn får hudkreft hvert år. Halvparten, nesten 1700 nordmenn, får diagnosen føflekkreft årlig. Føflekkreft er den farligste typen, og 350 døde av sykdommen i 2013.

Begge kjønn rammes omtrent like mye, men noen flere menn enn kvinner mister livet, viser de ferske tallene fra Kreftregisteret.

– Årsaken er sola!

Trude Eid Robsahm

Forsker Trude Eid Robsahm sier hudkreft er en kreftsykdom det er lett å se selv.

Foto: Ann-Eli Wang / Kreftregisteret

– Vi har pekt på sammenhengen mellom sol og kreft i veldig mange år, men vi er jo veldig glade i denne sola da, sier forsker Trude Eid Robsahm på Kreftregisteret til NRK.

Hun sier at folk med lys hud, slik som mange nordmenn har, har høyere risiko for hudkreft. Og særlig utsatt er rødhårede og de som lett blir solbrent.

Solbrente ben

Solbrente bein etter en fin vårdag kan være et varsel om senere problemer.

Foto: Illustrasjon / Colourbox

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, håper at nordmenn kan bli mer oppmerksomme på nettopp utviklingen av hudkreft.

Glemmer faren i hverdagen

Ryel tror folk flest er klar over faren under soling, men at de glemmer de farlige strålene når de gjør hagearbeid eller står ute på fotballkamp.

Ikke flinke nok til å bruke solkrem

Mest på Sørlandet

Kreftregisterets årlige rapport viser at de sørligste fylkene har to til tre ganger så høy forekomst av hudkreft som fylkene i nord.

Solbrent

Årsakssammenhengen mellom solens UV-stråler og hudkreft er dessverre uomtvistelig.

Foto: Privat

De siste fem årene har økningen vært ekstra sterk i Agder-fylkene, Buskerud og Telemark for begge kjønn.

Å kjenne faresignalene kan redde liv. I hvert fall hvis du går til legen i tide.

– Veien til brunfargen er farlig

– Du må se etter føflekker som skiller seg ut fra andre føflekker. Dette er en kreftsykdom som det egentlig er lett å se, sier Robsahm.

Hun påpeker at det ikke er farlig å bli brun, men at «veien til brunfargen» kan være farlig.

– Vi har det litt travelt, og om vi blir solbrent på veien, så tenker vi at «ja, ja, det skal jo vises at jeg har vært i sola».

Solarium

Jakten på brunfargen i solarium kan forkorte livet.

Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix

I tillegg til soling er det studier som viser at solariumbruk, særlig i ung alder, øker hudkreftrisikoen senere i livet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)