Hopp til innhold

Tjente grovt på svineinfluensaen

Svineinfluensavaksinen bidro til gigantoverskudd for legemiddelprodusenten GlaxoSmithKline.

Pandemrix

Svineinfluensavaksinen Pandemrix.

Foto: Ina Fassbender / Scanpix/Reuters

Selskapet som produsererer vaksinen som norske myndigheter kjøpte inn fikk et overskudd på over 50 milliarder norske kroner i fjor.

I Norge og resten av verden sto folk i kø for å la seg vaksinere, og det ble det penger av.

Det multinasjonale legemiddelkonsernet GlaxoSmithKline er selskapet bak Pandemrix - vaksinen som ble kjøpt inn for å bekjempe svineinfluensa.

– De gode resultatene skyldes god vekst på mange av produktene våre i mange ulike land, sier Åge Nærdal som er administerende direktør for GlaxoSmithKline i Norge.

– Viktig for folkehelsa

Laila Dåvøy

Krfs helsepolitiske talskvinne Laila Dåvøy.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Totalt omsatte konsernet for over 260 milliarder kroner på verdensbasis.

– Svineinfluensavaksinen har selvfølgelig vært viktig resultatmessig, men også viktig for folkehelsa, sier Nærdal til NRK.

Helsepolitisk talskvinne for Kristelig folkeparti, Laila Dåvøy, har flere ganger tatt til orde for en granskning av legemiddelindustriens rolle.

– Jeg kan ikke akkurat si at mistanken min blir mindre når det gjelder legemiddelindustrien og deres påvirkning når de har et så stort overskudd, sier Dåvøy til NRK.

Svineinfluensaen ble erklært en global pandemi. En rekke land vil nå undersøke hvordan legemiddelindustrien eventuelt påvirket Verdens helseorganisasjon.

– Vi er nødt til å få svar

– Her er det også slik at i de avtalene som ble gjort med legemiddelindustrien, var all risikoen lagt på det enkelte land når det gjaldt bivirkninger og det som kunne skje i fremtiden, sier Dåvøy.

Les også: Kraftige allergier fra H1N1-vaksine

– Vi er nødt til å få svar. Jeg mener vi må gå inn i dette, og WHO kan ikke sitte igjen og ikke være hundre prosent sikker på at de har gjort en god nok jobb, sier hun.

Åge Nærdal i GlaxoSmithKline mener det er positivt at legemiddelindustriens rolle blir undersøkt.

– Når det gjelder pandemien så har vi respondert på en stor helseutfordring som har vært kjent gjennom lang tid, og vi ser bare positivt på at det har vært gjennomført høringer og at folk ettergår dette i sømmene, sier Nærdal.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger