Bare noen få oster er forbudt å innføre fra EU på grunn av fare for smitte av munn- og klovsyke, men bonde-eide Tine stanser all osteimport.
- Vi har valgt å være ekstra varsomme, og har derfor også
stoppet import av pasteurisert ost, sier marketing direktør
Anders Røed i Tine til Aftenposten.
Tine legger ikke skjul på at det er Tines melkeproduserende
eiere som har øvet trykk på selskapet for å gjøre importstansen enda strengere enn det myndighetene forlanger.
- Det er holdningen til våre eiere hele veien, at vi skal være ekstra varsomme, sier Røed.
Importforbudet gjelder bare upasteurisert ost, mens det er den pasteuriserte osten som stort sett havner i butikkhyllene.
Utvalget i ostediskene blir magrere i tiden framover.
Tine Norske Meierier står for rundt 20 prosent av importen av ost fra EU-land, og importstansen rammer brie, camembert og blåskimmeloster fra Frankrike og Danmark, parmesan fra Italia og fetaost fra Tyskland.
Avdelingsdirektør Tom Bolstad i Forbrukerrådet synes Tine
overreagerer.
- Det burde ikke være noen grunn for Tine til å pålegge seg selv et privat importforbud som vil gå ut over utvalget i butikkene, sier Bolstad.
Firmaet Oluf Lorentzen, som er en like stor importør som Tine av pasteuriserte oster, kommer ikke til å stanse sin import.
- Under forutsetning av at osten har et sertifikat som er
stemplet av den lokale veterinærmyndighet på produksjonsstedet, er det etter det vi forstår ingenting i veien for å fortsette importen av ost laget av pasteurisert melk, sier innkjøpssjef Petter Tandberg hos Oluf Lorentzen Import.