Hopp til innhold

Tina Bru er innstilt som ny nestleder i Høyre

Valgkomiteen i Høyre har innstilt Tina Bru som ny nestleder i Høyre. Erna Solberg og Jan Tore Sanner er innstilt som leder og nestleder i partiet.

Tina Bru

NYTT VERV: Tina Bru ble olje- og energiminister i januar. Nå kan hun også bli nestleder i Høyre.

Foto: Terje Bendiksby / Terje Bendiksby

Høyres valgkomite ønsker seg olje- og energiminister Tina Bru som andre nestleder, og erstatter for Bent Høie som etter eget ønske forlater partiledelsen for å bli fylkesmann i Rogaland neste år.

– Jeg mener landet står foran mange spennende utfordringer som Høyre har viktige svar på. Og nå skal vi gå til valg på et nytt program i 2021. Det er mye å ta tak i, så hvis landsmøtet ønsker med som nestleder, ser jeg fram til å bidra i den jobben, sier Tina Bru til NRK.

Ett av temaene som blir viktig i den neste perioden er klima, og det er et felt Bru ønsker å markere seg på.

– Jeg har jobbet med dette i Stortinget i mange år, og jeg vil gjerne bidra til at Høye får en enda grønnere profil og grønnere politikk, og finne de svarene som gjør at vi kan fortsette utviklingen samtidig som vi kan kutte utslippene.

Sanner kan bli gjenvalgt

Ingen utenom partileder Erna Solberg var fredet av valgkomiteen da de skulle velge Høyres nye ledelse. Nestleder Jan Tore Sanner sa i desember i fjor at han ønsket å fortsette, til tross for at valgkomiteen hadde åpnet for å vrake ham.

Sanner har vært nestleder i Høyre siden 2004, og enkelte i valgkomiteen mente det var på tide med en fornyelse i toppledelsen av partiet. Men nå har en enstemmig valgkomite gitt Sanner fornyet tillit.

– Erna Solberg står fjellstøtt i det norske folk og Høyre. Det samme gjør Jan Tore Sanner. Mens Tina Bru er ett av våre store, gode talenter som vi ønsket inn i Høyres ledelse for å gi en fornyelse og en tydelig profil på det grønne skiftet, sier leder for valgkomiteen Harald Furre til NRK.

Erna Solberg og Jan Tore Sanner (H)

En enstemmig valgkomite i Høyre har innstilt Erna Solberg som partileder og Jan Tore Sanner som første nestleder. De skal formelt velges på partiets landsmøte i mars.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Selv sier Jan Tore Sanner at han er sterkt motivert til å fortsette, selv etter 16 år som Høyres nestleder.

– Det er partiet og valgkomiteen som vurderer balansen mellom fornyelse og kontinuitet. Jeg har sagt til valgkomiteen at jeg trives som nestleder, og er sterkt motivert til å bidra til valgseier i 2021, sier han til NRK.

Den andre av Høyres to nestledere, Bent Høie, har allerede gitt beskjed om at han ikke tar gjenvalg på partiets landsmøte i 2020. Han blir ny fylkesmann i Rogaland i 2021.

Delt om kvinneutvalg

Bru sitter allerede i partiledelsen som leder for Høyres kvinneforum, men nå skal hun erstatte Bent Høie som nestleder.

Derfor må det også velges ny leder i Høyres kvinneforum på landsmøtet i mars.

Mari Holm Lønseth (H)

Mari Holm Lønseth

Foto: Birgitte Aarebrodt
Guro Angell Gimse på Høyres landsmøte.

Guro Angell Gimse

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Her har valgkomiteen vært delt i sin innstilling mellom de to trønderne Guro Angell Gimse (48) og Mari Holm Lønseth (28). Det blir opp til landsmøtet å velge hvem av dem som skal få vervet.

– Vi har to dyktige og motiverte kandidater til å lede Høyres kvinnenettverk. Det har litt forskjellig profil når det gjelder alder, yrkeserfaring og innfallsvinkel til arbeidet i kvinneforumet. Vi synes det er helt ålreit å ha en debatt om dette fram mot landsmøtet, sier Furre.

Den av de to som velges som leder, får også fast plass i Høyres arbeidsutvalg.

Torbjørn Røe Isaksen er etter eget ønske også på veg ut av partiets arbeidsutvalg. Valgkomiteen foreslår Helge Orten fra Møre og Romsdal som nytt medlem. Han er i dag leder av transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Historisk bunnivå

Tirsdag ble det kjent at Frp hopper frem og at de tre partiene som er igjen i regjering når et historisk bunnivå, i NRKs og Aftenpostens første måling etter regjeringsexiten.

Høyre ramler 4,1 prosentpoeng fra 22,4 til 18,3 og er denne målingens store taper.

Både posisjonen som landets nest største parti, og som største parti på borgerlig side er nå reelt truet. Av henholdsvis Senterpartiet og Frp.

Selv om Høyre faller på målingen, viser den også at flere velgere vil ha Erna Solberg som statsminister enn Ap-leder Jonas Gahr Støre.

På spørsmål om hvem som er best skikket til å være statsminister, gir 48 prosent av velgerne tommel opp for Solberg, mens Støre får støtte fra 31 prosent. Avstanden mellom de to har økt etter at regjeringen raknet i tidligere i år.

AKTUELT NÅ