NRK Meny
Normal

Tina (15) bestemte seg for å bli best i verden som tiåring

– Den som trener mest, blir best, sier Tina Mazarino. Ifølge Norges Idrettsforbund skal barna selv bestemme hvor mye eller lite de skal trene.

Skal bli best

Tina Mazarino (15) bestemte seg tidlig for å satse på golf. I helgen kom hun på tredjeplass i Global Junior Golf-turneringen i Tyskland.

Foto: privat

Hun var ti år gammel da hun slo sin første hole in one fra 143 meter. Og hun var ti år da hun sa til pappa at hun skulle bli best i verden. Tina Mazarino har nå blitt 15 år, og målet er det samme.

Men det har kostet, både klasseturer, bursdager og konsert med Ariana Grande har måttet vike for golfen.

– Men det er jeg som vil det. Den som trener mest, blir best, sier Tina.

Fysioterapeuter advarer om at norske barn pådrar seg belastningsskader fordi de spesialiserer seg for tidlig og trener for mye og ensidig.

Og i dag har pappa Per Mazarino hentet en sliten datter på skolen. Sammen har de bestemt at hun skal droppe treninga.

– Vi fant ut det var best. Trening skal være gøy, sier Mazarino, som selv har drevet med golf i over 30 år.

Egne barnerettigheter for idretten

Mads Andreassen i NIF

Mads Andreassen i NIF vil nå ut til trenere og foreldre med Idrettens barnerettigheter.

Foto: Picasa

Og det er slik Norges Idrettsforbund (NIF) vil ha det; barn i alderen seks til 12 år skal bestemme selv hvor mye eller lite de vil trene. Det står i NIFs egne barnerettigheter, som ble vedtatt allerede i 2007.

– Men vi sliter med å få dem ut i klubbene. Nå jobber vi for at det skal bli tydeligere for særforbundene og idrettskretsene at barn selv skal påvirke sin egen trening, sier Mads Andreassen, fagansvarlig for barn og ungdom i NIF.

Med andre ord skal Jens kunne bestemme om han vil gå på én eller tre fotballtreninger i uka.

– Presser man et barn til å gå på trening, er veien fryktelig kort til å slutte. Men man skal også stille krav. Er du med på et fotballag, har du forpliktet deg til å noe, og det lærer barna av, sier Andreassen.

Rekdal: Vanskelig å bli dratt mellom to idretter

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener barn først og fremst må bli oppmuntret til å trene, ikke pushes mot sin vilje.

Sikter mot OL i 2022

Golftalentet Tina Mazarino (15) jobber hardt for å nå målet om å delta i OL i 2020.

– Idrett skal først og fremst være lystbetont, men man har også en viss oppmøteplikt når man er på et lag, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal.

Han påpeker at i en liten bygd vil et fotballag være avhengig av at alle spillerne er med på trening og kamp for at det går rundt, men at det samtidig er for tidlig å måtte velge hvilken idrett du vil satse på allerede i tiårsalderen.

Men for Tina var det ikke vanskelig. Og i helgen kom hun på tredjeplass i Global Junior Golf-turneringen i Nederland. Nå sikter hun mot OL i 2020.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger