Hopp til innhold

– Foreldrepress kan gå ut over barnas helse

Norske barn pådrar seg belastningsskader fordi de spesialiserer seg for tidlig og trener for mye og ensidig. – Hvis barna føler press for å tilfredsstille foreldrene, kan gleden over å drive idrett bli borte, advarer fysioterapeut.

apexklinikken fysioterapeut

- FOR STORE AMBISJONER: – Noen foreldre har for store ambisjoner på barnas vegne, sier leder for privatpraktiserende fysioterapeuters forbund, Kjetil Nord-Varhaug, ved Apexklinikken i Oslo.

Foto: Lien, Kyrre / NTB Scanpix

– Vi ser en del eksempler på at foreldre ikke tar inn over seg at barn og unge trenger hvile og variasjon. Overser de dette risikerer barna å pådra seg belastningsskader, sier leder for privatpraktiserende fysioterapeuters forbund, Kjetil Nord-Varhaug ved Apexklinikken i Oslo.

– Faller ut av idretten

Blant pasientene er tenåringer som har pådratt seg belastningsskader. Når treningsmengden blir for stor og lite variert, kommer skadene.

– Noen foreldre har for store ambisjoner på barnas vegne. Vi ser ofte at disse barna før eller siden faller ut av idretten. For store ambisjoner kan slå negativt ut på barnas helse, sier Kjetil Nord-Varhaug.

Han oppfordrer derfor foreldre til å tenke seg godt om før de pusher barna.

Hvis du spesialiserer deg for tidlig er risikoen for skader større

Leder for privatpraktiserende fysioterapeuters forbund, Kjetil Nord-Varhaug

– Hvis du spesialiserer deg for tidlig er risikoen for skader større. Det er viktig å supplere med øvelser i styrke, ferdigheter, bevegelighet og andre typer belastninger for å forebygge, oppfordrer han.

Skadeforebyggende trening på NIMI for unge idrettsutøvere mellom 13 og 16 år

Skadeforebyggende trening for unge idrettsutøvere mellom 13 og 16 år.

– Redde for å bli skadet

I treningslokalene til Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI) på Ullevål i Oslo er pulsen høy når unge idrettsutøvere i alderen 13 til 16 år deltar på kurset «Ung og skadefri.»

– Start med lett jogging. Høyre skulder fram. Veldig bra, husk å puste. Så går vi normalt. Er dere varme nå, spør Celine Hamisultane, fysioterapeut på NIMI.

– Skadeforebyggende trening er jo at de får trent stabilitet, balanse, koordinasjon og hurtighet, forteller NIMI-treneren.

Kunstløperne Ingunn Jonsson og Ida Bertildsen er redde for å bli skadet.

– Veldig mange på vår alder blir skadet, så det er fint å slippe unna. Dette er mer basistrening og styrker de ulike delene av kroppen. Kunstløp sliter veldig på knærne og ryggen, så vi håper dette hjelper, forteller de.

– Tidlig spesialisering ikke lurt

Lars Engebretsen

Professor Lars Engebretsen

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Professor Lars Engebretsen, har bakgrunn fra Oslo Universitetssykehus, sjefslege i Norges idrettsforbund og forskningssjef i Den internasjonale olympiske komité. Han ser en trend med tidligere spesialisering.

Tendensen er at allidretten forsvinner

Lars Engebretsen, ekspert på forebygging av idrettsskader

– Før drev jo barn og ungdom med flere idretter. I dag er mange trenere kravstore og ønsker at man bare skal drive med én idrett. Vårt budskap er at tidlig spesialisering sannsynligvis ikke er noe lurt. Men tendensen er at allidretten forsvinner, sier Engebretsen, som gir disse rådene til barn og unge:

– Det viktigste i livet ditt, ved siden av alt det andre du driver med, er å være i fysisk aktivitet. Gå tur, mosjonér og ikke nødvendigvis driv med konkurranseidrett. Husk å varme opp godt og kjøle deg ned etterpå, ta pauser og få i deg nok mat og drikke.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger