Tiltale mot Breivik leses onsdag

Tiltalen mot Anders Behring Breivik forkynnes onsdag klokken 10, opplyser Tord Jordet, en av Breiviks forsvarere til NTB.

Fengslingsmøte

Anders Behring Breivik på vei inn til fengslingsmøtet 6. februar

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Det var tidligere ventet at Anders Behring Breivik skulle få forkynt påtalemyndighetens tiltale i Ila fengsel tirsdag ettermiddag.

Breiviks forsvarere ble tirsdag morgen orientert om at påtalemyndigheten vil forkynne tiltalen i terrorsaken mot Breivik først onsdag.

Breivik vil få tiltalen forkynt i fengselet på Ila, får NTB opplyst hos Oslo Statsadvokatembeter tirsdag morgen.

– Brudd på terrorlovene

Det er ventet at påtalemyndigheten tar ut tiltale for brudd på terrorlovene i straffeloven.

Under fengslingsmøtene har siktelsen mot Breivik gått ut på at han har brutt straffelovens paragraf 147a, for å ha utført en terrorhandling i form av drap med hensikt å forstyrre grunnleggende funksjoner i samfunnet.

Han er også siktet for å ha skapt alvorlig frykt i befolkningen.

Vil kreve strafferabatt

Geir Lippestad utelukker ikke at forsvarerne vil be om strafferabatt for Breivik under rettssaken.

Forsvarerne mener tilståelsen, det at Breivik skånet flere av de yngste på Utøya og at han forsøkte å overgi seg, er argumenter for å be om redusert straff.

– Det er et faktum at han har samarbeidet med politiet hele veien. Høyesterett har sagt dette skal tillegges vekt under en straffeutmåling dersom han blir erkjent tilregnelig. Han har ikke lagt skjul på det han har gjort, og tvert imot vært svært åpen, sier Lippestad til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger