NRK Meny
Normal

Beskriver Breiviks handlinger over 18 sider

Tiltalen i terrorsaken innholder blant annet en 18 siders lang beskrivelse av Anders Behring Breiviks handlinger 22. juli.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch

FERDIG MED TILTALEN: Riksadvokat Tor-Aksel Busch tok fredag ut tiltalen mot Anders Behring Breivik. Tiltalen offentliggjøres neste uke.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Det går fram i en pressemelding fra riksadvokat Tor-Aksel Busch, som fredag ferdigstilte tiltalen mot Breivik.

Tiltalen sendes nå tilbake til statsadvokatene.

Den skal etter planen forkynnes for den terrortiltalte på Ila neste uke, og offentliggjøres trolig onsdag. Alle berørte som er navngitt i tiltalen blir kontaktet før tiltalen offentliggjøres.

Ifølge riksadvokaten var det nødvendig å avgrense tiltalen, og ikke alle personene som var i Regjeringskvartalet eller på Utøya kan regne med å bli nevnt.

Riksadvokaten skriver i sin pressemelding:

«En tiltalebeslutning som for eksempel navngir alle som var til stede i de aktuelle departementskontorer, på gateplan og på Utøya, ville ha gjort den uegnet som styringsverktøy for domstolen og påtalemyndigheten».

Historisk

Busch understreker også at det må vurderes om enkelte av Breiviks handlinger faller under flere ulike paragrafer i straffeloven.

Flere av disse spørsmålene er ikke tidligere behandlet, verken av domstolen eller påtalemyndigheten, opplyser riksadvokaten.

Riksadvokaten opplyser at det i tillegg til opplisting av navngitte fornærmede i tiltalen vil nevnes flere generelle grupper som ble berørt av terrorhandlingene.

Dette betyr at blant annet at personer som ble rammet av terroren i Regjeringskvartalet, men overlevde kan bli nevnt uten at navnene deres står i tiltalen.

Ifølge VG Nett er de 77 drepte listet opp i samme rekkefølge i tiltalen som de mistet livet 22. juli i fjor. Avisa skriver fredag at tiltalen starter med bomben i Regjeringskvartalet.

Åpner for straff

Påtalemyndigheten vil gå inn i rettssaken med en tiltale der de går inn for å dømme Breivik til tvunget psykisk helsevern.

Likevel tas det et sterkt forbehold om at de likevel kan komme til å be om 21 års fengsel, slik Busch også tidligere har understreket.

– Det må fremgå av tiltalen at påtalemyndigheten tar et uttrykkelig forbehold om at det likevel under hovedforhandlingen kan bli nedlagt påstand om fengseisstraff elier forvaring med tidsramme på 21 år.

Sladdet tiltale

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden varslet torsdag at de vil sladde alle navnene på de drepte og de som ble utsatt for drapsforsøk, både i Regjeringskvartalet og på Utøya, i tiltalen.

De vil også sladde detaljer om drapshandlingene.

Bakgrunnen for anonymiseringen er hensynet til de etterlatte og fornærmede.

Flere medier, deriblant NRK, har klaget på sladdingen, som de mener strider med offenlighetsprinsippet i rettsapparatet.

En tiltale er i utgangspunktet et offentlig dokument.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger