Hopp til innhold

Vil kreve strafferabatt for Breivik

Geir Lippestad utelukker ikke at forsvarerne vil be om strafferabatt for Anders Behring Breivik (33) under rettssaken. – Veldig støtende for ofre og pårørende, sier bistandsadvokat Christian Lundin.

Vibeke Hein Bæra, Geir Lippestad

VANSKELIG OPPGAVE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra har forståelse for at enkelte opplever det som støtende dersom forsvarerne ber om strafferabatt for Breivik under hovedforhandlingen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Forsvarerne mener tilståelsen, det at Breivik skånet flere av de yngste på Utøya og at han forsøkte å overgi seg, er argumenter for å be om redusert straff.

– Det er et faktum at han har samarbeidet med politiet hele veien. Høyesterett har sagt dette skal tillegges vekt under en straffeutmåling dersom han blir erkjent tilregnelig. Han har ikke lagt skjul på det han har gjort, og tvert imot vært svært åpen, sier Lippestad til NRK.

– Vi må komme tilbake til formildende omstendigheter, og skjønner at det er et vanskelig begrep å bruke i denne saken, understreker han.

Tirsdag reiser representanter fra politiet i Oslo til Ila fengsel og forvaringsanstalt for å forkynne den 19 sider lange tiltalen for Anders Behring Breivik.

I tillegg til beskrivelse av Breiviks handlinger 22. juli, inneholder terrortiltalen navnene til de 77 drapsofrene. De som ble hardest skadd i angrepene er også nevnt med navn.

Bakgrunn: Beskriver handlingene over 18 sider i tiltalen

Tilregnelighet avgjørende

Anders Behring Breivik

VURDERES PÅ NYTT: To nye sakkyndige skal vurdere Anders Behring Breiviks mentale helse før hovedforhandlingen. De to første sakkyndige, Synne Sørheim og Torgeir Husby, konkluderte med at Breivik var utilregnelig.

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters

Tiltalen tar forbehold i forhold til tilregnelighetsspørsmålet, og riksadvokat Tor-Aksel Busch åpner for å legge ned påstand om straff selv om Breivik blir erkjent utilregnelig to ganger.

Spørsmålet om Breiviks mentale tilstand er avgjørende for forsvarernes strategi under rettssaken.

– To sakkyndige mener at han var utilregnelig. Han selv mener han var tilregnelig, men dersom de to nye sakkyndige også mener at han var utilregnelig er det en del nye argumenter som blir aktuelle i det vi kaller mulighetsrommet og radikaliseringsprosessen, sier Lippestad.

Han sier vekten av argumentene avhenger av hva de sakkyndige kommer fram til.

– Står man overfor en person som trenger behandling er situasjon en annen enn dersom man har en person som er strafferettslig tilregnelig.

– Er han tilregnelig når han taket på 21 år, men det er uansett vår oppgave å peke på disse tingene; Det at han gikk forbi de unge, at han forsøkte å overgi seg og at han har tilstått de faktiske forholdene, sier Lippestad.

– Støtende

Bistandsadvokat Cathrine Grøndahl

Cathrine Grøndahl mener snakket om strafferabatt blir oppfattet som støtende.

Bistandsadvokater NRK har vært i kontakt med mener forsvarerne vil tjene på å droppe spørsmålet om strafferabatt.

– Som jurist tenker jeg at de ikke kommer noen vei med dette. Ved så groteske handlinger vil ikke tilståelsesrabatt gjøre utslag. Retten skal ta det med i vurderingen, men har ikke noe plikt til å legge vekt på det, sier advokat Cathrine Grøndahl til NRK.

Hun tror mange av de pårørende vil oppfatte forsvarernes strategi som støtende.

– Som representant for de fornærmede vet jeg at mange vil syns det er støtende. Han har erkjent handlingene, men angrer ingenting. I forhold til at han har forsøkt å overgi seg, er det også sånn at han drepte mange etterpå. Det at noen ikke stanset ham fra å begå en forbrytelse har man aldri kommet noen vei med i en rettssal, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

– Tilleggsbelastning

Utøya og Christian Lundin (montasje)

REAGERER: Bistandsadvokat Christian Lundin. Lundin representerer blant annet flere overlevende fra Utøya.

Foto: Kim Erlandsen, Ragnar Lurås / NRK

– Jeg tenker at det er helt unødvendig. Det påfører ofrene og de etterlatte en betydelig tilleggsbelastning. Det er støtende fordi Breivk planla, og brutalt myrdet en rekke personer. Når forsvarerne kommer trekkende med formildende omstendigheter oppleves det som veldig støtende for ofre og pårørende, sier bistandsadvokat Christian Lundin.

Lundin representerer overlevende og pårørende både fra Utøya og Regjeringskvartalet.

Han sier at han har forståelse for at forsvarerne må be om strafferabatt, men kun dersom Breivik har bedt om det.

– Det vil overraske meg dersom en domstol finner noen formildende omstendigheter som vil ha betydning for reaksjonsformen i denne saken, sier Lundin.

– Det er en person som er ansvarlig for denne massakren, og for belastningen som er er påført en rekke personer. Han sitter i fengsel. Det er ingen andre ansvarlige.


AKTUELT NÅ