Hopp til innhold

Tilga sin sønn før hun døde

Wenche Behring Breivik forsonet seg med sønnen og tilga ham for det han gjorde den 22. juli 2011. I et intervju hun gjorde med Åsne Seierstad før hun døde, sier moren til terroristen at hun mener han gjorde en rasjonell politisk handling.

Høyblokka etter bomben (23. juli 2011)

Ødeleggelsene etter bomben i regjeringskvartalet var enorme.

Foto: KRIPOS / Scanpix

77 mennesker mistet livet da Anders Behring Breivik sprengte en bombe i regjeringskvartalet og skjøt ungdommer på AUF-leiren på Utøya.

I boka En av oss. En fortelling om Norge forteller forfatter Åsne Seierstad om møtet med Wenche Behring Breivik på et sykeværelse i tredje etasje på Radiumhospitalet.

Da de to møttes hadde kreften spredd seg til vitale organer, den syke var dårlig og må kaste opp flere ganger mens hun snakket med forfatteren.

– Hun var veldig syk, men hun var ved sine fulle fem. Det er også viktig ikke å frata syke mennesker deres mulighet til å gjøre opp livet sitt, sier forfatteren når hun møter NRK.no til intervju.

Orket ikke tenke på det vonde

Seierstad sier at det var Wenche Behring Breivik som selv tok opp dette med forsoning.

– Men så reiser det seg også et spørsmål om hvem det er som skal gi ham tilgivelse. Det er jo ikke hun som skal gjøre det. Det er noen helt andre. Og han har ennå ikke bedt om tilgivelse, han har ikke angret på det han har gjort eller bedt om unnskyldning, sier Seierstad.

I boka minner Seierstad leseren på at Wenche Behring Breivik sa til politiet at hun måtte være «Norges ulykkeligste mor» og at hjertet hennes var helt «gjennomfrosset». Den syke kvinnen forteller at hun i løpet av vinteren ikke hadde orket å tenke på det vonde. Hun ville heller minnes det som hadde vært godt.

Samtalen mellom forfatteren og den syke ble tatt opp på bånd. Pasienten fortalte om en vond og kjærlighetsløs barndom, der hun blant annet fikk skylden for at moren hennes ble lam fra livet og ned etter at hun ble syk med polio under svangerskapet.

Har tilgitt sønnen

Wenche Behring Breivik sier hun at hun ikke strakk til, at hun ikke var moden for den oppgaven det var å være mor.

– Dette med Anders, det har vel med min egen barndom å gjøre. Forholdene jeg vokste opp under var tøffe. Jeg har aldri møtt andre som har hatt det verre, sier hun i boka.

Samtalen blir flere ganger avbrutt av at hun må kaste opp og rundes av med at forfatteren spør:

– Har du selv forsonet deg med Anders sine handlinger?

– Jeg forsonet meg med det ganske få måneder etter at det skjedde. Det var jeg overbevist om at jeg skulle klare. Det er kanskje bare meg som er forsonende mor.

– Har du tilgitt ham?

– Ja, det har jeg.

– Hva tenker du, var han syk eller var det en politisk handling?

– Det var en politisk, rasjonell handling. Helt klart. Det kom uventet, men kanskje ikke så uventet.

– Hva mener du med det?

– Jeg tror vi setter en strek der. Så får vi heller følge det opp. Du får gå hjem og gruble.

Før Åsne Seierstad forlater Wenche Behring Breivik sier hun : «Vel, Anders er fornøyd nå, da. Det har han i alle fall sagt til meg».

Åsne Seierstad

Åsne Seierstad

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Seierstad sier hun syns det var viktig å finne ut hva moren til Anders Behring Breivik mente.

– At hun mener det var en politisk, rasjonell handling var noe hun også fortalte til Marit Christensen. Så disse elementene er også bekreftet fra annet hold, sier hun.

Hun understreker at advokaten til Wenche Behring Breivik, Ragnhild Torgersen, fikk lese igjennom intervjuet og boken før publisering.

Advokaten møtte også Wenche Behring Breivik noen dager etter intervjuet med Seierstad. Da spurte hun moren om hun ønsket å trekke seg fra intervjuet, noe hun hadde en avtalt rett til. Men Wenche Behring Breivik ønsket ikke å trekke seg. Hun leste aldri igjennom intervjuet, heller ikke boken.

Torgersen sier til NRK.no at hun konsekvent ikke kommenterer innholdet i bøker som omhandler hennes klient.

AKTUELT NÅ