Hopp til innhold

Tidligere Profetens Ummah-talsmann utvist fra Norge: Krever å få komme tilbake

Omar Cheblal (48) er utvist fra Norge fordi myndighetene skal mene at den tidligere Profetens Ummah-talsmannen er en fare for norske interesser. Nå går algerieren rettens vei for å få komme tilbake.

Omar Cheblal i Profetens Ummah

PRESSEKONFERANSE: Omar Cheblal snakket på arabisk i over 10 minutter i forbindelse med at Profetens Ummah i 2012 hadde invitert norsk media til en pressekonferanse for å snakke om feilinformasjon om gruppen i media.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Mandag skulle rettssaken starte i Oslo tingrett der Omar Cheblal har saksøkt Justisdepartementet og Utlendingsdirektoratet for å få omgjort utvisningsvedtaket mot ham.

Etter det NRK kjenner til, er algerieren utvist fordi myndighetene anser ham som er fare for rikets sikkerhet, eller «grunnleggende nasjonale interesser» som det heter i dag.

Trond Olsen Næss

Cheblals forsvarer, Trond Olsen Næss.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Torbjørn Breistrand og Christian Henrik Prahl Reusch

Dommer Torbjørn Breistrand og Christian Henrik Prahl Reusch avslutter for dagen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Likevel har han ikke blitt sendt ut. Ifølge en artikkel fra VG i 2012, skal det være fordi myndighetene har fryktet at han kunne bli torturert i hjemlandet.

På et tidspunkt har Cheblal likevel forlatt Norge. Sommeren 2013 ble nemlig 48-åringen arrestert av greske myndigheter. Det er ikke offentlig kjent hvorfor. Nå går Cheblal til sak for å få komme tilbake.

Utsatt på ubestemt tid

Mandag morgen ble rettssaken utsatt på ubestemt tid.

Cheblals forsvarer, Trond Olsen Næss, ville ha lukkede dører da retten ble satt mandag. NRK argumenterte for åpne dører, og retten ga medhold i dette.

Dommer Torbjørn Breistrand ville ikke innvilge lukkede dører, og Næss vil nå prøve saken for lagmannsretten og ber derfor om at hele saken utsettes.

– Vi vil med dette be om at saken utsettes etter tvistelovens paragraf 16-4. Min klient vil ikke forklare seg om saken går for åpen rett. Det vil også være tvil om taushetsplikten kan oppheves for dokumenter som kan bli lagt fram, sier Næss med henvisning til en annen mann som også saksøker staten sammen med Cheblal.

Statens advokat i forbindelse med søksmålet var ikke nødvendigvis positiv til en utsettelse, men satte seg heller ikke imot det av hensyn til å få en rettslig avklaring.

– Vi som part er opptatt av å ikke ha unødige utsettelser, men vi ser den andre parts problemstilling, sier prosessfullmektig for staten, Christian Henrik Prahl Reusch.

Sentral i Profetens Ummah

Omar Cheblal har lenge vært en sentral del av gruppen Profetens Ummah.

Algerieren var en av fire som holdt appell foran Stortinget vinteren 2012, da forløperen til Profetens Ummah arrangerte en demonstrasjon mot Norges deltagelse i Afghanistan.

Samme år var Cheblal en av dem som ropte slagord til støtte for Osama bin Laden da Profetens Ummah demonstrerte foran den amerikanske ambassaden.

Demonstrasjon Oslo

PROFETENS UMMAH: Høsten 2012 demonstrerte gruppen utenfor den amerikanske ambassaden. Omar Cheblal (med kamuflasjebukser) var en av de som tok ordet under demonstrasjonen.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

To måneder senere inviterte gruppen til en pressekonferanse for å oppklare «feilinformasjon i media». Foran et undrende pressekorps innledet Cheblal med en over 10 minutter lang tale på arabisk.

– Hvis norske medier og andre ikke slutter å forfølge oss, vil vi be muslimer gjennom våre kanaler demonstrere utenfor norske ambassader i utlandet for å få slutt på rasismen mot muslimer, sa Cheblal.

Han hevdet også at han var blitt forsøkt rekruttert av PST i Norge mot at han skulle få oppholdstillatelse og penger, men at han hadde nektet og anmeldt det.

På dette tidspunktet må myndighetene ha skjønt at asylsøkeren som kom til Norge i 2005 var et potensielt problem for Norge, for i 2012 iverksatte Justisdepartementet en instruksjonssak overfor asylmyndighetene. Det innebærer at departementet kan be utlendingsmyndighetene om å utvise en utlending som blir ansett som en fare for rikets sikkerhet.

Gruppen Profetens Ummah anklager medier, politikere og politi for å spre løgner om dem.

SE INNSLAG FRA 2012: Egzon Avdyli (t.v.) som ble drept i Syria og Omar Cheblal (t.h.) holdt en pressekonferanse sammen.

Dømt for våpensmugling for islamistgruppe i hjemlandet

Lenge før dette hadde Cheblal bånd til islamister i hjemlandet Algerie. I 1994 ble Cheblal dømt til 15 års fengsel for å ha solgt våpen til GIA, en islamistgruppe som vokste frem i Algerie på 90-tallet. Cheblal sonet 10 år i fengsel i Marokko for å ha solgt og smuglet våpen for GIA. I 2004 ble han benådet.

Året etter var Cheblal på plass i Norge. På hvilket tidspunkt han var med på å etablere eller kom i kontakt med et islamistmiljø i Norge, kjenner ikke NRK til.

Tidligere har advokat Espen Solberg sagt til NRK at Cheblal mener han er uskyldig dømt, og at han ikke har noe med verken våpensmugling eller våpensalg å gjøre.

AKTUELT NÅ