Hopp til innhold

Thorvald Stoltenberg er død

Tidligere forsvarsminister og utenriksminister Thorvald Stoltenberg døde fredag etter kort tids sykeleie. Han ble 87 år gammel.

Thorvald Stoltenberg

MEDMENNESKE: Thorvald Stoltenberg beskrives som et varmt medmenneske som evnet til å se alle rundt seg.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie, opplyser familien til NTB.

Stoltenberg var samfunnsengasjert helt til det siste. Lørdag 30. juni hadde han sin siste kronikk på trykk i Dagbladets helgemagasin. Der skrev han om hvordan han oppfattet Statoils navneskifte.

Odvar Nordli bisettes.

FREDELIG: Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme fredag 13. juli 2018. Han ble 87 år gammel.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nyheten om Stoltenbergs bortgang blir møtt med sorg. Statsminister Erna Solberg kommenterer dødsfallet på Twitter.

– Vi husker ham som utenriksminister og fredsmegler, men først og fremst som et varmt menneske, skriver hun.

Laster Twitter-innhold

Partipolitikere i sorg

– Det gode mennesket Thorvald Stoltenberg er ikke lenger blant oss. Vi mottar budskapet med dyp sorg og minnes Thorvald med en stor takknemlighet, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NRK.

Kåre Willoch sier til NRK at Stoltenberg var et verdifullt menneske for Norge.

– Han var en unik kombinasjon av en svært kunnskapsrik politiker med handlekraft og en egen evne til å komme i kontakt med mennesker og bidra til nyttige resultater. Jeg satte stor pris på ham.

BISETTELSE GUNNAR SØNSTEBY

KOLLEGER: Tidligere statsminister Kåre Willoch og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg fotografert under bisettelsen av krigshelten Gunnar Kjakan Sønsteby i domkirken i Oslo.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Hadia Tajik beskriver Stoltenberg som et «uvanlig flott menneske» og at det er finnes få av hans kaliber.

Hun sier at den tidligere politikeren vil bli dypt savnet, og at tankene nå går til familien.

– For arbeiderbevegelsen var han en viktig politiker som har vist mye klokskap og varme i møte med folk, og i måten han har utøvd og utviklet politikk på, sier Tajik til NRK.

– Vi er takknemlige for at han ga så mye av seg selv til det siste, legger hun til.

Hadia Tajik minnes Thorvald Stoltenberg.
AUF sommerleir 2017.

INSPIRASJON: AUF-leder Mani Hussaini sier til NRK at Thorvald Stoltenberg har vært en stor inspirasjon for mange. Her sammen med Jens Stoltenberg på Utøya i fjor.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

AUF-leder Mani Hussaini sier til NRK at Stoltenberg var en stor inspirasjon for mange.

– Det er en utrolig trist nyhet. Jeg vil alltid huske han som en varm og tydelig stemme for de svakeste i samfunnet vårt, sier han til NRK.

– En stor hedersmann er gått bort

Stortingsvalg 2017.

VETERANER: Thorvald Stoltenberg (t.v.) og Yngve Hågensen på Youngstorget i Oslo i forbindelse med stortingsvalget 2017.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Yngve Hågensen sier til NRK at han feirer sin 80-årsdag i dag med 140 gjester. Thorvald Stoltenberg var én av gjestene som skulle deltatt på festen.

Tidligere denne uken ringte han til Hågensen og fortalte at han ikke var i form til å komme.

– Jeg fikk akkurat telefon om den triste beskjeden. Det er en stor hedersmann som er gått bort. Han var en mann som behersket både kunnskap og visdom med et kameratslig lynne som gjorde at alle kunne være venner med han, sier tidligere LO-leder Yngve Hågensen.

Tidligere FRP-formann, Carl I. Hagen sier til NRK at han satte stor pris på Stoltenberg – både som person og som samfunnsbygger.

– Vi var ofte uenige i den politiske diskusjonen, men vi hadde et godt forhold og respekterte hverandre.

Venstres partileder Trine Skei Grande sier til NRK at Stoltenberg var en stor politiker og diplomat.

– Han hadde en evne å se mennesker i store internasjonale politiske saker og mennesker rundt seg i Norge. Han lytta både til de store og små i samfunnet. Jeg husker han som en av de store gutta i politikken og som husket meg – selv om han bare hadde møtt meg som en ung ungdomspolitiker en eller to ganger. Det sier noe om han som menneske og styrken hans til å se mennesker. I tillegg var han jo en stor fredsmegler, sier Skei Grande.

Thorvald Stoltenberg 1985
Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Den tidligere diplomaten, fredsforhandleren og politikeren, er død.

Lang politisk karriere

Boka om Ninni Stoltenberg

BOKLANSERING: Anja Breien og kjæresten Thorvald Stoltenberg ble fotografert 20. april i forbindelse med at Lars Lillo-Stenberg lanserer boken om Nini Stoltenberg på Gyldendal-huset.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stoltenberg var i en årrekke en viktig norsk diplomat og en profilert politiker for Arbeiderpartiet.

Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, før han ble utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993.

Deretter var han FNs fredsmegler i det tidligere Jugoslavia mellom 1993 og 1995, et tidspunkt der Balkan-krigen sto på for fullt.

I 1990 fungerte han som FNs høykommissær for flyktninger. Fra 1999 til 2008 var han president i Norges Røde Kors.

Generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors sier at han blir stående igjen som en bauta i organisasjonens historie.

– Han var en veldig tydelig og nær president gjennom ni år, som alltid var opptatt av de svakeste i samfunnet, sier Apeland.

Thorvald Stoltenberg er far til tidligere statsminister og nåværende Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg. Hans datter, Camilla Stoltenberg, er direktør i Folkehelseinstituttet.

Engasjert i narkotikadebatten

Etter at datteren Nini Stoltenberg stod frem som narkotikamisbruker, engasjerte Thorvald Stoltenberg seg i kampen mot narkotika. Nini døde i 2014 – bare 51 år gammel.

I april kom boken «Nini», skrevet av deLillos-vokalisten Lars Lillo-Stenberg. Det var Stoltenberg selv som tok initiativet til bokprosjektet.

– Jeg er uendelig takknemlig for at Lars tok seg tid til dette. For meg er dette gull verdt. Jeg tenker på henne hver dag. Sorgen har kommet igjen gjennom boken, men det var jeg forberedt på, sier han til NRK i forbindelse med lanseringen av bokprosjektet.

Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk om Thorvald Stoltenberg.

Arild Knutsen, leder av Foreningen for human narkotikapolitikk, sier at Stoltenberg var en person som brydde seg om personer nær ham og alle andre i samfunnet.

Han sier at personer som slet med narkotika endelig ble sett og hørt etter at den profilerte politikeren engasjerte seg i saken.

– Jeg tror ingen har betydd så mye for det norske rusfeltet som Thorvald Stoltenberg, sier han til NRK.

Knutsen sier at han har hatt en rekke samtaler med Stoltenberg, og sier at disse samtalene hjalp han opp på beina.

– Jeg vil minnes han som den mest genuint engasjerte menneske jeg noen gang har møtt. Både som privatperson og politiker. Han var et like godt menneske som politiker, sier han til NRK.

Ina Spinnangr, leder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk, sier at Stoltenberg var et forbildet for alle som jobbet for en endret ruspolitikk med fokus på å hjelpe framfor å straffe rusavhengige.

– Det er en trist dag for alle som møtte ham, og for alle i Norge, egentlig.

Politisk kommentator Lars Nehru Sand om Thorvald Stoltenberg.

– Han var kompromissets fremste forsvarer, sier politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand.

I januar i fjor var Thorvald Stoltenberg gjest hos Torp på NRK. Se intervjuet med ham under.

Et aktuelt og dyptpløyende intervjuprogram. Hver uke inviterer programleder Ole Torp en aktuell gjest til å sitte i stolen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger