Terrortiltalt krever å få bytte fengsel

Den antatte hovedmannen i terrorplanleggingssaken, Mikael Davud, truer med å gjøre seg vanskelig hvis han ikke blir flyttet fra Ila til et annet fengsel, før rettssaken starter på tirsdag.

Ila fengsel
Foto: Holm Morten / SCANPIX

– Situasjonen er at min klient over lengre tid har ønsket å flytte fra Ila fengsel. Vi har tatt opp dette i ulike fora og fått en bekreftelse på at dette skulle gå i orden fra statsadvokat og PST. Likevel har det ikke skjedd noe ennå, sier Davuds forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn.

Carl Konow Rieber-Mohn

Advokat Carl Konow Rieber-Mohn er en av forsvarerne til Mikael Davud i rettssaken som begynner tirsdag.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Hvor viktig er dette for din klient?

– Det er svært viktig for ham. Han mistrives så sterkt på Ila at han selv gir uttrykk for at det er viktigere for han å komme til et annet fengsel enn det er for ham eventuelt å komme hjem, sier Rieber-Mohn til NRK.

Les: Alt om tre tatt for terrorplaner

Mikael Davud har sittet i varetekt siden han og to andre menn ble arrestert i juli i fjor. PST mener han er hovedmannen i saken og at han kan knyttes til terrororganisasjonen al-Qaida.

Les også: Tre terrormistenkte pågrepet

I september ble de tre tiltalt for å ha vært med på å forberede og planlage en terroraksjon. Rettssaken starter på tirsdag. Statsadvokaten mener målet var å lage en bombe og sprenge det danske avishuset Jyllandsposten, og at de også planla og skyte tegneren Kurt Westergaard.

Les også: Tre menn tiltalt for terrorplanlegging
Les også: Mener de har styrket saken mot de terrorsiktede

– Har gått kraftig ned i vekt

Ifølge forsvareren mener Davud at han blir dårlig behandlet og motarbeidet i Ila-systemet. Dette skal handle om både hvordan hans besøk blir mottatt i fengselet og muligheten hans til å få tak i den maten han kan spise.

Det er ikke første gang tiltalte klager på situasjonen bak murene.

Matkurven til Davud

Da Davud klaget på mattilbudet ved Ila fengsel valgte fengselsledelsen å vise frem hva den tiltalte fikk for å selv lage middag hver uke.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

I mars truet Davud med å starte en sultestreik hvis ikke forholdene bedret seg.

Direktør Knut Bjarkeid på Ila fengsel nektet den gangen for at Davud fikk noe annerledes behandling enn andre fanger.

Bjarkeid sa derimot at fengselet hadde strukket seg langt for å oppfylle hans ønsker om å lage egen middag. NRK fikk også se maten Davud fikk utdelt til dette hver uke.

– Dette har tæret på ham over tid. Han har vært syk og har gått kraftig ned i vekt. Men det viktigste for ham nå er ikke maten. Det viktigste er å komme vekk, sier forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn.

– Hvorfor tror han at det blir bedre i et annet fengsel?

– Jeg vet ikke om han tror det blir mye bedre i et annet fengsel, men når man opplever at forholdene er forferdelige et sted, så tar man vel sjansen på at det ikke kan være noe særlig verre et annet sted.

– Kan forsinke rettssaken

Advokaten tror det er svært viktig at Davud blir flyttet før rettssaken starter på tirsdag.

– Det vil lette gjennomføringen av rettssaken og det har jeg gitt uttrykk for overfor statsadvokaten. Jeg tror alle parter er innstilt på å få til en så grei gjennomføring av saken som mulig og hvis dette skal skape problemer for gjennomføringen, så vil det være uheldig for alle.

– På hvilken måte kan det skape problemer?

– Det kan skape problemer ved at det blir fokus på dette underveis, at Davud vil ta dette opp i retten, og at vi som forsvarere må følge dette opp. Det kan også skape problemer rundt avhenting om morgenen hvis han ikke er klar for avhenting når transport kommer. Da kan det forsinke påbegynningen av saken. Jeg vil selvfølgelig ikke påstå at noe slikt kommer til å skje, men det kan skje.

– Er det slik at han truer med å være vanskelig hvis ikke han blir flyttet?

– Han har gitt uttrykk for at det er så viktig for ham å få flyttet at han kan motsette seg i hvert fall muntlig å møte i retten hvis han ikke er et annet sted. På den annen side har han i hvert fall signalisert at fremmøte i retten ikke vil bli et problem hvis han transporteres fra et annet fengsel, sier Rieber-Mohn.

Har plikt til å møte

Statsadvokat Evanger om terrortiltalen

Statsadvokat Geir Evanger sier at de tiltalte må møte i retten uansett.

Foto: NRK

Statsadvokat Geir Evanger som skal være aktor i rettsaken sier han ikke er kjent med at det er stilt noen krav.

– Tiltalte hovedmann er lovlig stevnet og har plikt til å møte. Han vil bli fremstilt av politiet. Jeg vet ikke hvilke krav det er han har stilt og uansett så vil vi med loven i hånd kunne ta han med oss til hovedforhandlingene.

– Han sier han mistrives i fengsel. Er det aktuelt å flytte ham til et annet fengsel?

– Jeg har ikke lyst til å gå noe mer inn på dette med varetektsfengslingen. Det er i utgangspunktet ikke mitt bord. Politiet tar seg av det. Vi følger selvfølgelig med. Det kan jo ha betydning for forberedelser og så videre. Men jeg ønsker ikke å si noe mer. Det er politiet som har hovedansvaret for fengslingene, sier Evanger til NRK.

NRK vet at PST jobber med saken, og at det eventuelt er aktuelt å flytte Davud fra Ila til Ullersmo fengsel. Forsvarerne skal ha fått signaler om at dette muligens kan gå i orden raskt.

– Jeg forutsetter at det ordner seg innen vi skal i retten på tirsdag, sier Rieber-Mohn.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger