Krekar i retten igjen: – Saken er et politisk spill

OSLO TINGRETT (NRK): I fem dager skal Oslo tingrett vurdere om Norge kan sende mulla Krekar og en 42 år gammel irakisk statsborger til Italia. Hverken Krekar eller 42-åringens forsvarer tror PST får medhold.

Mulla Krekar i retten igjen

Mulla Krekar overrasket journalistene ved å være tidlig ute torsdag morgen. Her er han på vei gjennom sikkerhetskontrollen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Fra torsdag denne uken til og med onsdag neste uke skal Oslo tingrett vurdere om Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, og en 42 år gammel irakisk statsborger bosatt i Drammen kan utleveres til Italia.

Krekar selv var tidlig ute og tok en taxi til Oslo tingrett torsdag morgen. Iført en tradisjonell drakt lot han forsvarer Brynjar Meling ta seg av praten med journalistene, mens han selv holdt seg i bakgrunnen.

Meling sier Krekar mener saken mot ham er et politisk spill, og siktet til flere regjeringers forsøk på å få sendt Krekar ut av landet.

Det har han all grunn til. Man trenger ikke å være veldig konspiratorisk for å forstå at han tillater seg å tenke slik når han har vært gjennom fire regjeringer som alle har vært veldig hissige på grøten for å få ham ut, sier Meling.

Ifølge Meling er det dokumentert at flere fra den politiske ledelsen har vært i Italia.

– Kan gå til Høyesterett

Meling varsler allerede i dag at prosessen fram til det er avklart om Krekar kan bli utlevert, kommer til å bli lang.

Dersom det skulle gå mot en utlevering, har vi muligheter til å anke dette helt til Høyesterett. Det er viktig å presisere at retten skal vurdere om vilkårene for utlevering er tilstede, så er det opp til departementet og Kongen i statsråd å bestemme om utlevering skal skje, sier Meling.

Ifølge ham er det heller ikke tilstrekkelige garantier for at Krekar ikke vil bli utlevert videre til Irak, samtidig som det er uklart hvorfor saken ikke kan føres i Norge.

– Hvis de mener Krekar har vært hovedmannen i et terrornettverk, hvorfor skal ikke saken gå i Norge?

Mulla Krekar i retten

Torsdag måtte mulla Krekar møte i Oslo tingrett – igjen. Dersom Krekars egne beregninger stemmer, nærmer det seg 60. opptredener i norske rettssaler.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Større sakskompleks

Grunnen til utleveringsbegjæringen er at det i november ble kjent at italiensk antiterrorpoliti mener Krekar er hovedmannen i et europeisk terrornettverk, kalt «Rawti Shax». I tillegg til 42-åringen fra Drammen, mener italienerne at også en 39-åring bosatt i Fredrikstad er en del av Krekars nettverk.

Politiadvokat Signe Aalling i PST

PST-politiadvokat Signe Alling skal føre utleveringssaken i retten.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Italienerne sier at de ønsker å få Krekar overført for iretteføring, som en del av et større kompleks de har etterforsket i flere år, sa politiadvokat Signe Alling i PST til NRK onsdag før saken startet.

I rettsdokumenter sendt til Oslo tingrett, heter det konkret at «Faraj Ahmad Najmuddin begjæres utlevert for siden 2011 å ha ledet oppbyggingen av en islamistisk, fundamentalistisk organisasjon som planla terrorvirksomhet i Europa og Midtøsten».

Aalling forklarer at tingretten kun skal behandle om vilkårene for utlevering er til stede. Etterforskningsarbeidet som er gjort i Italia vil ikke bli lagt frem i detalj, men vil etter det NRK forstår bli presentert i form av rettslige kjennelser.

– Vi forholder oss til den begjæringen vi har mottatt fra Italia, med de rammene dette gir. Det er ikke etterforskningen som sådan som skal belyses, sier Aalling.

– Rawt er meg

Den første rettsdagen vil gå med til innledningsforedrag fra Aalling og forsvarerne, før partene selv skal vitne. Dette fortsetter fredag, før Najmuddin Faraj Ahmad selv inntar vitneboksen etter lunsj.

Krekar har hele veien benektet at Rawti Shax er en terrororganisasjon, men hevder det der snakk om plattform ideologisk plattform for et politisk parti i Nord-Irak.

– Som jeg har bekreftet, Rawti er meg og jeg er Rawti. Det er ikke en organisasjon. Men jeg hadde ambisjoner om at dette kunne være en ideologi når folk møttes, og at det kunne blitt et offisielt politisk parti i Kurdistan, sa Krekar i et fengslingsmøte i desember.

– Suppe på spikre

Krekars advokat har flere ganger uttalt at han ikke tror Krekar kommer til å bli utlevert.

Dette er suppe kokt på gamle spikre, og bygger på det samme materialet som norske PST har vurdert. Hvis det hadde vært hold i opplysningene, ville PST ha siktet ham for dette for lenge siden, sa Meling til NRK i november.

Heller ikke 42-åringens forsvarer, Solveig Kristine Høgtun, tror hennes klient kommer til å bli utlevert.

– Han er så perifer, at jeg skjønner ikke at han kan siktes for å ha deltatt i en gruppe med formål om å begå terror. Han og Krekar har kjent hverandre i flere år, det er ikke bestridt. Det betyr ikke at han er med i en gruppe som har til formål om å begå terror, sier Høgtun til NRK.

General Giuseppe Governale

Italiensk antiterror-politi, her ved general Giuseppe Governale, mener Krekar er lederen av en europeisk terrororganisasjon.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

PST uten vitner

PST har ikke stevnet et eneste vitne i saken. Det har derimot mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling. For å belyse saken har han blant annet stevnet islamforsker Lars Gule og professor Brynjar Lia ved Universitetet i Oslo som sakkyndige.

Gule har vært sakkyndig i flere saker mot Krekar, og uttalte i november i fjor at han tvilte på at anklagene mot Krekar medførte riktighet.

Brynjar Lia var tidligere tilknyttet Forsvarets forskningsinstitutt, og vitnet blant annet om Krekars angivelige nettverk i 2012. Lia uttalte da at Krekar hadde ambisjoner om å gjøre Rawti Shax til en væpnet, operativ gruppe på sikt. I tillegg er PST-etterforsker Geir Øvstedal og 39 år gamle Makwan Karim innkalt for å vitne.

Karim, som i likhet med Krekar og 42-åringen fra Drammen ble pågrepet i november, sier i et lengre intervju med NRK at han kun kjenner Krekar gjennom sitt virke som journalist.

Forsvarer Høgtun sier til NRK at hun i første rekke har innkalt vitner som kan si noe livssituasjonen til hennes klient, såkalte karaktervitner.

Lars Gule i retten med Krekar

Islamforsker Lars Gule, her i retten med Krekar, skal igjen vitne om Krekars rolle i det islamistiske miljøet. Her fra en tidligere rettssak.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger