Hopp til innhold

Omtalt som sentral i miljøet rundt Krekar – pågrepet i natt

En Fredrikstad-mann har tidligere blitt omtalt som en sentral person i miljøet rundt Krekar. I natt ble han pågrepet i forbindelse med at Krekar er siktet for terrorplanlegging i Italia. Også en mann fra Drammen er pågrepet.

Pågrepet sammen med Krekar

Mannen, som er bosatt i Fredrikstad, er opprinnelig fra samme område som Krekar.

Foto: Privat / NRK

Samtidig som Krekar ble pågrepet i Kongsvinger fengsel i natt, slo beredskapstroppen til mot to adresser på Østlandet. Aksjonen har bakgrunn i en anmodning PST har mottatt fra italiensk politi, totalt 17 personer er pågrepet internasjonalt.

Ifølge de italienske etterforskerne som har koordinert den internasjonale politiaksjonen er Najumuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, leder for et nytt terrornettverk.

Krekar-aktivitet i sosiale medier

NRK er kjent med at en 42 år gammel mann, bosatt i Drammen, ble pågrepet i aksjonen i natt. Han er ikke norsk statsborger og skal etter det NRK erfarer, være et ubeskrevet blad for PST.

Den tredje som ble pågrepet i nattens aksjon er en norsk statsborger i slutten av 30-årene, bosatt i Fredrikstad. Mannen har de siste årene vist støtte til Krekar gjennom sin åpne Facebook-side, der han også har lagt ut bilder av seg selv der han poserer med Najumuddin Faraj Ahmad.

Mannen, som i likhet med Krekar har bakgrunn fra Kurdistan, har flere ganger blitt nevnt som en sentral skikkelse i Krekars norske nettverk de siste årene. Selv har han hevdet at han ikke har hatt noe med Krekar å gjøre. Han har også forklart at grunnen til at han er avbildet med Krekar, er at han har intervjuet ham flere ganger i forbindelse med sitt arbeide.

Skal ha blitt uvenner

Det er sælig gjennom sin nettaktivitet at 38-åringen har blitt koblet til miljøet rundt Krekar. NRK har tidligere snakket med kilder som følger miljøet rundt mullaen. Disse har omtalt forholdet mellom Krekar og Fredrikstad-mannen som «tett».

Etter det NRK forstår skal 38-åringen også, gjennom politiske partier i Kurdistan, ha engasjert seg i forhandlingene om å få Krekar utlevert til Irak. 38-åringen skal selv ha tatt flere turer til Kurdistan de siste årene, men det er usikkert om han selv har deltatt i samtaler med irakiske myndigheter.

Kilder NRK har vært i kontakt med hevder imidlertid at kontakt mellom 38-åringen og Krekar har blitt mindre de siste årene. Dette på grunn av politiske uenigheter.

mulla krekar

Mulla Krekar er igjen i politiets søkelys, bare en måned etter at han ble dømt for trusler i Oslo tingrett.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

PST: Tre personer

PST har foreløpig ikke villet bekrefete identiteten til de to andre som er pågrepet i aksjonen.

– PST kan bekrefte at vi sammen politiets beredskapstropp etter rettsanmodning har bistått italienske myndigheter i pågripelse av tre personer og ransaking i forbindelse med pågripelsene, sa pressetalskvinne Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste til NRK tidligere i dag

– En av disse personene er mulla Krekar. De to andre har vi ikke mulighet til å si hvem er.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med 38-åringen, uten hell. Det har heller ikke lyktes NRK å komme i kontakt med mannens forsvarer.

AKTUELT NÅ