NRK Meny
Normal

Meling raser mot PST: – Beleilig hvis man vil bli kvitt mulla Krekar

OSLO TINGRETT (NRK): Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling reagerer på at PST bare legger fram sammendrag av skjulte opptak der Krekar blant annet snakker om selvmordsbombing. PST innrømmer at fremgangsmåten ikke er optimal.

Mulla Krekar og Lars Gule i utleveringssaken i Oslo tingrett

VIL IKKE TIL ITALIA: Mulla Krekar fortsatte mandag sin forklaring og ble blant spurt ut av sakkyndig Lars Gule (t.v.).

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Utleveringssaken mot mulla Krekar, bedre kjent som Najmuddin Faraj Ahmad og en 42 år gammel irakisk statsborger bosatt i Drammen fortsatte i Oslo tingrett mandag. Italiensk påtalemyndighet mener Krekar er lederen for det internasjonale terrornettverket Rawt og vil ha ham og 42-åringen utlevert til Italia for straffeforfølgelse.

Bakgrunnen for anklagene er en italiensk etterforskning som strekker seg tilbake til 2011, der PST også har bidratt. Det norske bidraget består blant annet av avlytting av Krekars celle i Kongsvinger fengsel i 2012 og 2013.

Her skal Krekar ha snakket med en britisk statsborger om å «fortsette med planen om brenne det norsk flagget». Opplesningen av sammendraget av opptakene fikk Krekar til å riste på hodet.

– Slike ting har jeg aldri sagt. Det norske flagget er for alle nordmenn, også de nye. Det er som riksvåpenet, jeg har respekt for begge deler. Det at jeg er mot noe, betyr ikke at jeg er uenig med alle i det norske samfunnet.

– Skremmer hele nasjonen

Opptakene av det aktuelle samtalene spilles ikke av i retten. I stedet leses det opp fra et sammendrag som har blitt brukt forbindelse med den italienske etterforskningen. Politiadvokat i PST, Signe Aalling, leser videre fra sammendraget, der det snakkes om å «å brenne grunnloven, så brenne deres parlament».

Krekar sier i retten at han mener opptakene er fabrikkerte.

– Jeg forteller om noe andre har sagt, så klipper man det ut og sier det er jeg som uttaler meg om dette. Jeg tror ikke på å brenne norske flagg. Jeg tror ikke på å brenne ned en ambassade. Hvorfor skulle jeg tro på å brenne den norske ambassade, som er en del av det norske folk?

Aalling leser videre fra sammendraget, der Krekar videre sier at «nordmenn er feige», og «det tar bare en aktivist eller selvmordsbomber for å skremme hele nasjonen».

– Jeg husker ikke dette, men når du sier det kommer midt i en samtale tenker jeg det må være noe før det og etter det. Det at man frykter en selvmordsbomber er helt klart. Kommer det en slik inn i salen, løper vi alle ut, sier Krekar.

Mulla Krekar og Brynjar Meling i retten i juni

Mulla Krekar og forsvarer Brynjar Meling reagerer på at hemmelige opptak ikke blir spilt av i retten.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Hadde bekreftet Krekars versjon

Mulla Krekars forsvarer, Brynjar Meling, peker på at det som ble lest opp i retten er referater av oversettelser av «angivelige samtaler». Han mener det ville styrket Krekars sak om samtalene hadde blitt spilt av i sin helhet.

– Hvis vi hadde fått disse samtalene avspilt i retten, hadde Krekars versjon blitt bekreftet. Da får folk vurdere hvem som har interesse av å opplyse saken: De som ønsker å spille av alt for domstolen, eller PST som vil at domstolen skal forholde seg til dårlige oversettelser, sier Meling, og legger til:

– Det er svært beleilig for dem som skal bli kvitt mulla Krekar.

Ifølge Meling er mye av det Krekar har sagt svar på spørsmål og generelle uttalelser. Dette siste gjelder blant annet samtalen om selvmordsbombing.

– Dette var generelle uttalelser og ikke noe om konkret om planer, eller at det var riktig å gjøre det. Det var analyser av uttalelser andre har kommet med.

PST: Kjenner ikke hele samtalene

Signe Aalling

PSTs politiadvokat Signe Alling innrømmer at sammendragene av opptakene fra Kongsvinger fengsel ikke gir det fulle bildet.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Politiadvokat i PST, Signe Aalling, innrømmer at det hadde vært lettere å vurdere innholdet i opptakene, dersom de ble spilt av i sin helhet.

– Dette er deler av bevismaterialet som gjør at påtalemyndigheten mener det er skjellig grunn til mistanke. Jeg er enig i at vi ikke kjenner hele disse samtalene. Det er sammendrag og det er til dels delt opp. Det er ikke dialogsatt, så jeg forstår innvendingen, sier Aalling.

Hun mener det som kommer frem i opptakene likevel står på egne ben, og peker på at det ikke er det fulle bevisbildet mot Krekar som skal vurderes i Oslo tingrett.

– Dette er en sak hvor det er vilkårene for utlevering som skal prøves. Da forholder vi oss til det materialet vi får fra den staten som ber om utlevering. Det skal noe spesielt til for å hente inn mer bevismateriale. Bevisene skal ikke prøves her, de skal prøves i det landet som begjærer utlevering, sier Aalling.

– Banalt og elendig

I oppsummeringen av lydopptakene kommer det også frem at Krekar snakket om den tyrkiskkurdiske opprørslederen Abdullah Öcalan. Krekar viser til at opprør og konfrontasjoner skal ha ført til at tyrkiske myndigheter sendte en delegasjon til fengselet for å forhandle med PKK-stifteren.

Aalling mener dette tyder på at Krekar ble utålmodig i fengselet, noe Krekar benekter.

– Ble det diskutert at en bombe skulle føre til løslatelse?

– Det er banalt og elendig prat hvis det er på det nivået. Det kan at det har blitt klippet og limt. Det er mulig jeg har gitt et eksempel, at det er noe som er hentet fra internett eller PalTalk: Kanskje om en person som var med på 11. september, jeg vet ikke, sier Krekar.

– Klar til å sitte her 60 ganger til

Mulla Krekar mener det angivelige terrornettverket Rawt er en ideologisk plattform for et demokratisk parti i Nord-Irak. Ifølge Krekar har han hatt en femårsplan for å samle medlemmer, og at den skulle fungere som en menneskelig kropp.

Ifølge Krekar har han de siste årene ikke sagt eller gjort noe straffbart. Ifølge egner beregninger har Krekar vært over 60 ganger i en norsk rettssal. Han avviser at han vil endre sin retorikk for å unngå å måtte møte i norske rettssaler i fremtiden.

– Jeg har sittet 61 ganger. Jeg er klar til å sitte her 60 ganger til, fordi jeg ikke kommer til å endre det jeg tror på, sier Krekar.

Krekar avsluttet sin forklaring like før klokken 12.00 mandag. 42-åringen som er bosatt i Drammen begynte sin forklaring etter lunsj. 42-åringen er åpen på at han har møtt Krekar flere ganger, men avviser at han er en del av et terrornettverk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger