Terrorsiktet 18-åring: – Jeg vil ikke lenger til Syria

Tenåringen som ble stoppet da han var på vei til Syria i sommer, sier at han ikke vil reise til Syria hvis han slipper ut av varetekt.

Terrorsiktet 18-åring

Før han reiste: Dette bildet viser 18-åringen i klær han hadde skaffet seg før avreisen. Klærne lå igjen i Norge, men PST mener de skulle bli sendt til ham i ettertid.

Foto: Privat

18-åringen ble arrestert på Landvetter flyplass i Göteborg i Sverige i juni i fjor, og siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 147 d. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener 18-åringen forsøkte å tilslutte seg terrorgruppen IS.

18-åringen har sittet i varetekt siden juni, og fredag ble mannen varetektsfengslet i fire nye uker. Han møtte selv i Oslo tingrett, og forklarte at han ikke hadde noen planer om å dra ut av landet nå, ifølge kjennelsen.

Tenåringen har tidligere vært åpen om at han har hatt en ønske om å dra til Syria, men sier nå at han har ombestemt seg.

– Villig til å gå med fotlenke

Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett er 18-åringen villig til å levere inn passet sitt, være underlagt meldeplikt og gå med elektronisk fotlenke hvis han slipper ut av varetekt.

Oslo tingrett kom til at dette kunne bidra til å redusere faren for at den terrorsiktede nordmannen stikker av, men at unndragelsesfaren ikke ble eliminert.

– Retten mener at det er en reell fare for at 18-åringen vil dra ut av landet igjen og forsøke å unndra seg straff, heter det i kjennelsen.

Nå vurderer 18-åringen å anke saken, sier forsvarer Javeed Shah til NRK.

– Når vi har lest kjennelsen skal vi gjøre en grundig vurdering av en anke, sier Shah.

Omfattende kontakt med Profetens Ummah

Som NRK har fortalt tidligere, hadde 18-åringen omfattende kontakt med Ubaydullah Hussain og «Abu Arijon» i islamistgruppen Profetens Ummah før han dro.

De to kjørte 18-åringen til flyplassen i Sverige, sammen med regissør Farooq Khan, som arbeider med en dokumentar om Profetens Ummah sammen med Ulrik Imtiaz Rolfsen.

I desember ble Ubaydullah Hussain pågrepet av PST, siktet for å ha rekruttert 18-åringen til terror.

Både Hussain og 18-åringen nekter straffskyld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger