NRK Meny
Normal

Telenor-topper «fredes» i ekstern gransking

Telenor hyrer inn et advokatfirma for å granske Vimpelcom-saken, men granskerne skal ikke undersøke hva Telenor-toppene som satt i styret i Vimpelcom visste.

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor

GRANSKING: Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor sier at den eksterne granskingen av Vimpelcom-saken ikke vil berøre hva selskapets representanter i Vimpelcom-styret visste.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Søndag kveld varslet konsernsjef Sigve Brekke at «alle steiner skal snus» for å finne ut nøyaktig hvordan Telenor håndterte Vimpelcom-saken. Men én stein vil han ikke løfte på.

Til Klassekampen sier Brekke nemlig at et av de sentrale punktene i stortingshøringen om saken – Telenor-toppenes opptreden i Vimpelcom-styret – ikke vil bli omfattet av den eksterne granskingen.

– Når jeg snakker om en gransking av Telenor-systemet, så er det internt i Telenor. Vi har ingen oversikt over hva som har skjedd i Vimpelcoms styre, sier Brekke.

Vimpelcom er under etterforskning for å ha utbetalt store summer relatert til telelisenser i Usbekistan. Ifølge Klassekampen har minst seks Telenor-representanter i Vimpelcom vært involvert i styrebehandlingen av utbetalingene.

Kan bli hemmeligstemplet

Telenor vil onsdag beslutte mandat for den eksterne granskingen og hvem som skal granske selskapet, ifølge Dagens Næringsliv.

Granskingen skal dreie seg om Telenors befatning med Usbekistan-saken fra 2005 og fram til i dag. Brekke vil ikke svare på om granskingsrapporten blir hemmeligstemplet eller ikke.

– Det kan jeg ikke si noe om nå. Vi tar ett skritt av gangen og må se resultatene av undersøkelsen først, sier han til Klassekampen.

Jon Fredrik Baksaas står foran en blå vegg

SATT I VIMPELCOM-STYRET: Den tidligere konsernsjefen i Telenor Jon Fredrik Baksaas satt i styret i delvis Telenor-eide Vimpelcom fra 2010 til desember i fjor. Vimpelcom etterforskes nå for korrupsjon.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Vil gjenopprette tilliten

Brekke bekreftet overfor NTB tirsdag kveld at han vil stille til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, etter at det ble klart at komiteen vil gjenåpne Vimpelcom-saken.

Han sier han er beredt til å svare på spørsmål og rette opp skaden som skjedde under hans forgjenger Jon Fredrik Baksaas' ledelse.

– Telenor har fått en ripe i lakken. Nå må vi gjenopprette tilliten, sa Brekke.

Innrømmet å ha holdt informasjon tilbake

Bakgrunnen for høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen er at det i forrige uke ble kjent at næringsminister Monica Mæland (H) hadde fått ny informasjon om Vimpelcom-saken. Det resulterte i at Telenors styreleder Svein Aaser måtte gå på dagen.

Senere har Jon Fredrik Baksaas innrømmet at han holdt tilbake informasjon om det delvis Telenor-eide teleselskapet under den første høringen i saken i januar. Det er foreløpig ikke bestem om den høringen skal være åpen eller lukket.

Jon Fredrik Baksaas under møtet i kontroll- og konstitusjonskomiteen

Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas (60) under møtet i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger