Taxfree-streik fra i natt

Det blir streik i taxfreebutikkene på Gardermoen og flere andre flyplasser fra midnatt. Meklingen mellom Luftfartens Funksjonærforening (LFF) og Virke førte ikke fram.

Taxfree på Gardermoen

KAN BLI KØ: Streiken innebærer færre ansatte i taxfree-butikkene, og kan skape kø for reisende som skal gjøre sine innkjøp.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Meklingen ble avsluttet uten resultat mandag ettermiddag.

Det blir arbeidsnedleggelse fra midnatt på taxfreebutikker på Gardermoen, Flesland, Sola, Torp og Værnes, opplyser Luftfartens Funksjonærforening.

Streiken innebærer at det blir redusert kapasitet i taxfree-butikkene, og at det dermed kan bli noe kø, opplyser Virke til NRK. Butikkene holdes imidlertid åpne.

– Det er LFF som har gått til streik. De mener en skal gjennomføre lokale forhandlinger før uravstemning. Det vil i praksis bety at en innfører streikerett på lokale forhandlinger. Det er det ingen andre forbund som har med oss, og i strid med gjeldende tariffavtale. Derfor var det helt umulig for oss å gå med på dette, sier forhandlingsdirektør Pål Skarsbak i Virke i en e-post.

Han hevder at LFFs medlemmer ble tilbud et godt økonomisk tilbud, men at de likevel velger å streike.

– Det var ikke på økonomi det strandet. Vi var enige om generelle tillegg, minstelønnssatser og annet som andre i sektoren har fått, sier Skarsbak.

Fra midnatt går 311 ansatte i norske tax-free-butikker ut i streik. Det er flyplassene som rammes, og passasjerene må være forberedt på lange køer.

Forhandlingsdirektør Pål Skarsbak i Virke sier de ga et økonomisk tilbud som er på linje med andre grupper i samme område.

– Vil vite hva vi får før uravstemning

– Den enkelte arbeidstaker i taxfree vil vite hva de får når de går til uravstemning i det sentrale og lokale tillegget, sier Phoebe Hudson-Davies som er faglig leder i Luftfartens Funksjonærforening til NRK.

Hun sier det er årsaken til at de nå velger å gå til streik.

– Virke snakker ikke, og det ser ut som om de nekter de lokale partene å snakke sammen. Det er helt uforståelig for oss, sier Hudson-Davies.

LFF tar ut 311 medlemmer i streik i virksomhetene Airport Retail Norway (klesbutikker på flyplassene Gardermoen og Torp), Travel Retail Norway (duty free) og callsenteret Sykes i Bergen.

Fagforeningen regner med at det vil være til dels kaos med lange køer når streiken er i gang.

– Vi må være forberedt på ganske så lange køer både på avgang og ankomst, sier Hudson-Davies og anbefaler folk å handle varene sine andre steder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger