Hopp til innhold

Tajik om Listhaug: – Noe særlig nærmere elite er det ikke mulig å komme

Statsråd Sylvi Listhaug blir kjørt rundt i svarte regjeringsbiler, har sikkerhetsvakter, personlig rådgiver og klippekort i debattstudioene, men nekter å klistre på seg merkelappen «elite».

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) går ut av en svart regjeringsbil

IKKE ELITE: Sylvi Listhaug mener den meningsbærende venstresiden tilhører eliten, ikke Frp-politikere som henne selv. Her er statsråden på vei ut av regjeringsbilen under et besøk til Politiets utlendingsenhet på Tøyen i september.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Bakgrunnen for debatten er Sylvi Listhaugs angrep på «feministeliten» i sitt første innlegg på sin nystartede blogg denne uken, titlet «Vi bestemmer - ikke feministeliten».

Statsråden er gravid, og i innlegget gikk hun til angrep mot en elite «som skal fortelle folk flest hva som er riktig og galt» for blivende foreldrende og barn.

Investor Christen Sveaas hilser på Sylvi Listhaug under hageselskap på slottet

HAGESELSKAP HOS KONGEN: Som statsråd blir Listhaug invitert til en rekke feiringer. Her hilser hun på investor Christen Sveaas hos slottets hageselskap tidligere i år.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Mener Frp-ere ikke tilhører eliten

Slik svarte innvandrings- og integreringsministeren fra Frp da hun i Politisk kvarter torsdag morgen fikk spørsmål om hvorfor hun ikke definerer seg selv som en del av eliten:

– For meg handler det ikke om hva du tjener eller hvor du bor. Det handler mer om den meningsbærende eliten. De som definerer hva som er riktig eller feil.

– Så de som mener det samme som deg, er ikke elite?

– Det har vi aldri vært. Jeg husker på 90-tallet da meldte meg inn i Fremskrittspartiet, vi ble uglesett hvor enn vi gikk. Vi fikk spørsmål om hvorfor vi meldte oss inn i Fremskrittspartiet, det var liksom et parti som aldri kom til å bli til noe som helst. Det var de mest idealistiske som gikk inn i Frp på den tiden, og jeg tror det er sånn fremdeles.

Innvandrings- og inkluderingsministeren forsvarte sine utfall mot «elitefeminister» i Politisk Kvarter.

POLITISK KVARTER: Se Sylvi Listhaug svare på hvorfor hun ikke ser på seg selv som en del av den meningsbærende eliten.

Tajik uenig

Ifølge Listhaug er det venstresiden som definerer hva som er politisk korrekt, og dermed også venstresiden som tilhører eliten. Men den definisjonen er ikke Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik med på. Stortingsrepresentanten mener det er vanskelig å komme unna elitestempelet som statsråd i et regjeringsparti.

Hadia Tajik i profil

MOBILITET: Tajik påpeker at både hun selv og Listhaug kommer fra små steder på Vestlandet, og mener det viser at det er kort vei til makten i Norge.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Noe særlig nærmere elite er det ikke mulig å komme. Fremskrittspartiet har styrt dette landet i tre år, og Sylvi Listhaug har vært med på å definere noen av de store debattene. Med det som utgangspunkt blir det veldig vanskelig å påstå at man ikke er en del av en elite, sa Tajik i Politisk kvarter.

I blogginlegget forteller Listhaug at ektemannen planlegger å ta en god del av permisjonen, slik at hun kan være tilbake på jobb i juli for å starte valgkampen.

Hun er rask til å påpeke at den løsningen ikke er den beste for alle. «Tvert imot er idealet for meg at mor har muligheten til å tilbringe mye tid sammen med barnet sitt», skriver Frp-politikeren.

Jeg er lei av at eliten skal fortelle folk flest hva som er riktig og galt. Det som er riktig for meg trenger ikke være riktig for deg. Det er flere verdier i livet enn penger, pensjonspoeng, gods og gull. Venstresiden bruker ofte å beskylde høyresiden i politikken for å være opptatt av det materielle. Det er som oftest stikk motsatt, man ser flisen i andres øyner men ikke bjelken i sine egne.

Sylvi Listhaug / Blogg, 14.11.16

På spørsmål om hvem hun sikter til når hun skriver om feministeliten, svarer Listhaug:

– Det er de som er meningsbærende, i stor grad Arbeiderpartiet og SV.

– Akkurat nå er det du som er meningsbærende?

– Du ser hva som skjer når jeg legger ut denne bloggen, da er det et ramaskrik uten like. Da har jeg truffet noen ømme tær, og det forteller meg at det overhodet ikke er det som er politisk korrekt, når du får så massive angrep fra venstresiden.

Berget: – Bør takke «feministeliten»

Én av dem som reagerte på Listhaugs blogg var Ap-politiker og tidligere barne- og familieminister Grete Berget. Hun fremmet lovforslaget om en egen fedrekvote i 1993, og var også den første som fikk barn som statsråd.

Grete Berget tilbake på jobb etter permisjon i 1994

PERMISJON: Grete Berget fikk blomster da hun kom tilbake på jobb som barne- og familieminister etter mammapermisjonen i 1994.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

– Jeg tenkte, er det virkelig mulig å være så historieløs, og glemme alle de kvinnene som har stått i kampen for at vi skal få de godene vi har i dag. De har ingen fjær i hatten på det området der, derfor er det veldig synd at statsråden harselerer med den kampen, sier Berget til NRK.

Selv ble hun fremstilt som en dårlig mor da hun fikk barn mens hun satt i regjering. I en kronikk i Aftenposten skriver Ap-kvinnen at Listhaug skylder «feministeliten» en takk for at det i dag er en selvfølge at en kvinnelig statsråd får barn og lar far ta en stor del av permisjonen.

Men Listhaug ser ingen grunn til å takke. Hun sier hun hadde valgt å få barn som statsråd, uavhengig av om andre statsråder hadde vist vei før henne.

– Jeg mener fremdeles at diskusjonen om dagens ordning går på om foreldrene eller familiene skal bestemme mer, og det mener jeg.

AKTUELT NÅ