Ap-politiker advarer mot Trump-tilstander i Frp

Populister kan ikke vinne et framtidig valg i Norge, sier helseminister Bent Høie (H). Jo, det er mulig hvis vi fortsetter med regjeringens politikk, svarer Trond Giske (Ap).

Trond Giske

POPULISME: – Folk er redd for Trump fordi han bygger opp store konflikter, snakker om innvandrere som kriminelle, muslimer som farlige og benekter klimakrisen. Finnes det slike folk i Norge? Ja det gjør det, det er bare å se deg rundt regjeringsbordet, Bent Høie, sa Ap-politiker Trond Giske til Høyre-statsråden.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I helgen skrev helseminister Bent Høie i VG at en Donald Trump-type ikke kan vinne valg i Norge.

Begrunnelsen hans var Norges lønnsvekst, liten ledighet, små forskjeller, høy tillit, god velferd, småpartier og kontrollert innvandring.

Arbeiderpartiets Trond Giske er helt uenig, og mener utviklingen går i feil retning.

– Det er grobunn for høyrepopulisme i Norge. Vi er ikke vaksinert mot det. Jeg tror ikke Trump kunne blitt valgt i dag, men det er naivt å tro at det ikke kan skje i fremtiden, sier han.

Giske mener regjeringen fører en politikk som vil føre til større forskjeller og høyere ledighet.

Det er lettere å finne vulgære sitater fra Frp-politikere enn Donald Trump

Trond Giske, Arbeiderpartiet

– Vi kommer ikke til å bli USA over natta. Gradvis går samfunnet i feil retning. Vi kan få flere arbeidsledige og en svekket velferdsstat, sier Ap-politikeren.

– Giske setter retorikken på autopilot, svarer Høie.

Han mener Arbeiderpartiets strategi frem mot valget er å late som Høyre er det samme partiet som Trumps republikanere.

– Frp er mer vulgær enn Trump

Begge politikere er enig om at innvandring kan skape misnøye og muliggjøre at en populist som Trump kan vinne. Men Høie mener vi kan takke Frp for at det ikke har skjedd enda.

– Vi har all grunn til å takke Frp som parti som ha bidratt til et annet klima i diskusjonen om utfordringene knyttet til innvandring. Hvis ikke kunne Norge fått et parti som Sverige demokratene, sier Høyre-statsråden.

Helseminister Bent Høie (H)

En Donald Trump-type ikke kan vinne valg i Norge, sier helseminister Bent Høie (H) og får hard kritikk fra Arbeiderpartiet.

Foto: Tore Linvollen / NRK

Det får Giske til å se rødt. Han mener Frp har mer enn nok populister til å gi en Donald Trump makt i Norge.

– Hvorfor er vi redd for Donald Trump, jo noen er redd fordi han fører en høyreorientert politikk. Andre er redd fordi han bygger opp store konflikter, snakker om innvandrere som kriminelle, muslimer som farlige og benekter klimakrisen. Finnes det slike folk i Norge? Ja det gjør det, det er bare å se deg rundt regjeringsbordet, Bent Høie. Det er lettere å finne vulgære sitater fra Frp-politikere enn Donald Trump, sier Giske.

Han viste blant annet til disse sakene:

– Dette er tull, svarer Høie og fortsetter:

– Trump vant, men det som også skjedde i USA var at Hillary Clinton tapte. En av årsakene var hennes arroganse mot den type bekymringen og frykten som er i befolkningen. Og det er den arrogansen jeg opplever her fra Trond Giske, sier han.