Tabbene som kan felle gullsmedranerne

En forlatt bil førte politiet til leiligheten der de pågrep mannen som ble fengslet torsdag. I en annen bil fant politiet hansker de mener stammer fra gullsmedranet på Grønland i Oslo.

Utbrent bil

Denne bilen ble funnet like ved gullsmedforretningen og ble brukt av ranerne på den første fluktetappen. I bilen skal politiet ha funnet hansker som de mener ranerne brukte under ranet. Hanskene var ikke ødelagt av bilbrannen og kan dermed gi politiet viktige spor.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Har politiet rett, kan ranerne bli felt av sine egne tabber.

– Tenker man på ransmiljøet som var i Norge frem til Nokas-ranet, var det sjelden politiet fikk så åpenbare gavepakker som det kan synes som her, sier tidligere politispaner Johnny Brenna til NRK.

De første sporene etter ranerne ble funnet bare noen kvartaler unna gullsmedforretningen.

DNA-spor

Etter det usedvanlig brutale ranet forsvant ranerne fra åstedet i en sort, svenskregistrert Audi. Bilen ble kort tid etterpå funnet utbrent i Heimdalsgata, bare noen gater unna.

  • Se oversikten i kartet og klikk på hendelsene for å få mer informasjon.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Laster kart, vennligst vent...

– Brannvesenet kom raskt til stedet, så vi fikk reddet en del, sa krimtekniker Geir Skauge til NRK da politiet hadde saumfart den sorte bilen.

Etter det NRK kjenner til, fant politiet hansker som de mener ble brukt under ranet. Hanskene var ikke ødelagt av brannen og kan gi politiet viktige spor.

– Ranerne har vel ment og trodd at en totalt utbrent bil ville skjule alle spor, men det er blitt vist tidligere, som for eksempel i Nokas-ranet, at det ikke er tilfelle, så det er ikke så smart å belage seg på det, sier Brenna.

– Teknologien er blitt utviklet ytterligere, så dersom politiet har funnet ransklær eller hansker i bilen, tror jeg man kan finne DNA-spor der.

Fluktbil parkert rett utenfor aktuell leilighet

Det andre som kan bidra til å felle ranerne, var at fluktbil nummer to kan ha blitt parkert rett utenfor leiligheten politiet mener ranerne skjulte seg i de første timene etter ranet.

Tirsdag i forrige uke fant nemlig politiet en rød bil som de også mener ble brukt under flukten. Denne fluktbilen sto parkert i Arups gate i Oslo, heller ikke det langt fra gullsmedforretningen som ble ranet, og hadde stått der siden ransdagen.

Johnny Brenna

Tidligere politispaner Johnny Brenna betegner sporene ranerne kan ha lagt igjen, som rene gavepakker til politiet.

Foto: Jørn Tveter/NRK

– Å ha en dekkleilighet i kort avstand fra åstedet, er en klassisk oppskrift på et godt gjennomtenkt ran. Man bruker ikke lange etapper i fluktbiler på høylys dag. Jo flere folk som er ute, og jo mer trafikk det er, dess kortere blir etappene med bil, og man har kort vei til dekkleiligheten, sier Brenna.

Politiet gikk ut med bilder av bilen og ba publikum om tips, samtidig som de gjennomførte en rundspørring i området hvor den røde bilen ble funnet.

Bilen var parkert utenfor en leilighet, hvor det bodde flere personer, som politiet raskt fattet interesse for. Politiet aksjonerte mot leiligheten og tok med seg to personer, som i utgangspunktet var mistenkt for brudd på narkotikalovgivningen.

Etter avhør ble den ene mannen, en svensk statsborger i midten av 20-årene, siktet for medvirkning til ranet og er nå varetektsfengslet i fire uker.

Det kan altså synes som om ranerne parkerte fluktbilen rett utenfor boligen de selv gjemte seg i og kan knyttes til.

– Det er vanskelig å si hva dette sier om ranerne, men det er i hvert fall en tabbe dersom det stemmer. Hadde jeg vært en raner, hadde jeg ikke parkert en bil som hadde hatt befatning med ranet, rett utenfor boligen eller dekkleiligheten. Det høres rett og slett ikke smart ut, sier Brenna.

Tilhører ikke tungt kriminelt miljø

Etter det NRK kjenner til, tilhører den fengslede svenske statsborgeren ikke noe tungt kriminelt miljø i Sverige. Tvert imot er han nesten ikke kjent av svensk politi fra tidligere i det hele tatt.

Etter det NRK forstår, er det lite som tyder på at det vil skje flere pågripelser de nærmeste dagene, men politiet sier torsdag at de leter etter minst fire personer.

Johnny Brenna tror de nå kan befinne seg i Sverige, men ser ikke bort fra at det begynner å brenne under føttene på dem.

– Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før politiet pågriper resten av ranslaget, særlig hvis man har sikret DNA-spor fra den utbrente bilen, sier han.

Krimteknikere leter etter DNA-spor i ransbil

Krimteknikere saumfarte den utbrente fluktbilen etter ranet.

Created by InfoDispatcher

Videoen viser sjokkerte forbipasserende og en vekter som blir truet med våpen av en av ranerne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger