Hopp til innhold

SV vil presse regjeringen til å jobbe for atomvåpenforbud

SV vil at Stortinget gjør et flertallsvedtak som presser regjeringen til å jobbe mot et forbud mot atomvåpen. Tre FN-resolusjoner mot atomvåpen ble vedtatt i natt, Norge stemte ikke for noen av dem.

Bård Vegar Solhjell

– Det er nødvendig at regjeringen følger det flertallet i Stortinget mener, sier Bård Vegar Solhjell.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

– Jeg syns Norge stemte feil. Det er viktig med et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

Det sier SVs Bård Vegar Solhjell etter at Norge avsto å stemme for to FN-resolusjoner mot atomvåpen – og stemte mot den tredje. Han påpeker at regjeringen her stemte i strid med det et flertall på Stortinget mener.

– Nødvendig å følge stortingsflertallet

SV nå vi ta et initiativ overfor Stortinget:

– Vil vil ha et vedtak, en klargjøring av at norsk politikk er at vi jobber for et internasjonalt forbud mot atomvåpen. Det er nødvendig at regjeringen følger det flertallet i Stortinget mener, sier Solhjell til NRK.

Han mener det er uvanlig at en regjering ikke hører på det han kaller et tydelig signal.

Solhjell mener det ikke er tvil om at Norge kan arbeide mot et forbud mot atomvåpen, selv om vi er medlem av Nato – og selv om Nato har vedtak om at alliansen er kjernefysisk så lenge det finnes atomvåpen.

Det samme sier forsker Torbjørn Graff Hugo ved Internasjonal Law and Policy Institute. Han mener det ikke er noen juridiske forpliktelser som hindrer norsk støtte til disse FN-resolusjonene.

Ap: – For passivt

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt mener Norge kunne ha stemt på FN-resolusjonen der atomvåpens humanitære konsekvenser ble behandlet.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt er ikke like skarp i sin kritikk, men hun mener regjeringen har inntatt en for passiv rolle ved å stemme slik den gjorde.

– Min anbefaling var å stemme for resolusjonen der de humanitære konsekvensene var omtalt. Der sto ingenting det om et forbud og den går godt overens med våre Nato-forpliktelser.

Hun sier Arbeiderpartiet ikke vil gjøre noe vedtak om hva utenriksministeren skal stemme i FN, slik Solhjell tar til orde for.

– Men nå har regjeringen levert en stortingsmelding om de globale sikkerhetsutfordringene. Og det kan være aktuelt å gjøre sterkere vedtak her, slik at utenriksministeren får en tydelig beskjed om hvor flertallet i Stortinget i dag ligger, sier hun.

AKTUELT NÅ