SV vil ha rødgrønn samling før valget

SVs landsstyre vedtok i dag å arbeide for at de fem opposisjonspartiene på venstresiden samles om en felles plattform de går til valg på i 2021.

Audun Lysbakken, SV

SV vil ha Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Rødt og MDG i et samarbeid, sier Audun Lysbakken.

Foto: NRK

Nesten to år før neste stortingsvalg ønsker SV og partileder Audun Lysbakken nå å samle opposisjonen for å meisle ut et rødgrønt prosjekt.

– Vi vil at de fem partiene i opposisjonen skal samles om et tydelig alternativ til dagens regjering. Vi bør finne sammen, slik at vi kan skape forandring sammen, sier Lysbakken.

Hvordan plattformen skal bygges og hvor stor den skal være vil de nå at Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Rødt og MDG skal diskutere i fellesskap, ifølge dagens vedtak.

– Det trengs raushet og samarbeid på rødgrønn side. Ingen må utelukke hverandre. Ingen må utelukke seg selv. Og ingen må åpne for heller å velge borgerlige partier, sier Lysbakken.

Han peker dermed mot tre hinder for samarbeid i dag:

Kald skulder fra Sp

– Senterpartiet synes det er unaturlig å utforme felles politisk plattform, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad.

Senterpartiet flyr høyt på meningsmålingene og har regjering med Arbeiderpartiet øverst på ønskelisten.

– Vi går ikke i regjering med MDG og Rødt. Det er et standpunkt partiet har tatt. Hvis SV vil diktere oss til å mene noe annet enn det vi mener så har de en vanskelig oppgave, sier Arnstad.

Begeistring

Mottagelsen fra Senterpartiet står i sterk kontrast til hvordan SV tror prosjektet vil bli mottatt av velgerne. I vedtaket står det:

«En rødgrønn samling om ny regjering og felles politikk vil skape optimisme og begeistring blant svært mange. Organisasjoner, bevegelser og mennesker som er kritiske til kursen til dagens regjering inviteres med i en bred debatt og mobilisering for en ny politikk for Norge. Å skape dette alternativet er den brede opposisjonens felles ansvar og felles mulighet.»

– Spennende utspill

– Dette har vi snakket om ganske lenge og jeg syns SVs vedtak er spennende. Akkurat hvordan en plattform skal se ut, tror jeg vi må komme tilbake til, sier Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre mener det er for tidlig å si om venstresiden skal lage en felles plattform med alle de fem partiene som SV vil ha med.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Han understreker at det er en klar vilje om at man ønsker en annen regjering enn dagens, men sier det er for tidlig å gå inn i detaljer rundt et fremtidig samarbeid.

– Opposisjonen må gi et klart uttrykk for at de kan gi landet en ny regjering. Senterpartiet og SV er våre naturlige partnere, vi er enige med dem om hovedtrekkene i politikken.

Støre mener det er for tidlig å si om venstresiden skal lage en felles plattform med alle de fem partiene som SV vil ha med, men sier velgerne skal få vite om partiene er klare til å ta regjeringsansvar før valget.

Ap-lederen gjør det klart at partiet kan regjere sammen med Sp og SV, men sier ikke om det er aktuelt å sitte i regjering med MDG og Rødt.

– Lurt

Bjørnar Moxnes i Rødt mener det er lurt å lage en felles politikk for å få ned utslippene og få ned forskjellene.

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes sier det er helt uaktuelt å sitte bak lukkede dører og tape kamper mot Arbeiderpartiet.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– En felles plattform blir nok vanskelig å få til, men det å meisle ut en felles politikk på viktige områder vil mobilisere folk til å bli kvitt den sittende regjeringen, mener han.

– Du og Jonas Gahr Støre har hatt noen disputter og dere er i utgangspunktet ikke med i Arbeiderpartiets planer. Hva tenker du om at dere eventuelt skal tenke politikk sammen?

– Vi får se hva vi bli enige om. Hva Støre lander på er hans valg, ikke vårt.

Han understreker at Rødt ikke skal inn i noen regjering i 2021.

– Vi skal ikke sitte bak lukkede dører og tape kamper mot Arbeiderpartiet. Det er ikke snakk om. Men vi skal få kastet den sittende regjeringen. Og hvis innholdet i politikken er bra, kan vi samarbeide med mange, avslutter Moxnes.

SISTE NYTT

Siste meldinger