MDG velger borgerlig én av tolv ganger

Miljøpartiet De Grønne har inngått 36 lokalpolitiske avtaler etter valget. I 92 prosent av dem er venstresiden involvert.

Laster kart, vennligst vent...

36 AVTALER: Her er oversikten over kommunene der MDG har har inngått politiske samarbeidsavtaler eller intensjonsavtaler. I tillegg har partiet inngått avtaler til sentrum/venstre i Akershus fylkesting, Møre og Romsdal fylkesting, Sør-Trøndelag fylkesting, Buskerud fylkesting og Østfold fylkesting. I flere andre kommuner er det ikke tatt en avgjørelse og dermed vil oversikten endre seg etter hvert.

Valglogo
Yngve Brox

- VELGER VENSTRE: Yngve Brox inviterer MDG til mer samarbeid om enkeltsaker.

Foto: Ole Petter Klepp

– Når de i all hovedsak velger venstresiden, så synes jeg det er vanskelig for dem å hevde at de er blokkuavhengige. De har et langt stykke igjen før de kan kalle seg det, mener Yngve Brox, gruppeleder i Trondheim Høyre.

– Lener mot venstre

MDG gjorde et brakvalg 14. september og sitter på vippen i mange kommuner og fylkeskommuner.

Partiet har så langt inngått 36 politiske avtaler etter valget. I 33 av dem er venstresiden involvert. Seks avtaler er gjort med en ren venstreside, 23 med sentrum/venstre, tre med borgerlige partier og de siste fire avtalene er blokkoverskridende (se kartet). NRK har fått tallene fra MDG og ettergått dem selv.

– Jeg er ikke overrasket over disse tallene. Det er en klar tendens til at de lener mot venstre, mener Nikolai Astrup, stortingsrepresentant og leder for Oslo Høyre.

– Primitiv analyse

Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne

VARIERER: Rasmus Hansson sier MDG søker allianser som får til den beste miljøpolitikken.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Det er kun i Hamar, Selbu og Tønsberg at ingen partier fra venstresiden er involvert og kun i sistnevnte kommune at MDG samarbeider med bare Høyre og Frp.

– Jeg mener de tallene viser akkurat det vi har sagt hele tiden. Vi søker de politiske alliansene der vi får best gjennomslag, og det vil variere fra kommune til kommune. Det er mange samarbeidskonstellasjoner i hverdagspolitikken, sier Rasmus Hansson, nasjonal talsmann for MDG.

– Det er ganske tydelig at dere oftest velger samarbeid der venstresiden er involvert?

– Det er ikke noe tvil om at vi samarbeider med venstresiden flest steder, men oversikten er ikke fullstendig. Det vil komme flere kommuner med Høyre-samarbeid.

Men betyr det at dere har mest til felles med venstresiden?

– Det er fordi vi har fått mest gjennomslag med dem, men det gjør oss ikke til et venstreparti. Å plassere oss i blokk ved å telle hvem vi samarbeider med er en ganske primitiv politisk analyse.

– Andre ting enn miljø

Nikolai Astrup

-MOT VENSTRE: Astrup viser til at MDG har stemt med venstresiden i åtte av ti saker i Oslo.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Torsdag ble det kjent at MDG skal forhandle med Arbeiderpartiet og SV om byrådsmakt i hovedstaden. Astrup mener dette viser at andre saker enn miljø avgjør MDGs valg.

– Det borgerlige byrådet i Oslo har ført den mest offensive miljø- og klimapolitikken i landet. Det viser at de tar feil når de sier at det kun er miljøsaker som spiller inn. Men De grønne har et annet syn enn oss i saker som eiendomsskatt og skolepolitikk.

– Så du mener at det er andre ting enn miljø som spiller inn når MDG går til venstre?

– Ja, i Oslo er det i hvert fall tilfelle. Det kan være annerledes i andre kommuner.

– Rasmus Hansson, i Oslo var MDG tydelige på at samarbeidsproblemer med Frp var viktig for at dere gikk til venstre. Er det ofte sånn ute i andre kommuner også?

– Ja, men det er en litt mer nyansert måte å se det på. Vi holder fast ved at forskjellen i klimapolitikken mellom Høyre og Ap er liten. Men der Høyre insisterer på å ha med Frp på lasset, blir det vanskeligere å samarbeide med dem. I for eksempel Stavanger har Høyre sagt nei til et flertall som inkluderer MDG, og heller valgt klimanekterpartiet Frp.

– Miljø det overhengende viktigste

Forsker og professor Bernt Aardal

NATURLIG: Bernt Aardal synes ikke det er så rart at MDG vil være blokkuavhengige.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Bernt Aardal, professor i statsvitenskap, mener det ikke er noe stort poeng å sette MDG i politisk bås. Det er vel så viktig å se hvilke standpunkter de tar i konkrete politiske saker i tiden framover.

– Det blir viktig i hvilken grad de klarer å holde balansen over tid, eller om det blir tydeligere at de er lenger til venstre fra sentrum, enn til høyre, sier Aardal.

– Hele partiets eksistens hviler på at miljø er det overhengende viktigste, men det vil også komme andre, viktige spørsmål.

SISTE NYTT

Siste meldinger